Taide: Ou­lu­lai­nen Elsi Tau­riai­nen jul­kai­si maa­laus­vi­deon ja sai 100 000 seu­raa­jaa

Neuvottelutaito: Oulun po­lii­sin neu­vot­te­lu­ryh­män vetäjä kertoo tiu­kim­mat ti­lan­teen­sa

Kolumni: Sek­suaa­li­nen ah­dis­te­lu on rikos ja siihen tulee suh­tau­tua sel­lai­se­na

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

EU-ko­mis­sio ke­hot­taa Suomea muut­ta­maan trans­la­kiaan - se rikkoo ihmisen pe­rusoi­keuk­sia

Tällä hetkellä Suomen laki vaatii pakkosterilisaatiota transihmisille, jotka haluavat vahvistaa juridisen sukupuolensa.

Helsinki Pride -kulkueessa marssittiin lauantaina 1. heinäkuuta muun muassa translain muuttamisen puolesta.
Helsinki Pride -kulkueessa marssittiin lauantaina 1. heinäkuuta muun muassa translain muuttamisen puolesta.

Suomi on tällä hetkellä ainoa Pohjoismaa, joka vaatii transihmisiltä pakkosterilisaatiota. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että saadakseen henkilöllisyystodistuksen, joka vahvistaa ihmisen juridisen sukupuolen, henkilön on oltava lisääntymiskyvytön.

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri jätti huhtikuussa Euroopan komissiolle kirjallisen kysymyksen transihmisten pakkosterilisaatiosta ja muista ihmisoikeutta loukkaavista käytännöistä.

Komissio antoi vastauksensa tämän viikon perjantaina, 30. kesäkuuta. Komission mukaan Suomen käytäntö rikkoo perusoikeuksia, ja pitäisi siksi muuttaa, Kumpula-Natri kirjoittaa blogissaan.

Pride -kulkueessa vaadittiin lain muuttamista

Lauantaina 1. heinäkuuta useat Helsinki Pride -kulkueeseen osallistuneet kantoivat kylttejä, joissa vaadittiin translain uudistamista. Suomenmaa-lehden mukaan heidän joukossaan oli mukana myös iso määrä keskus­ta­laisia, jotka kantoivat kylttiä "Ihmisarvo on jakamaton".

Moni keskustapoliitikko, kuten Kimmo Tiilikainen ja Antti Kaikkonen, on kertonut tällä viikolla sosiaalisessa mediassa kannattavansa translain uudistamista.

Tällä Suomen lain mukaan transihmisen on steriloitava itsensä, jos haluaa esimerkiksi muuttaa passissaan lukevan sanan "nainen" sanaksi ”mies”. Lisäksi henkilön on esitettävä pitkiin tutkimuksiin perustuva lääketieteellinen selvitys, jonka moni transihminen kokee nöyryyttäväksi.

Selvitykseen kuuluu muun muassa erillisiä tutkimusjaksoja, joissa selvitetään, elääkö ihminen kokemansa sukupuolen mukaisesti. Tutkimusjaksot voivat kestää vuosia, minkä vuoksi ulkonäöltään ja henkilötodistukseltaan "ristiriidassa" olevat ihmiset kohtaavat syrjintää, vähättelyä ja pahimmassa tapauksessa väkivaltaa.

Ranskan pakkosterilisaatiokäytäntö sai jo tuomion

Miapetra Kumpula-Natrin saamassa EU-komission vastauksessa viitataan myös tuoreeseen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomioon, jossa käsiteltiin Ranskan pakkosterilisaatiokäytäntöä. Tuomioistuimen mukaan Ranskan käytäntö rikkoo Euroopan ihmisoikeusjulistuksen kahdeksatta artiklaa yksityisyyden ja perhe-elämän kunnioituksesta. Tämä tarkoittaa, että pakkosterilisaatio rikkoo perusoikeuksia.

Komissio toteaa vastauksessaan, että jäsenvaltioiden - eli Suomen - täytyy varmistaa, että perusoikeuksia ei rikota. Näin ollen nykyistä käytäntöä on muutettava ja pakkosterilisaatiosta luovuttava.

Lisäksi komissio toteaa, että Euroopan unionin tuomioistuimen mukaan sukupuolten tasa-arvon periaatetta sovelletaan sukupuolen korjaamisesta johtuvaan syrjintään. Se tarkoittaa, että transihmisiltä vaadittava sterilisaatio on laitonta syrjintää.

Laki ei etene perussuomalaisten vastustuksen vuoksi

Jo edellisellä hallituskaudella Suomessa valmisteltiin esitys uudeksi translaiksi, josta poistettaisiin lisääntymiskyvyttömyyden vaatimus. Peruspalveluministeri Juha Rehula kertoi huhtikuussa julkaistussa Long Playn jutussa, että sosiaali- ja terveysministeriö olisi valmis esittelemään eduskunnalle uuden translain. Long Playn mukaan translaki ei kuitenkaan etene, koska perussuomalaiset vastustavat sitä.

Kumpula-Natri kommentoi komission vastausta blogissaan toteamalla, että Suomen on muutettava laki heti.

- Turha odotella, että Suomi haastetaan tuomioistuimeen, koska tuomio tulee olemaan sama kuin Ranskalla. Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka enää vaatii epäinhimillistä pakkosterilisaatiota, Kumpula-Natri kirjoittaa.

Tällä hetkellä Euroopassa elää arviolta 1,5 miljoonaa ihmistä, jotka eivät koe heille syntymässä määriteltyä sukupuolta oikeaksi.

Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt, muun muassa Amnesty International, ovat tuominneet Suomen nykylain. Lisääntymiskyvyttömyyden poistamista laista on vaatinut myös muun muassa YK:n kidutuksen vastainen erityisraportoija.