Henkirikokset: Oulussa jo toinen hen­ki­ri­kos viikon sisään

Lumi: Oulussa on nyt lunta poik­keuk­sel­li­sen paljon

Keskoset: Ii­läi­nen Vera Tur­ti­nen painoi syn­tyes­sään vain 500 grammaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Etyj: Muu­ka­lais­vas­tai­nen re­to­riik­ka ja puo­lueel­li­nen media hei­ken­si­vät po­liit­tis­ta kes­kus­te­lua Unkarin vaalien alla

Unkarin parlamenttivaaleissa äänestäjien faktoihin pohjaavaa valinnanmahdollisuutta heikensivät muukalaisvihamielinen retoriikka ja puolueellinen media...

Unkarin parlamenttivaaleissa äänestäjien faktoihin pohjaavaa valinnanmahdollisuutta heikensivät muukalaisvihamielinen retoriikka ja puolueellinen media, jotka kuihduttivat poliittista keskustelua. Näin totesi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj maanantaina.

Pääministeri Viktor Orban varmisti sunnuntain vaaleissa itselleen kolmannen kauden. Kun lähes kaikki äänet oli laskettu, hänen maahanmuuttokriittinen Fidesz-puolueensa oli saamassa kahden kolmasosan enemmistön 199-paikkaiseen parlamenttiin.

EU:hun kriittisesti suhtautuva ja maahanmuuttoa sekä islamia kiihkeästi vastustava Orban on ollut pääministerinä yhtäjaksoisesti vuodesta 2010.

Äänestysprosentti oli nyt noin 69, eli noin seitsemän prosenttiyksikköä enemmän kuin vuoden 2014 vaaleissa.

Soini: Orban on tuttu mies EU:n pääkaupungissa

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) ei usko, että Unkarin ja Euroopan unionin suhde muuttuu olennaisesti Orbanin vaalivoiton myötä, vaikka Orban onkin ollut napit vastakkain EU:n kanssa muun muassa maahanmuuttokantojensa takia.

- En usko, että (Unkarin ja EU:n suhteisiin) on tulossa mitään isoa muutosta. Orban on tuttu mies EU:n pääkaupungissa, Soini sanoi.

Unkarin ja EU:n mutkikas suhde

Orbanin murskavoitto saattaa kuitenkin aiheuttaa Brysselissä päänsärkyä. EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin tiedottaja Margaritis Schinas sanoi esimiehensä lähettävän onnittelukirjeen Orbanille sekä keskustelevansa tämän kanssa puhelimessa. Tämän jälkeen tuli kuitenkin myös varoituksen sanoja.

- EU on demokratioiden ja arvojen liitto. Presidentti Juncker ja komissio uskovat, että näiden arvojen ja periaatteiden puolustaminen on kaikkien jäsenvaltioiden yhteinen velvollisuus, ja tästä ei ole poikkeuksia, Schinas sanoi.

Hengenheimolaisiltaan Orban sai onnitteluja. Puolan oikeistolainen pääministeri Mateusz Morawiecki toivotti menestystä "Unkarille ja Euroopalle". Saksassa oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen johtajistoon kuuluva Beatrix von Storchin mukaan "päivä oli huono EU:lle ja hyvä Euroopalle".

- - -

Korjattu 13.20: Äänestysprosentti koheni 7 prosenttiyksikköä, ei 7 prosenttia.