Taivaan ilmiöt: Oulun tai­vaal­la nähtiin ai­nut­laa­tui­nen va­lo­il­miö – asian­tun­ti­ja kertoo, mistä oli kyse

Kolumni: Aika kultaa muistot – 1980-lu­kua on pidetty aikana, jolloin olot Suo­mes­sa olivat par­haim­mil­laan

Luitko jo tämän: Kaak­ku­riin ra­ken­tuu muun muassa Rusta ja Stadium Outlet

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Ete­lä­ta­lo ja He­lan­der jä­tet­tiin pis­te­si­joil­le keihään MM-fi­naa­lis­sa

Kauden ykköstykki Anderson Peters rojautti kolme ysikymppista ja otti toisen maailmanmestaruuden.

Suomen Lassi Etelätalo heitti Eugenen MM-kisoissa kauden parhaan tuloksensa 82,70, mutta se riitti lopulta vain kuudenteen sijaan.
Suomen Lassi Etelätalo heitti Eugenen MM-kisoissa kauden parhaan tuloksensa 82,70, mutta se riitti lopulta vain kuudenteen sijaan.
Kuva: epa10085474

Lassi Etelätalo ja Oliver Helander jäivät mitalikamppailun ulkopuolella Eugenen MM-kisojen keihäsfinaalissa. Etelätalo heitti kauden parhaakseen tuloksen 82,70, mutta se riitti tasokkaassa loppukilpailussa vain kuudenteen sijaan, kun ulkomaiset vastustajat venyivät joukolla parhaimmilleen.

Helander oli tuloksella 82,24 kahdeksas.

– Perussuoritus. Tiesin, että pystyn tällaiseen, Etelätalo kertoi.

– Tulos oli ihan ok. Jaloissa oli hyvä vire ja tuntui, että olisi voinut olla saumaa parantaa, mutta seuraavaan sijaan olisi pitänyt heittää yli 86 metriä. Siinä mielessä ei jäänyt hirveästi harmittamaan. Se olisi ehkä ollut liikaa tänään.

Etelätalo tunnusti viiden kärjen paremmakseen.

– Taso oli näissä tuulioloissa kova, Etelätalo vahvisti.

Kilpailu heitettiin vastatuuleen, mikä vaikeutti vauhdinjuoksua. Lisäksi keihäs piti saada hyvään asentoon, jotta heittoon tuli metrejä.

Grenadalainen Anderson Peters heitti silti finaalissa kolmen ysikymppistä ja otti Dohan 2019 kisojen mestaruuden jatkoksi toisen MM-kullan tuloksella 90,54.

Peters pommitti ysikymppisiä

Etelätalo arveli, että Petersin tulos olisi voinut lähennelle 95 metriä paremmissa oloissa.

– Peters oli vakuuttava. Jos noissa ysikymppisissä olisi ollut vähänkään tuuliapuja, ne olisivat olleet todella pitkällä. Varsinkin viimeinen, jossa syntyi voittotulos, Etelätalo ihasteli.

– Hän lähti viimeisessä heitossa aika kovaan vastatuuleen, mutta hyväjalkaisena pystyi heittämään siihenkin ysikymppisen.

Intialainen olympiavoittaja Neeraj Chopra kärsi tuulesta Petersiä enemmän, mutta oli silti toinen tuloksella 88,13. Tshekin Jakub Vadlejch otti pronssin tuloksella 88,09.

Etelätalon edelle kiilasivat 86-metrisillään myös Saksan Julian Weber ja Pakistanin Arshad Nadeem.

– Keihäänheitto oli näissä kisoissa yksi kansainvälisimmistä finaaleista, Etelätalo totesi.

Puuska pilasi maagisen kuudennen

Etelätalo heitti parhaansa toisella heittokierrosta. Yritystä riitti viimeiselle kierrokselle asti, mutta hän kärsi tuulesta.

– Pyörivää, sivuvastaista tuulta oli aika paljon, Etelätalo kertoi.

– Oli selvästi parempi fiilis heittää kuin karsinnassa, mutta tuuli häiritsi joissain heitoissa.

Etelätalolla on maine vahvana kuudennen kierroksen ratkaisijana, mutta nyt hän oli juuri siinä epäonnekas.

– Viimeisessä heitossa puuska osui ristiaskelvaiheesen. Silloin minun on todella vaikea tehdä hyvää tulosta, Etelätalo jatkoi.

– Kuudennessa yritin oikeasti juosta vauhdin ihan kunnolla, mutta vastatuuli pilasi rytmin.

Etelätalon viimeinen heitto tupsahti nurmeen 80,99 metrissä. Hän ylitti 80 metriä myös viidennen kierroksen heitollaan 80,71 ja yliastutulla kolmannella yrityksellään.

Isot karkelot sytyttävät Etelätalon

Etelätalo onnistui jälleen kunnonajoituksessa. Hän on selviytynyt kaikissa arvokisoissaan loppukilpailuun ja heitti Eugenen finaalissa kauden parhaansa.

– Olympialaiset viime vuonna ja MM-kisat tänä vuonna olivat minulle selkeästi kauden ykköstavoitteita. Teen isoihin kisoihin kunnon valmistautumisen ja kauden muut kisat palvelevat sitä, Etelätalo selitti mainettaan arvokisojen heittäjänä.

– Isot karkelot sytyttävät ihan eri tavalla, kun kaikki maailman parhaat ovat paikalla. Ja minulla henkinen puoli taitaa olla ihan hyvä, kun ei ole tullut arvokisoissa floppeja.

Etelätalo sijoittui Zürichin 2014 EM-kisoissa neljänneksi, samoin Dohan 2019 MM-kisoissa. Tokion olympiafinaalissa hän oli kahdeksas, ja myös Eugenesta tuli pistesija.

Helander ei törmännyt tukeen

Oliver Helanderin kilpailu kävi vaikeaksi ensimmäisellä yrityksellä. Hän ei törmännyt kunnolla tukijalkaan ja ensimmäiset heitot menivät pahasti läpi. Hän astui 70–76 metriset heittonsa yli.

Helander kolmas heitto oli kuin kopio karsintaheitosta ja mittaakin tuli taas yli 82 metriä, 82,24. Se riitti kahdeksan parhaan viimeisille kierroksille ja lopulta juuri sijaan kahdeksan.

– Onneksi sain kolmannella jonkinlaisen tuloksen, pettynyt Helander sanoi kilpailun jälkeen.

– Olin melko varma, ettei se mene mihinkään, kun näin keihään asennon. Onneksi oli sen verran tehoja, että se riitti kahdeksan parhaan joukkoon.

Helander tunsi, että heittäminen oli väkinäistä alusta loppuun.

– Harmittaa jonkun verran. Odotin parempaa tulosta. Kilpailu lähti huonosti liikkeelle ja jatkoin samaa rataa, Helander tunnusti.

Hän koki positiiviseksi vain sen, ettei jäänyt viimeiseksi ja sen, että onnistui kukistamaan kilpailukiellosta huipulle palailevan Egyptin Ihab Abdelrahmanin.

Pitkämäki kehui Etelätaloa ja tasoa

Helander kävi juttelemassa valmentajansa, maailmanmestari Tero Pitkämäen kanssa kolmannen kierroksen jälkeen. Siitä ei juuri ollut apua. Hän ei saanut heittoihinsa kertaakaan kunnon tukea.

Pitkämäki vahvisti ongelman.

– Oliverin verryttelyt ja muut menivät tosi hyvin, mutta kilpailussa oli liikaa yritystä, Pitkämäki arvioi.

– Hän varmaan ajatteli ensimmäisessä heitossa, että lataa mitaliheiton. Se meni pahasti läpi, ja siitä kilpailua oli vaikea kääntää.

Helanderin kuudesta yrityksestä viisi epäonnistui.

– Kolmas heitto pelasti paljon, mutta trendi jatkui samanlaisena. Heitot menivät ylivauhdilla tuesta läpi. Myös vastatuulipuuskat häiritsivät, Pitkämäki jatkoi.

Kilpailun kärkikuusikko sai Osakan 2007 maailmanmestarilta kehut.

– Lassi teki takuuvarmaa työtä kuten häneltä odotettiin, Pitkämäki kiitteli.

– Ja kärjen taso oli juuri niin kova kuin odotettiin. Kovat miehet olivat kovia.