Eteeni on kas­vi­maail­man muu­tok­sen­te­ki­jä

Kotipuutarhureilla on usein syksyllä pulma, miten saada vaivalla kasvatetut viimeisetkin tomaatit kypsymään ennen pakkasen puraisua. Mummin neuvo on kääriä vihreät tomaatit yksitellen sanomalehteen ja säilyttää niitä komerossa. Ja tämä vanha konsti tepsii. Vähitellen tomaatit punertuvat ja tulevat entisajan maukkaiksi.

Syksyn satoa. Omena tuottaa luontaisesti paljon eteeniä ja perunoiden läheisyyteen asetettuna se saa perunat itämään.
Syksyn satoa. Omena tuottaa luontaisesti paljon eteeniä ja perunoiden läheisyyteen asetettuna se saa perunat itämään.

Kotipuutarhureilla on usein syksyllä pulma, miten saada vaivalla kasvatetut viimeisetkin tomaatit kypsymään ennen pakkasen puraisua. Mummin neuvo on kääriä vihreät tomaatit yksitellen sanomalehteen ja säilyttää niitä komerossa. Ja tämä vanha konsti tepsii. Vähitellen tomaatit punertuvat ja tulevat entisajan maukkaiksi.

Mikä sanomalehdessä vaikuttaa? Toisaalta moni on joskus ihmetellyt avattuaan kaapissa odottaneen tomaattipussin, miksi pussista pölähtää hiukan tympeä lemahdus, vaikka tomaatit on vastikään haettu kaupasta. Haju johtuu tomaatista haihtuvasta etyleenistä eli eteenistä. Se on pieni, yksinkertainen, vain hiiltä ja vetyä sisältävä kaasumainen yhdiste, jolla on suuria vaikutuksia.Kasvihormoni
kypsyttää


Hedelmän kehityksen viimeinen vaihe on kypsyminen, jolloin hedelmä vaihtaa väriä, kehittää oikean maun, rakenteen ja tuoksun. Tämän kaiken saa aikaan eteeni. Se on kasvihormoni, joka säätelee kasvien kasvua, saa siemenet itämään, kukat kehittymään ja hedelmät kypsymään.

Mummin tomaattien kypsytyksessäkin sanomalehdellä on vaikutusta vain välillisesti. Kypsyvistä tomaateista vapautuu eteeniä, jonka sanomalehtikääre estää karkaamasta tomaatin ulottuvilta. Pieni pitoisuus eteeniä tomaatin ympärillä saa sen kypsymisen edistymään. Avoimessa tilassa vihreät tomaatit saattavat pilaantua ennen kuin ehtivät kypsyä. Kotipuutarhurin kannattaa siis peittää kevyesti vihreät, sisälle otetut tomaatit, jotta kypsymisreaktio pääsee tapahtumaan.

Jo antiikin aikaan tunnettiin käytännössä eteeni-kaasun hedelmiä kypsyttävä vaikutus, vaikkei itse kaasua tunnettukaan. Egyptiläiset kaasuttivat viikunoita ja kiinalaiset polttivat suitsukkeita suljetussa tilassa kypsyttääkseen persikoita.

Kaikki kehittyneemmät kasvit tuottavat vaihtelevasti kudoksissaan eteeniä metioniini-nimisestä aminohaposta. Tämä on luonnollinen prosessi, joka liittyy hedelmien ja kasvisten kypsymiseen ja vanhenemiseen. Ilman eteeniä esimerkiksi banaanit eivät kypsyisi koskaan.Eteeni vaikuttaa
eri tavoin


Monet hedelmät poimitaan ennen niiden lopullista kypsymistä, sillä muuten ne eivät kestäisi kuljetusta. Banaanit poimitaan vihreinä ja laivataan määränpäähänsä. Tämän jälkeen ne kaasutetaan lievästi eteenillä ja toimitetaan sitten sopivan kypsinä kuluttajille. Hitaasti kypsyvää kiivihedelmää voidaan edesauttaa vaikka kotona siten, että laitetaan luontaisesti runsaasti eteeniä tuottava omena, tomaatti tai keltainen banaani samaan pussiin niiden kanssa ja odotetaan päivä tai pari.

Kaikki kasvit eivät kuitenkaan hyödy eteenistä, sillä se aiheuttaa myös kasvien vanhenemista. Eteeni vaikuttaa eri kasviksiin eri tavoin. Porkkanoihin se synnyttää karvaita makuaineita erityisesti juuren ylä- ja ulko-osiin. Kurkut kellastuvat niiden vihreän väriaineen, klorofyllin, hajotessa. Lehtisalaatteihin tulee täpliä. Omena perunoiden läheisyydessä saa perunat itämään.

Kasvit erittävät eteeniä myös erilaisissa stressitilanteissa ja sillä on tärkeä osa välittäjäaineena kasvin oman puolustusjärjestelmän heräämisessä, joka lopulta johtaa näkyvien vaurioiden syntymiseen. Vioittuneista ja vanhenevista kasviksista ja hedelmistä erittyvä eteeni pilaa ympärillä olevatkin tuotteet, ellei pilaantuneita yksilöitä nopeasti poisteta.Kotipuutarhurille
hyötyä ja haittaa


Eteeniä käytetään kaupallisesti banaanien kypsytyksessä, mutta on olemassa myös synteettisiä valmisteita, jotka hajoavat kasveissa eteeniksi hallitulla tavalla johtaen nopeutuneeseen kypsymiseen. Niitä voidaan annostella kasveille vesiliuoksena pinnalle ruiskuttamalla tai juuriston kautta. Tarvittava määrä on erittäin pieni, sillä kasvit reagoit eteeniin erittäin herkästi. Näin saadaan koko sato kypsymään yhtäaikaisesti ja tasalaatuisesti ja se voidaan korjata kerralla talteen.

Kotipuutarhurille on siis sekä hyötyä että haittaa luonnon eteenistä. Haittoja pystyy torjumaan käsittelemällä satoaan hellin käsin sadonkorjuusta varastointiin. Hyvää säilymistä edistää myös yhteensopimattomien lajikkeiden pitäminen toisistaan erillään riittävän viileässä.