Pääkirjoitus

Esteellisyys otettava vakavasti – ministerin ei kuulu tehdä päätöksiä omaan tai lähipiirinsä pussiin

Elinkeinoministerin puoliso on metsäteollisuuden lobbari. Se herättää pohdinnan esteellisyydestä.

-
Kuva: Jussi Leinonen

Elinkeinoministerin puoliso on metsäteollisuuden lobbari. Se herättää pohdinnan esteellisyydestä.

Useimmilla poliitikoilla, tuomareilla ja toimittajilla on puoliso ja ainakin lähisukulaisia. Edelliset eivät työssään saa suosia jälkimmäisiä.

Elinkeinoministeri Katri Kulmunin (kesk.) puoliso Jyrki Peisa on Metsäteollisuus ry:n yksikönjohtaja ja johtoryhmän jäsen (Kaleva 5.7.). Järjestö vaalii metsäteollisuuden etua. Elinkeinoministeri taas tekee päätöksiä, joilla on vaikutusta myös metsäteollisuuden toimintaan kuten investointeihin.

Sen osoittamiseen, että ministeri olisi tästä syystä esteellinen tekemään metsäteollisuutta koskevia päätöksiä, on kuitenkin vielä matkaa.

Uutinen joka tapauksessa nostaa esiin yhden teeman, joka yhteiskunnan ylimpien päättäjien paikoilla pitää tiedostaa: ministeriä sitovat esteellisyyssäännökset, jotka pitää oikeusvaltiossa ottaa tosissaan.

Esteellisyysarvioissa merkitystä ei ole yksin sillä, miten asiat ovat, vaan myös sillä, miltä ne näyttävät. Juridisesti ongelmaton asetelma voi olla poliittisesti ongelmallinen.

Metsäteollisuus ry:ssä havahduttiin itse ministerinimityksestä mahdollisesti seuraaviin ongelmiin. Kulmunin puoliso siirrettiin järjestössä tehtäviin, joiden ei pitäisi mennä päällekkäin elinkeinoministerin toimialan kanssa.

Kuinka tarkasti tämä tehtävien erottelu voidaan tehdä, jää tietysti avoimeksi. Metsäteollisuus ry:ssä jokainen työntekijä ajaa metsäelinkeinon etua suoremmin tai epäsuoremmin. Joka tapauksessa järjestön oma herääminen asiassa on myönteistä.

Ministeri Kulmunin näkyvimpiä poliittisia ulostuloja on tähän asti ollut kannanotto siihen, riittääkö puu kaikkiin suunnitteilla oleviin metsäteollisuuden suurhankkeisiin. Kun vihreiden ympäristöministeri Krista Mikkonen arvioi, että puu ei riitä, ministeri Kulmuni vastasi pula puusta ei hankkeita kaada.

Sanoiko Kulmuni näin tukeakseen puolisonsa työpaikan ajamia tavoitteita? Todennäköisesti samalla tavalla olisi vastannut puolisonsa työpaikasta riippumatta kuka tahansa keskustalainen elinkeinoministeri, etenkin jos yhtä tehdasta suunniteltaisiin omalle kotipaikkakunnalle.

Hallintolain mukaan on joka tapauksessa useita tilanteita, joissa ministeri on esteellinen. Kyse on tiivistetysti siitä, hyötyykö ministeri itse tai tämän läheinen ministerin tekemistä päätöksistä. Tämän vuosituhannen alussa oikeuskansleri huomautti tuolloin jo entistä kulttuuriministeriä Suvi Lindéniä siitä, että tämä myönsi valtionapua golfkentälle, jonka osakas itse oli.

Laissa tarkasti kuvatut esteellisyysmääräykset koskevat niin ikään virkamiehiä ja tuomareita. Yhteiskunnassa vaikutusvaltaa käyttävät myös toimittajat, joiden toimintaa ohjaavat journalistin eettiset ohjeet. Toimittajankaan ei pidä käsitellä aiheita, joihin liittyy henkilökohtaisen hyötymisen mahdollisuus.

Jos yksi ministeri kuulee kotona kahvipöydässä metsäteollisuuden murheita tai toinen öljyalan asioita, neljäs maatalouden kuulumisia, se ei vielä tee heistä esteellisiä näiden alojen asioista päättämään. Useimmilla ministereistä on puoliso ja useimmat pariskunnat puhuvat kotona työasioista. Olennaista on se, millä tämä nämä lähisuhteet näkyvät poliitikon päätöksissä.