Espanja palasi an­sai­tus­ti ko­ri­pal­lo­mes­ta­rik­si – titteli heltisi puh­taal­la pelillä

Pelaajien poissaoloista kärsineen Yhdysvaltain romahdus mullisti maailmanrankingia.

Espanjan Javier Beiran ja koripallon MM-kisojen kultainen pokaali sunnuntaina. Espanja voitti loppuottelussa Argentiinan.
Espanjan Javier Beiran ja koripallon MM-kisojen kultainen pokaali sunnuntaina. Espanja voitti loppuottelussa Argentiinan.
Kuva: ROMAN PILIPEY

Kun Yhdysvaltain parhaat NBA-koripalloilijat jättivät olympiaturnauksen aattovuonna Kiinan MM-kisat väliin, maailmanranking meni kertaheitolla uusiksi.

Espanjan puhtaan pelin maailmanmestaruudessa ei tosin ollut mitään epäselvää, kun se pehmitti sunnuntaina MM-loppuottelussa Argentiinan 95–75 (43–31).

Argentiina oli kärkinelikossa yllättäjä, samoin pronssiottelun Ranskalle hävinnyt MM-mitalipelien ensikertalainen Australia. Kaksien edellisten kisojen mestari Yhdysvallat romahti seitsemänneksi.

Vaikka Yhdysvallat kärsi tähtipelaajiensa poissaoloista, lajin emämaan ja muiden välinen ero on kutistunut. Siitä on osoitus, että supisuomalaiselle Lauri Markkaselle sovitellaan tulevan NBA-tähden klubitakkia.

–  Muu maailma on ottanut meitä kiinni jo hyvän aikaa. Yhdysvallat voittaa välillä pelejä, mutta myös häviää. Näin se käy, MM-turnauksen kunniavieraana esiintynyt NBA-suuruus Kobe Bryant kommentoi kisojen kotisivuilla.

Espanja oli fyysinen

Aggressiivisella puolustuspelillä ja riistoillaan MM-pudotuspeleissä loistanut Argentiina ei finaalissa päässyt hyödyntämään nopeita vastahyökkäyksiä. Espanja liikkui kentällä rivakammin, sulki korialustat ja kahmi levypalloja.

Toivottomiin heittopaikkoihin ajautunut Argentiina näytti jopa väsyneeltä.

Argentiinan neuvottomuutta kuvasi, kuinka eksyksissä välierässä 28 pisteellään Ranskan upottanut laitahyökkääjä Luis Scola oli finaalissa: 39-vuotias Scola avasi pistetilinsä Espanjaa vastaan vasta kolmannella neljänneksellä.

Gasolilla tuplajuhlat

Espanja pyöritti Argentiinaa laajalla pelaajaringillä. Phoenix Sunsin NBA-pelintekijä Ricky Rubio heitti 20 pistettä ja hänet valittiin turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi. NBA-mestari Toronto Raptorsin 215-senttinen keskushyökkääjä Marc Gasol isännöi jämäkästi kolmen sekunnin aluetta.

Gasolista tuli historian toinen koripalloilija, joka on voittanut NBA-tittelin ja maailmanmestaruuden samana vuonna. Gasolia ennen tähän pystyi 2010 Yhdysvaltain Lamar Odom, joka juhli NBA-mestaruutta Los Angeles Lakersissa.

Espanja voitti MM-turnauksen kaikki kahdeksan otteluaan. Se selviytyi finaaliin kukistettuaan välierässä Australian.

Maailmanmestaruus on Espanjan toinen. Edellinen on vuodelta 2006.