Yritykset: Kemp­pai­sen ken­kä­kaup­pa Oulun kes­kus­tas­sa täyttää 100 vuotta

Kulttuuri: Ou­lu­lai­nen Emilia Laa­ti­kai­nen kisaa Sar­ja­ku­va-Fin­lan­dias­ta

Luitko jo tämän: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Esko Aho kiistää Long Playn väit­teet taus­ta­vai­kut­ta­ja­na ole­mi­ses­ta

Esko Ahon mukaan väitteet siitä, että hän olisi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tärkeimpiä neuvonantajia, eivät vastaa todellisuutta.

Esko Aho (kesk.) on entinen pääministeri ja Nokian johtaja.
Esko Aho (kesk.) on entinen pääministeri ja Nokian johtaja.
Kuva: Pekka Ala-aho

Esko Ahon mukaan väitteet siitä, että hän olisi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tärkeimpiä neuvonantajia, eivät vastaa todellisuutta. Entinen pääministeri ja keskustavaikuttaja Aho sanoo STT:n haastattelussa, että hän on yrittänyt vaikuttaa vain yleiseen mielipiteeseen, jotta Suomessa ymmärrettäisiin, miten vaikeassa tilanteessa maa on.

Verkkojulkaisu Long Playn jutun mukaan Ahon sanotaan olevan yksi Sipilän tärkeimpiä neuvonantajia. Juttua varten haastateltiin 20 ihmistä, enimmäkseen keskustan ja muiden puolueiden vaikuttajia sekä ammattijärjestöjen edustajia.

Long Play kertoo, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johtamassa keskustassa todellista valtaa käyttää pieni pääministerin uskottujen sisäpiiri. Sipilä on Long Playn mukaan pannut uusiksi keskustan johtamiskulttuurin. Puolueen perinteisesti tärkeiden elinten eli puoluehallituksen ja sen työvaliokunnan asema on useiden sisäpiirin lähteiden mukaan kutistunut merkittävästi.

Kolmen keskustalähteen mukaan Sipilällä on oma lähipiirinsä, jota kutsutaan Sipilän johtoryhmäksi. Johtoryhmän ytimeen kuuluvat keskustan varapuheenjohtajat Juha Rehula, Anu Vehviläinen ja Annika Saarikko. Lisäksi ytimessä ovat eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen, puoluesihteeri Timo Laaninen ja Sipilän poliittinen erityisavustaja Riina Nevamäki.

Asiat tuodaan puolue-elimiin valmiina paketteina

Virallisesti johtoryhmää ei ole olemassa. Long Play kertoo, että tärkeät asiat puidaan piirin sisällä selväksi, ennen kuin ne tuodaan virallisten puolue-elinten keskusteluun.

- Muodollisesti keskustelua voidaan käydä, mutta todellisuudessa asiat on päätetty jo muualla, yksi keskustan entinen ministeri sanoo.

- Ainahan puolueessa on ollut epävirallisia tapaamisia, mutta nyt se on organisoitunutta. Asiat tuodaan puolue-elinten käsiteltäväksi kokonaispaketteina, joiden sisältöön ei voi vaikuttaa, sanoo toinen keskustalainen.

Jutussa kerrotaan myös, että Sipilän keskeinen neuvonantaja on entinen pääministeri ja keskustavaikuttaja Esko Aho. Haastateltavien mukaan eräät keskeiset osat Sipilän politiikasta ovat peräisin Aholta.

- Esko Aho on suoraan sanonut tietyissä tilanteissa, että hänellä on sormensa pelissä: että Sipilä tekee sitä, mistä on puhuttu, sanoo pitkän linjan kokoomuspoliitikko.

Keskustavaikuttaja: Pidän lähipiiriä luonnollisena

Pitkän linjan keskustavaikuttaja sanoo STT:lle, että hän näkee luonnollisena sen, että pääministerillä on oma lähipiirinsä. Hän huomauttaa, että jutussa mainitut henkilöt ovat jo virallisestikin puolueen johtoa.

- He jo asemansa perusteella muodostavat pääministerin esikunnan, pidän sitä luonnollisena. Jos sellaista ei olisi, se olisi oudonlaista, hän sanoo.

Ahon asemaa hän ei arvioi, mutta hänen mukaansa olisi luonnollista, jos Sipilä hyödyntäisi entisen pääministerin kokemusta.

Aho oli keskustan puheenjohtaja ja porvarihallituksen pääministeri vuosina 1991-1995. Samoin kuin Sipilä, myös Aho yritti saada aikaan yhteiskuntasopimusta.