Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Juhannuksen lehti: Lue ju­han­nuk­sen nä­köis­leh­ti täältä

Esi­mer­kin näyt­tä­jä nuo­ril­le

Mika Pyörälä, 25, on elävä esimerkki siitä, että koskaan ei kannata antaa periksi.

_
_

Helsinki Mika Pyörälä, 25, on elävä esimerkki siitä, että koskaan ei kannata antaa periksi. Ei, vaikka unelmat näyttäisivät liplattavan karkuun jo vastustamattomasti kaukana ulapalla.

Oulun Maikkulassa varttunut ja kasvanut Pyörälä ei ole koskaan saanut mitään ilmaiseksi kaukalossa. Nuoruusvuosinaan heiveröinen pojankloppi oli huomattavasti parempi jalkapalloviheriöllä kuin jääkiekossa.

Mutta Pyörälä tykkäsi enemmän jääkiekosta. Se oli intohimo, jonka eteen hän saattoi hikoilla vaikka vuorokauden ympäri. Se oli laji, jonka pelaamisesta hän todella nautti.

Pyörälän kiekkoura oli tulla kuitenkin päätepysäkille ennen kuin se edes kunnolla alkoi.

Murrosikäinen nuorukainen ei mahtunut C-nuorten SM-sarjakauden jälkeen Kärppien B-nuorten joukkueeseen. Silloin oli itku herkässä ja vaihtoehdot vähissä.

"Jääkiekkoilu oli vähällä loppua siihen", Pyörälä kelaa vakavana aikaa taaksepäin.

Keskushyökkääjän pelastukseksi koitui B2-joukkue, jonka ylijääneiden pelaajien ahkerat vanhemmat päättivät perustaa. Kyseinen joukkue aukoi samalla uusia uria, sillä koskaan aikaisemmin Kärpissä ei ollut toiminut kahta joukkuetta rinnakkain ylemmissä juniori-ikäluokissa.

Pyörälä haluaakin rohkaista nuoria kiekkoilijoita pitämään kiinni unelmistaan ja tavoitteistaan, vaikka välillä tulisi eteen isojakin karikkoja.

"Ei kannata luovuttaa, jos haluja on tarpeeksi."

Kausi 2000-01 muutti kaiken.

Kärppien A-nuorten silloinen valmentaja Pekka Enqvist ompeli kesäharjoitusten kapteenin C-kirjaimen yllättäen päätteeksi Pyörälän pelinuttuun. Samalla Enqvist leipoi hontelosta nuorukaisesta joukkueensa ykköskentän keskushyökkääjän.

Pyörälä kiitti luottamuksesta. Hän nakutti 40 runkosarjaottelussa hurjat tehopisteet 21+35=56.

"Oli pakko yrittää näyttää muille esimerkkiä. Onnistumisten myötä myös itseluottamus ja vastuu kasvoivat", Pyörälä kertaa.

Palkinto onnistuneesta kaudesta tipahti keväällä: Kari Heikkilä nosti Pyörälän Kärppien edustusjoukkueeseen.

Pyörälän piste- ja maaliennätys (17) menevät tällä kaudella varsin todennäköisesti uusiksi, sillä mies on pommittanut jo tähän mennessä tehopisteet 13+4=17.

"En ota paineita tuollaisista asioista. Ennätykset menevät rikki, jos ovat mennäkseen", Pyörälä hymyilee.

Hänet tunnetaan kärppäjoukkueessa lempinimellä Spede - legendaarisen viihdyttäjän Pertti Pasasen mukaan.

Pyörälä kieltää kuitenkin olevansa joukkueen kovin pilailija, vaikka huhut pukukopista tietävät kertoa toista.

"En minä enää ole sellainen. Joku on nyt syöttänyt sinulle väärää tietoa. Minähän olen jo kasvanut ohi niistä ajoista", Pyörälä naurahtaa ja sysää samassa jäynääjätittelin tshekkikaksikolle Viktor Ujcik - Michal Bros.

Pyörälä kertoo myös jättäneensä tämän kauden alussa sakkokenraalin tehtävät muille.

"Emppu (Tomi Mustonen) hoitaa nykyisin sakottamisen, ja Suomalainen (Jaakko) kerää eniten sakkoja", Pyörälä virnuilee.

Mustosen tyyli sakottajana ei saa mieheltä täyttä hyväksyntää.

"Sain 20 euron sakon, kun otin yhden karkkilaatikon kopista mukaan pelireissulle. Niitä laatikoita oli siellä läjässä tolkuton määrä, mutta ilmeisesti ne oli tarkoitettu syötäväksi vain pukukopin sisällä."