Tilaajille

Esa Hon­ka­nen oli työtön ra­vin­to­la­muu­sik­ko, kunnes eräs vie­rai­lu van­hain­ko­dis­sa muutti elämän suunnan – Nyt hän pohtii, ovatko suo­ma­lai­set molli- vai duu­ri­kan­sa

Muusikko Esa Honkanen alkoi 1990-luvun puolivälissä vierailla vanhusten hoitolaitoksissa Kotkassa.

Muusikko Esa Honkanen on tehnyt työuransa ravintola- ja laivamuusikkona. Lähellä eläkeikää hän löysi uuden elämäntehtävän 1900-luvun laulumuistojen tallentajana. "Topi" on vuonna 1939 mukaillut Ellin boksissa -jenkan sanoja lauluvihkossaan ja piirtänyt lauluun kuvituksen. Mustakantisiin ruutuvihkoihin on talletettu laulujen sanoja ja piirretty lauluihin liittyviä kuvituksia. Tällaiset lauluvihkot olivat yleisiä etenkin 1900-luvun alkupuolella. "Polkan tahdissa – piirsi oma käsi 11.2. -36", on tekijä signeerannut lauluvihkoonsa piirroksen, jossa pari pyörähtelee tanssilattialla.
Muusikko Esa Honkanen on tehnyt työuransa ravintola- ja laivamuusikkona. Lähellä eläkeikää hän löysi uuden elämäntehtävän 1900-luvun laulumuistojen tallentajana.
Muusikko Esa Honkanen on tehnyt työuransa ravintola- ja laivamuusikkona. Lähellä eläkeikää hän löysi uuden elämäntehtävän 1900-luvun laulumuistojen tallentajana.
Kuva: Juha

Muusikko Esa Honkanen alkoi 1990-luvun puolivälissä vierailla vanhusten hoitolaitoksissa Kotkassa. Laulattaessaan mummoja ja pappoja hän tajusi, että näillä oli muistissaan ja mustakantisissa ruutuvihkoissa lauluaarre, jota kukaan ei ollut älynnyt kerätä talteen. Siitä lähtien Honkanen on tallettanut useita satoja lauluvihkoja. Hän haluaa selvittää, mitkä olivat 1900-luvun suosituimmat laulut.

Mustakantinen ruutuvihko oli ollut muusikko Esa Honkasen äidillä, Siiri Honkasella niin kauan kuin poika muisti. Äiti oli nuorena kirjoittanut siihen laulujen sanoja. Siiri-äidin nuoruudessa muotilauluja olivat esimerkiksi Viipurin Vihtori, Sä muistatko metsätien ja Yö Pustalla.

Äidin sairasvuoteella kaksi vuotta sitten Esa Honkanen alkoi kysellä, minkä takia tämä oli kirjoittanut kymmeniä iskelmätekstejä muistiin.