Nallikari: Golf-kent­tä pul­lah­ti pois Hie­ta­saa­ren suun­ni­tel­mas­ta, ho­tel­li­han­ke etenee

Nuoret: Tik­to­kin suosio uu­tis­läh­tee­nä kasvaa no­peas­ti, mutta saa ou­lu­lais­nuo­ril­ta myös kri­tiik­kiä

Politiikka: Pää­mi­nis­te­ri Sanna Marin Ou­lus­sa: On mo­lem­pien maiden etu, jos Suomi ja Ruotsi ra­ti­fioi­daan Natoon yhtä aikaa

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Erkka Wes­ter­lund: "Hyvä val­men­ta­ja kantaa ko­ko­nais­val­tai­sen vastuun ur­hei­li­jas­ta ih­mi­se­nä"

Suomen Ammattivalmentajat ry:n puheenjohtajan Erkka Westerlundin mielestä voittamisen ylikorostamisesta pitäisi päästä urheilussa eroon – myös valmentajien palkitsemisperusteena.

Erkka Westerlund on Suomen Valmentajien arvostustoimikunnan sekä Suomen Ammattivalmentajien puheenjohtaja.
Erkka Westerlund on Suomen Valmentajien arvostustoimikunnan sekä Suomen Ammattivalmentajien puheenjohtaja.
Kuva: Jussi Eskola

Onko oikein, että menestystä saavuttanut, mutta autoritäärisillä metodeillaan kohua herättänyt valmentaja on ehdolla Vuoden valmentajaksi?

Suomen Ammattivalmentajat ry:n puheenjohtaja Erkka Westerlund ei halua ottaa kantaa siihen, pitäisikö joukkuevoimisteluvalmentaja Titta Heikkilän olla ehdolla Vuoden valmentajaksi.

– Se on toimittajien valinta, enkä puutu siihen. Sen kuitenkin sanon, että maailma muuttuu ja muutosta voisi olla hyvä seurata.

Westerlundilla on selvä mielipide siitä, mitkä ovat hyvän valmentajuuden kriteerit.

– Suomessa on ollut viime vuosikymmenet vallalla voittamisen ylikorostaminen. Voittamisen pakko tekee ilmapiiristä ahdistavan. Edustamissani järjestöissä olemme tehneet kaikkemme, että pääsisimme tästä eroon. Suunta on pois voittamiskeskeisestä valmentamisesta ja kohti oppimiskeskeistä valmentamista.

– Minusta hyvä valmentaja on sellainen, joka kantaa kokonaisvaltaisen vastuun urheilijasta ihmisenä. Valmentajan tehtävä on auttaa urheilijaa inspiroitumaan ja löytämään intohimon. Se ei tapahdu ylhäältä päin käskemällä, vaan tukemalla ja dialogia käymällä. Kun urheilija oppii tuntemaan itsensä, se kantaa elämässä vielä urheilu-uran jälkeenkin. Se on isoin asia, mitä urheilu voi ihmiselle antaa.

Westerlund siteeraa edesmennyttä urheilulääkäri Aki Hintsaa.

– Menestys on henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin sivutuote.

Westerlund oli viime kaudella venäläisen KHL-joukkue Ufan päävalmentaja. Osaatko kuvitella, että Venäjällä syntyisi julkinen keskustelu yksittäisen valmentajan kyseenalaisista metodeista?

– En. Urheilijalähtöisessä valmennuskulttuurissa Suomi on vuosikymmeniä Venäjää edellä. Meillä aika alkaa olla kypsä siihen, että oppimiskeskeinen valmennustyyli on jo valtavirtaa.

– Tulevia sukupolvia ei voi valmentaa, kuten aiempia sukupolvia on valmennettu. Huutaminen ei toimi. Urheilu on vain osa elämää ja voittaminen vain osa urheilua. Valmentaminen pitää nähdä laajemmin. Se on oppia elämää varten, Westerlund toteaa.

61-vuotias Westerlund on saavuttanut jääkiekkovalmentajana kaksi olympia- ja kolme MM-mitalia, kolme juniorien arvokilpailumitalia sekä yhden Suomen mestaruuden. Hän ei valmenna tällä hetkellä mitään joukkuetta.

Kohu Vuoden valmentaja -ehdokkuudesta

Joukkuevoimisteluvalmentaja Titta Heikkilä on mukana Urheilutoimittajien liiton Vuoden valmentaja -äänestyksessä.

Ehdokkaita on kaikkiaan 24.

Heikkilän suojatit ovat voittaneet joukkuevoimistelussa kaksi maailmanmestaruutta.

Urheilulehti julkaisi syksyllä kirjoituksen, jonka mukaan Heikkilä on nöyryyttänyt ja alistanut valmennettaviaan sekä käskenyt näitä laihtumaan. Kolme Heikkilän valmennettavaa sairastui anoreksiaan vuosina 2011–2012.

Heikkilä on kiistänyt osan väitteistä.

Urheilutoimittajien liiton puheenjohtaja Kalle Virtapohjan seisoo Heikkilän ehdokkuuden takana.

Muun muassa Vuoden journalistina palkittu Ilta-Sanomien urheilutoimittaja Pekka Holopainen sekä Huvudstadsbladetin urheilutoimituksen esimies Filip Saxén ovat ilmoittaneet eroavansa liiton jäsenyydestä Heikkilän ehdokkuuden ja Virtapohjan lausuntojen vuoksi.