Eri­koi­nen ti­lan­ne: Tynk­kys­tä ei ole ero­tet­tu puo­lue­hal­li­tuk­ses­ta – Soini ei suostu spe­ku­loi­maan

Perussuomalaisista erotettu puolueen kolmas varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen on edelleen perussuomalaisten puoluehallituksen jäsen ja siten puolueen päätöksenteon ytimessä.

Sebastian Tynkkynen erotettiin perussuomalaisista. Sebastian Tynkkysen asema puolue-elimissä on vielä osin epäselvä.
Sebastian Tynkkynen erotettiin perussuomalaisista.
Sebastian Tynkkynen erotettiin perussuomalaisista.
Kuva: Maiju Torvinen

Perussuomalaisista erotettu puolueen kolmas varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen on edelleen perussuomalaisten puoluehallituksen jäsen ja siten puolueen päätöksenteon ytimessä.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo vahvistaa Lännen Medialle, ettei Tynkkystä ole erotettu puoluehallituksesta.

Yhdistysoikeusasiantuntija ja siviilioikeuden professori Heikki Halila Helsingin yliopistosta arvioi STT:lle, että Tynkkysen erottaminen puolueesta on laiton, jos hän on samalla menettänyt paikkansa puoluehallituksessa. Halilan mukaan puoluehallituksen jäsenen voi erottaa vain puoluekokous.

Slunga-Poutsalon mukaan puoluehallitus ei ole vielä ehtinyt keskustella erikoisesta tilanteesta.

– Tätä asiaa täytyy nyt selvittää, hän sanoo.

Perussuomalaisten kannalta tilanteen tekee kimurantiksi myös se, että Tynkkynen on Perussuomalaiset Nuoret ry:n puheenjohtaja. Puolueesta erottaminen ei vaikuta hänen jatkoonsa nuorisojärjestön johdossa, sillä jäsenyydet on erotettu toisistaan.

Nuorisojärjestöön liittyvä ei automaattisesti liity puolueen jäseneksi.

Perussuomalaisten sääntöjen mukaan nuorisojärjestön puheenjohtajalla on puoluehallituksen kokouksessa läsnäolo-, puhe- ja esitysoikeus.

Soini ei ennakoi

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi, ettei lähde ennakoimaan, mikä on Tynkkysen tulevaisuus puoluehallituksessa. Soini painottaa, että puoluehallitus erotti Tynkkysen nimenomaan puolueen jäsenyydestä, ei puoluehallituksesta tai varapuheenjohtajuudesta.

Soinin mielestä Tynkkysen erottaminen puolueen jäsenyydestä oli täysin lakien ja sääntöjen mukaista. Hän ei suostunut kommentoimaan, näkeekö tilanteessa mitään ristiriitaa.

- Kerron vain, mikä on puoluehallituksen päätös, ja tämä asia on selvä. Sen mukaan eletään, Soini sanoo.

Soinin mukaan ei olisi oikeudenmukaista, että puolueen rivijäseniä voidaan erottaa puolueen jäsenyydestä puoluehallituksen päätöksellä, mutta ei puoluejohtoa.