Erdogan taipui ta­paa­maan Yh­dys­val­tain va­ra­pre­si­den­tin – Mike Pencen odo­te­taan pai­nos­ta­van Turkkia lo­pet­ta­maan hyök­käyk­sen Poh­jois-Syy­rias­sa

Mike Pencen ja Mike Pompeon on torstaisessa tapaamisessa tarkoitus painostaa Turkkia lopettamaan hyökkäys kurdijoukkoja vastaan Pohjois-Syyriassa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan aikoo vierailla Venäjällä presidentti Vladimir Putinin luona lähipäivinä.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan aikoo vierailla Venäjällä presidentti Vladimir Putinin luona lähipäivinä.
Kuva: STR

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan muutti keskiviikkona mielensä ja aikoo sittenkin tavata Yhdysvaltain varapresidentin Mike Pencen. Aiemmin Erdogan sanoi, ettei aio tavata Penceä ja ulkoministeri Mike Pompeota, vaikka nämä olivat tulossa Turkkiin.

– He tapaavat virkaveljensä. Minä puhun, kun (presidentti Donald) Trump tulee, Erdogan sanoi Sky Newsille aiemmin.

Pencen ja Pompeon on torstaisessa tapaamisessa tarkoitus painostaa Turkkia lopettamaan hyökkäys kurdijoukkoja vastaan Pohjois-Syyriassa.

Erdogan tapaa ensi viikolla myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Kremlin mukaan Putin kutsui Erdoganin Venäjälle "työvierailulle lähipäivinä" ja Erdogan hyväksyi kutsun.

Putinin kerrottiin esittäneen kutsun presidenttien keskustellessa puhelimessa Syyrian tilanteesta. Aloitteen puhelusta teki Erdogan.

Venäjän hallinnon tiedotteessa kerrottiin, että presidentit korostivat puhelun aikana, kuinka tärkeää on estää yhteenotot Turkin ja Syyrian joukkojen välillä. Putinin kerrotaan myös tuoneen esille huolensa "terroristeista, jotka yrittävät paeta ja soluttautua naapurimaihin".

Turkki ei tue tulitaukoa

Erdogan ilmoitti keskiviikkona, ettei Yhdysvaltain toimilla ole Turkkiin vaikutusta. Hän kommentoi Yhdysvaltojen toimia sanomalla, että Turkki ei ole huolissaan Yhdysvaltain sanktioista.

– Turkki ei ikinä tule julistamaan tulitaukoa Syyriaan, Erdogan sanoi.

Erdogan uhosi Turkin parlamentille, että ainoa tapa ratkaista Syyrian ongelmat on se, että kurdijoukot laskevat aseensa.

Hän sanoi myös, että Syyrian armeijan saapuminen Manbijiin ei ole "erityisen negatiivinen kehityskulku".

Syyrian hallinnon joukot saapuivat Manbijiin tiistaina osana kurdien ja Syyrian hallinnon välistä sopimusta. Viime vuodet kaupunki on ollut kurdien komennossa.

Keskiviikkona Syyrian joukkoja saapui myös Kobanen rajakaupunkiin. Idempänä Ras al-Ainissa taistelut jatkuivat, kun kurdijoukot jatkoivat sitkeää puolustautumistaan. Ne muun muassa polttivat renkaita estääkseen Turkin pommikoneiden näkyvyyden maahan.

Turkissa poliisi otti keskiviikkona kiinni lähes 200 ihmistä, jotka sosiaalisen median kirjoituksissaan olivat vastustaneet hyökkäystä Syyriaan. Uutistoimisto Anadolun mukaan valtaosa päästettiin vapaaksi, mutta runsaat 20 pidätettiin epäiltynä terroristisen propagandan levittämisestä. Pidätettyjen joukossa oli kaksi kurdimyönteisen HDP-puolueen johtajaa.

Turvaneuvosto ei tuominnut

YK:n turvallisuusneuvosto varoitti keskiviikkona sodan osapuolia siitä, että kurdialueilla pidetyt jihadistivangit kuten Isis-taistelijat pääsevät leviämään alueelle. Neuvosto esitti huolensa yksimielisesti.

Tapansa mukaan se ei kuitenkaan päässyt yksimielisyyteen päätöslauselmasta, joka olisi vaatinut Turkkia lopettamaan hyökkäyksensä. Kaikki 15 maata julistivat kuitenkin olevansa huolissaan alueen humanitaarisen tilanteen heikentymisestä.

Keskiviikkona sadat Syyrian kurdit pakenivat Irakin Kurdistanin autonomiselle alueelle, kurdiviranomaiset kertoivat. Heidän mukaansa valtaosa paenneista oli naisia ja lapsia.