Epä­asial­li­ses­ta käy­tök­ses­tä moi­tit­tu luis­te­lu­val­men­ta­ja hyl­ly­tet­tiin teh­tä­vis­tään tois­tai­sek­si – "Toi­vom­me, että seura itse tulee asian kanssa jul­ki­suu­teen"

Helsingin Luistinklubi on vapauttanut Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi.

Taitoluisteluliiton puheenjohtaja toivoo seuran tekevän "vakavat ratkaisut" valmentajan jatkosta. Menestynyttä valmentajaa on arvosteltu epäasiallisesta käytöksestä.

Helsingin Luistinklubi on vapauttanut Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi.

Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta asetti vamentajan vuoden kilpailukieltoon perjantaina epäasiallisen käytöksen vuoksi.

– Päätökseen tutustumisen jälkeen (seuran) hallitus päätyi kokouksessaan vapauttamaan valmentajan työntekovelvoitteistaan, Helsingin Luistinklubin puheenjohtaja Pirjo Hellä kertoi STT:lle lähettämässään tiedotteessa.

Valmentajan hyllytyksestä kertoi aiemmin Yle. Hellä ei halunnut vastata STT:lle puhelimitse valmentajaan tai häneen hyllytykseensä liittyviin kysymyksiin.

Team Unique on Helsingin Luistinklubin muodostelmaluistelujoukkue. Seuran tiedotteen mukaan muodostelmaluistelun valmennuksesta vastaa toistaiseksi muu valmennustiimi.

STT ei tavoittanut maanantaina valmentajaa kommentoimaan asiaa.

Kurinpitolautakunnan perjantaisen päätöksen mukaan valmentaja syyllistyi urheilun eettisten sääntöjen rikkomiseen muun muassa käyttämällä toistuvasti valmennettaviaan kohtaan epäasiallista kieltä, huutamalla ja nöyryyttämällä.

Liitto: Valmentajalla valtavat paineet jatkaa tehtävässään

Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimo arvioi, että valmentajalla on valtavat paineet jatkaa runsaasti julkisuutta saaneen tapahtuman jälkeen tehtävässään.

– Toivotaan, että seura tekee vakavat ratkaisut sen suhteen, mikä valmentajan jatko seurassa on. Lasten ja nuorten kanssa toimiminen on tältä pohjalta melko haastavaa, Wuorenheimo sanoi STT:lle.

Liitto ei julkistanut muodostelmaluisteluvalmentajan nimeä tai seuraa.

– Emme anna julkisuuteen nimeä, koska meidän kurinpitolautakuntamme päätöksellä ne tiedot, mitkä annetaan julkisuuteen, on annettu. Toivomme, että seura itse tulee asian kanssa julkisuuteen, Wuorenheimo kertoi.

Myöskään seura ei halunnut maantaina tulla julkisuuteen omalla nimellään, mutta vahvisti valmentajan vapauttamisen työtehtävistään.

Wuorenheimo kertoi, ettei ole kuullut, aikooko valmentaja valittaa liiton kilpailukiellosta Urheilun oikeusturvalautakuntaan.

Helsingin Sanomat kertoi maanantaina, että valmentaja osallistui viikonloppuna kisamatkalle Puolaan. Wuorenheimo oli tietoinen valmentajan matkasta.

– Kilpailukielto ei kiellä matkustamista tai ostamasta pääsylippua kisoihin. En tiedä, onko hän ollut valmentajan roolissa kilpailuissa. Tietojeni mukaan seura on ohjeistanut valmentajaa kunnioittamaan päätöstä. Kilpailumatka oli alkanut jo aiemmin kuin päätös kilpailukiellosta tuli perjantaina.

STT pyysi kilpailukieltopäätöstä sekä Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) tekemää raporttia Taitoluisteluliitolta, mutta niitä ei luovutettu tietosuojasyihin vedoten. Myöskään SUEK ei antanut raporttiaan julkaistavaksi.

Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan nimi poistettu jutusta 20.1. kello 20.42.