Kolumni: Kukaan ei saisi joutua kiu­sa­tuk­si, mutta yhä liian moni joutuu

Kuvagalleria: North of Hell -fes­ti­vaa­li kokosi me­tal­li­kan­san Kuu­si­saa­reen

En­tis­ai­ko­jen ar­mei­ja­pe­rin­ne tul­ki­taan nykyään sim­pu­tuk­sek­si – ”Ei missään nimessä sal­lit­tua”

Yli 12 000 miestä astuu tänään varusmiespalvelukseen. Tiukka kuri ja järjestys tulevat alokkaille tutuksi seuraavina päivinä, mutta tilastojen valossa osa alokkaista joutuu kohtaamaan myös nöyryyttävää ja alistavaa kohtelua eli simputusta.

-
Kuva: Leinonen Jukka

Yli 12 000 miestä astuu tänään varusmiespalvelukseen. Tiukka kuri ja järjestys tulevat alokkaille tutuksi seuraavina päivinä, mutta tilastojen valossa osa alokkaista joutuu kohtaamaan myös nöyryyttävää ja alistavaa kohtelua eli simputusta.

Armeijassa simputusta ei hyväksytä, ja siitä voi joutua oikeudelliseen vastuuseen. Useat takavuosikymmeninä käytetyt koulutusmenetelmät ovat nykyään kiellettyjä.

Puolustusvoimien pääesikunnan oikeudellisen osaston sotilaslakimies Immo Seppänen sanoo, että esimerkiksi korvan juuressa karjuminen ja ylimitoitettu äänenkäyttö on yleisen palvelusohjesäännön vastaista käytöstä.

– Sotilaan on käyttäydyttävä hyvien tapojen mukaisesti, mitä säädytön puhetapa ei ole.

Yleinen palvelusohjesääntö toteaa, että esimiehen vallan väärinkäyttö on ehdottomasti kiellettyä.

– Palvelusrikoksiin kuuluu esimerkiksi sopimaton kielenkäyttö, kuten kiroilu.

Myös entisaikojen armeijaperinne, etunojapunnerrusten määrääminen rangaistuksena, on nykyään kiellettyä.

– Fyysiset liikuntasuoritteet ovat asia erikseen, jos ne kuuluvat koulutukseen. Ei ole missään nimessä sallittua määrätä mitään fyysisiä suorituksia rangaistusluontoisesti.

– Jos esimerkiksi joku varuste on unohtunut kasarmille ja käsketään juoksemaan sen takia kasarmi kolme kertaa ympäri, on kyse simputuksesta.

Seppänen myös painottaa, että kouluttajalla ei ole koskaan oikeutta kajota alaisen fyysiseen koskemattomuuteen.

– Esimerkiksi kaulukseen kiinni käyminen on rangaistavaa.

Esimiesten palvelusaikaisista rikoksista langetetaan joka vuosi rangaistuksia. Seppänen sanoo, että sotilasrikoksissa esimiesaseman väärinkäytöstä tuomitaan vuosittain noin 10–20 henkilöä.

2000-luvun piikki nähtiin vuonna 2006, kun esimiesaseman väärinkäytöstä tuomittiin 46 henkilöä. Vuonna 2012 luku oli vain 10. Vuonna 2014 esimiesaseman väärinkäytöstä tuomittiin 16 henkilöä.

Nämäkin tulkitaan simputukseksi

Varusmiesliiton puheenjohtaja Henrik Vuornos käy Lännen Median pyynnöstä läpi erilaisia tilanteita, joissa esimiesten toiminta voidaan katsoa simputukseksi.

Punkan räjäyttäminen:

Esimies tai esimiehet repivät varusmiehen punkan lakanat auki, jos punkkaa ei ole pedattu oikein.

– Se ei ole enää nykyään sallittua varsinkaan, jos se kohdistuu yksittäiseen varusmieheen. Tietysti, jos alkuvaiheessa on viikko-ohjelmaan merkitty harjoitus, jossa harjoitellaan sänkyjen petaamista, se voi olla sallittua. Mutta se ei, että vahvuuslaskennassa räjäytellään yksittäisten varusmiesten punkkia. Esimiesten vastuulla on kertoa, mikä on pielessä ja varusmiehen vastuulla on korjata asia.

Pinkan räjäyttäminen:

Pinkka on punkan päiväpeitteestä jakkaran päälle tehty taitos. Pinkasta on tarkoitus saada määrämuotoinen. Pinkan räjäyttäminen tarkoittaa sitä, että taitos vedetään auki.

– Pinkan räjäyttäminen eli sotkeminen menee myös ei-hyväksyttyjen asioiden puolelle. Esimiehen pitää sanoa, mikä pinkassa ei ole kunnossa ja pyytää alaista korjaamaan se.

Rättisulkeiset:

Esimiehet käskevät varusmiehiä järjestäytymään tietyssä varustuksessa ja tietyn ajan kuluessa esimerkiksi ulkojärjestäytymispaikalle. Esimies voi antaa varusmiehille esimerkiksi kymmenen minuuttia aikaa vaihtaa urheiluvaatteet ja järjestäytyä.

– Simputuksessa rajanveto menee siinä, onko rättisulkeisia merkitty viikko-ohjelmaan. Eli onko se kyse komppanian päällikön vahvistamasta harjoitusvaiheesta. Jos varusmiehet keksivät järjestää niitä esimerkiksi iltaisin, viikko-ohjelman ulkopuolella, se ei ole enää asianmukaista toimintaa.

Taakse poistu -komento:

Taakse poistu on sulkeiskomento, joka on tarpeellinen esimerkiksi siinä tapauksessa, että joukkue pitää saada nopeasti tien sivuun – vaikka pois auton tieltä.

– Mutta jos joku on törttöillyt ja sen takia poistutetaan taakse ja eteen, se ei tue mitään fiksuja tarkoitusperiä. Komentoa ei saa käyttää rangaistuskeinona.

Juoksuttaminen ennen ruokailua tai sen jälkeen:

– Siinäkin on paljon kiinni siitä, miten se toteutetaan ja millä perusteella. Jos ollaan myöhässä ruokailusta, on normaalia ja hyväksyttävää, että juostaan, jotta ehditään ajoissa syömään. Juoksuttamisen käyttäminen rangaistuskeinona on väärin.

Vuornos sanoo, että mikäli varusmies kokee simputusta, hänen pitää ottaa heti yhteyttä omaan ryhmänjohtajaan, joukkueenjohtajaan, joukkueen kouluttajaan tai komppanian päällikköön.

– Puolustusvoimat on siitä hieno laitos, että esimiehellä on aina esimies. Myös meille liittoon tulee paljon yhteydenottoja. Jos asiaa ei ole saanut komppanian päällikön kanssa hoidettua, niin usein meihin ollaan yhteydessä ja sitten me alamme hoitaa asiaa.