Sää: Hel­le­ra­ja pau­kah­ti rikki Oulussa

Kolumni: "Mie­les­tä­ni ty­pe­rin­tä, mitä toi­mit­ta­ja voi tehdä on kir­joit­taa it­ses­tään"

En­sim­mäi­set norpat tuodaan Sai­maal­ta Ou­lu­jär­veen, uhan­alai­sel­le lajille ha­lu­taan pa­rem­pia elin­olo­ja

Salassa valmistellulla saimaannorppien siirrolla haetaan uhanalaiselle lajille parempia elinoloja. Ilmastonmuutos on norpille vakava uhka Saimaalla.

-
Kuva: Lea Remes

Uhanalaisia saimaannorppia siirretään Savonlinnan vesiltä Oulujärveen.

Pitkään kaikessa hiljaisuudessa valmisteltu operaatio alkaa tänään, kun neljä ensimmäistä norppaa siirretään Ilmavoimien kuljetuskoneella Savonlinnasta Ouluun ja edelleen maantiekuljetuksena Oulujärveen.

Norppatutkija Juhana Miikkulainen Suur-Saimaan Luontoinstituutista kertoo, että norppien siirtoon lähdetään pakon edessä: ilmastonmuutoksen takia talvet ovat Saimaalla usein hyvin vähälumisia. Se vaarantaa norpan pesinnän.

”Vapaaehtoiset ovat kolanneet Saimaan vähiä lumia norppien pesäkeoiksi, mutta tulokset eivät ole riittävän hyviä. Nyt on pakko tehdä rohkeita ratkaisuja. Oulujärvi on vesiekologialtaan hyvin samanlainen kuin Saimaa, joten norppien odotetaan sopeutuvan uuteen asuinpaikkaansa hyvin.”

Oulujärvellä on yleensä runsaasti lunta norpan pesimäaikaan. Norppia vapautetaan ensi vaiheessa Niskanselän puolelle Vaalassa.

Norpat on varustettu radiolähettimillä, joten niiden liikkumista voidaan seurata Ylä-Mulkun saareen perustettavalta tarkkailuasemalta.

Saimaannorppia (Pusa hispida saimensis) on jäljellä runsaat kolmesataa yksilöä, ja lajin perinnöllinen monimuotoisuus on kriittisen alhainen. Tutkijoiden mukaan Oulujärveen siirrettävistä norpista kehittyy hiljalleen oma, paikallisten olosuhteiden muokkaama kanta, Pusa hispida oulujarvis.

Norppien siirto tuo Oulujärvelle merkittäviä kalastusrajoituksia Saimaan tapaan.

Iktyologi Jorma Pasuri Suomen Kalatalousakatemiasta kertoo, että rajoituksilla voidaan osittain ratkaista myös Terrafamen jätevesien Oulujärvelle aiheuttama uhka.

”Kun kalastusta rajoitetaan norppien eikä jätevesien takia, kalastajille ei tarvitse maksaa korvauksia. Ei niitä makseta Saimaallakaan.”

Norpat siirretään Oulun lentokentältä Oulujärveen erikoisvalmisteisessa, lasiseinäisessä säiliössä.

Koska norppien suojelulle ja siirroille halutaan tukea julkisuuden kautta, erikoiskuljetus käy Oulun keskustassa.

Norppia voi ihailla kauppakeskus Valkeassa kello 12-13. Heti sen jälkeen norpat siirretään Oulujärvelle ja vapautetaan salassa pidettävässä paikassa.

Tämä oli Kalevan aprillijuttu 2017. Norppien siirtoa on oikeasti kokeiltu Suomessa – ei tosin Oulujärveen.

Lue myös kooste aprillijutuista eri medioissa.