Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Henkirikokset: Mies tuo­mit­tiin yli 10 vuo­dek­si van­keu­teen Kon­tin­kan­kaan taposta

Hoitojonot: Laki pa­kot­taa yö­vuo­ron lää­kä­rit päi­väk­si unille, mikä pa­hen­taa OYSin leik­kaus­sa­lien hen­ki­lös­tö­pu­laa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

En­nen­jul­kai­se­mat­to­mat läh­teet: Stalin py­säyt­ti ai­keen­sa poh­joi­ses­sa syk­syl­lä 1944 – kartta näyttää hyök­käys­suun­ni­tel­mat Kemiin ja Ouluun

Neuvostoliiton sotilasjohto halusi pitää puna-armeijan joukot erillään saksalaisten ja suomalaisten välisistä taisteluista, Tuomo Kallioniemi kirjoittaa

Josef Stalin johti Neuvostoliiton suurta isänmaallista sotaa antamalla Neuvostoliiton ylijohdon, Stavkan nimissä määräyksiä (direktiivejä) sotaoperaatioista eri rintamilla. Hän antoi myös positiivista palautetta onnistuneista operaatioista, ja ryöpytti raskaasti sotilasjohtoa epäonnistumisista.

Stavkan direktiivit ovat olleet pitkään salatuissa arkistoissa, mutta olen saanut hankittua venäläisistä lähteistä tietoa muutamista oleellisista Suomen vastaista sotaa koskevista direktiiveistä. Direktiivit tarjoavat autenttista tietoa Neuvostoliiton hyökkäyssuunnitelmista Suomen alueelle vuoden 1944 aikana.

Stalin pyrki alkuvuodesta 1944 painostamaan Suomea erillisrauhaan vuoden 1940 rauhan rajojen pohjalta, ja kohdistamaan asemasodan jälkeisen ensimmäisen suurhyökkäyksen pohjoiselle rintamasektorille saksalaisjoukkoja vastaan. Tavoitteena oli Saksan 20. vuoristoarmeijan murskaaminen Pohjois-Suomen alueella.

Hyökkäämällä Pohjanlahden rannalle Kemiin ja Ouluun oli tarkoitus katkaista saksalaisjoukkojen vetäytymisreitti Pohjanlahden satamien kautta Saksaan. Tätä operaatiota varten Stalin nimesi Neuvostoliiton Karjalan rintaman komentajan tehtäviin armeijan kenraali Kirill Meretskovin, joka oli johtanut puna-armeijan joukkoja Suomea vastaan talvisodassa.

Meretskovilla oli kokemusta sodankäynnistä arktisella alueella, ja lisäksi hänellä oli kyltymätön into päästä hyökkäämään Suomen puolelle.

Neuvostoliiton Karjalan rintaman 18.9.1944 hyökkäyssuunnitelma, jolla oli tarkoitus vallata Pohjanlahden satamista Kemi ja Oulu sekä murskata Saksan armeija Pohjois-Suomen alueella.
Neuvostoliiton Karjalan rintaman 18.9.1944

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.