En­nä­tys­ylei­söä odot­ta­va Bättre Folk -fes­ti­vaa­li suo­sit­te­lee kä­vi­jöil­le saa­pu­mis­ta pyö­räl­lä – "Ha­luai­sin nähdä, että ihmiset ot­tai­si­vat sen tra­di­tiok­si"

Hailuodon loppuunmyydylle Bättre Folk -festivaalille odotetaan viikonloppuna ennätysyleisöä. Se tietää myös ruuhkia Oulunsalon lauttarantaan.

Viikonloppuna Hailuodossa järjestettäville Bättre Folk -festivaalille odotetaan ennätysyleisöä. Odotusaika Oulunsalon lauttarannassa voi venyä useiden tuntien mittaiseksi. Arkistokuva.
Viikonloppuna Hailuodossa järjestettäville Bättre Folk -festivaalille odotetaan ennätysyleisöä. Odotusaika Oulunsalon lauttarannassa voi venyä useiden tuntien mittaiseksi. Arkistokuva.
Kuva: Riihinen Eleonoora

Hailuodon loppuunmyydylle Bättre Folk -festivaalille odotetaan viikonloppuna ennätysyleisöä. Se tietää myös ruuhkia Oulunsalon lauttarantaan.

Festivaali kehoittaa kaikkia kykeneviä saapumaan Hailuotoon jo torstaina tai aikaisin perjantaiaamuna Oulunsalon lauttarantaan syntyvien ruuhkien vuoksi.

Aiempien vuosien tapaan lauttojen odotetaan ruuhkautuvan suuren yleisömäärän ja etuajo-oikeutettujen festivaalibussien vuoksi. Festivaalibussien lipunmyynti loppuu keskiviikkona keskiyöllä ja osa busseista, kuten lauantai-iltana kahdeltatoista lähtevä vuoro, ovat jo loppuun varattuja.

Odotusaika lauttarannassa voi venyä useiden tuntien mittaiseksi. Festivaali suosittelee saapumaan alueelle polkupyörällä jonojen välttämiseksi.

Tällä hetkellä esimerkiksi lauantaiyön bussi on jo loppuunvarattu. Miten festivaalin bussikuljetukset on mitoitettu, Bättre Folkin perustaja Aki Roukala?

– Selvitimme keskiviikkoaamun aikana voimmeko saada uusia vuoroja. Saimme lauantaiyölle Hailuodosta 00.00 sekä perjantaille 11.15 Oulusta lähteviin bussivuoroihin lisäbussit.

Onko bussimääriä säädetty aiempien vuosien kokemuksien myötä?

– Totta kai, nyt olemme varautuneet eri tavalla. Hailuodon kohdalla on monta ongelmaa, ensinnäkin jo se, että montako bussia mahtuu lautalle. Olemme suhteutettu bussien määrää väkimäärän kasvuun, mutta suosio bussikyydeillä on kasvanut.

Suosittelette Hailuotoon saapumista polkupyörillä. Kuinka paljon festivaalikävijöistä on aiempina vuosina tullut pyöräillen Marjaniemeen?

– Siitä ei ole tarkempaa tietoa. Niitä on ollut kuulemani mukaan esimerkiksi tuttujeni joukossa. Aivan liian vähän on tullut pyöräillen, mutta haluaisin nähdä, että ihmiset ottaisivat traditioksi tulla pyörällä Hailuotoon.

Esimerkiksi Oulun keskustasta Marjaniemeen tulee matkaa 61 kilometriä, josta noin seitsemän kilometriä kuluu lautalla. Kuinka vakavasti otettava vaihtoehto pyöräily festivaalille on?

– Reilun 50 kilometrin matkan pyöräily ei ole homma eikä mikään. Se kannattaisi ottaa osaksi myös osaksi festivaalikokemusta, koska festari järjestetään niin erityislaatuisessa paikassa. Pyöräillessä ei tarvitse myöskään huolehtia jonoista, aikatauluista tai parkkeeraamisesta. Pidän itse sitä hyvin varteenotettavana vaihtoehtona, koska pyöräillessä on vapaa kaikista noista logistisista ongelmista.

Monet nauttivat festivaaleilla alkoholia. Onko pyöräily tältä kantilta katsottuna turvallinen vaihtoehto kulkemiselle?

– Pyöräilijät tuskin nauttivat alkoholia matkan aikana ja toivottavasti suurin osa lopettaa alkoholin nauttimisen festivaalin jälkeen. En kehoita ketään pyöräilemään alkoholin vaikutuksen alaisena. Samaa voisi kysyä myös autolla ajamisen suhteen, sillä eihän mitään liikennevälinettä saa ajaa alkoholin vaikutuksen alaisena.

Festivaalin portit avautuvat perjantaina kello 15 ja lauantaina puoliltapäivin. Festivaalin ikäraja on 18 vuotta, mutta lapset ovat tervetulleita festivaalille vanhempiensa kanssa kello 18 saakka.

Juttua päivitetty 10.7.2019 kello 12.12: Bättre Folk -festivaali sai kaksi bussia lisää festivaaliliikenteeseen.