Eng­lan­ti voitti ensi kertaa kri­ke­tin maail­man­mes­ta­ruu­den – ku­nin­ga­tar on­nit­te­li

Yksi maailman suurimmista urheilutapahtumista huipentui finaalitrilleriin

Vuoden 2019 kriketin maailmanmestaruusjoukkoe Englanti poseeraa pokaalinsa kanssa The Oval -stadionilla.
Vuoden 2019 kriketin maailmanmestaruusjoukkoe Englanti poseeraa pokaalinsa kanssa The Oval -stadionilla.
Kuva: VICKIE FLORES

Lajin emämaa Englanti on voittanut ensimmäistä kertaa kriketin maailmanmestaruuden. Englanti kaatoi MM-kotikisojensa finaalissa Lontoossa Uuden-Seelannin.

Loppuottelusta tuli todellinen trilleri, sillä sekä Englanti että Uusi-Seelanti päätyivät 241 juoksuun, jolloin ottelu eteni jatkosyöttösarjoihin. Molemmat saivat kuuden syötön sarjoista 15 juoksua, mutta Englanti vei mestaruuden, koska se löi useammin kentän ulkopuolelle.

Englanti oli ennen tätä hävinnyt kriketin MM-finaalin kolmesti: vuonna 1979 Länsi-Intialle, 1987 Australialle ja 1992 Pakistanille. Uusi-Seelanti hakee yhä ensimmäistä mestaruuttaan, se hävisi finaalin myös vuonna 2015.

Neljä vuotta sitten Englannin MM-turnaus päättyi alkusarjaan. Tämänvuotiseen turnaukseen kotijoukkue lähti ennakkosuosikkina kohennettuaan otteitaan huomattavasti viime vuosina. Kuusi ja puoli viikkoa kestänyt MM-turnaus oli kuitenkin Englannin osalta vuoristorataa, sillä se kärsi alkusarjassa tappiot Pakistanille, Sri Lankalle ja Australialle ja oli vähällä karsiutua jatkosta.

Englanti kuitenkin selvisi jatkoon ja pudotti välierässä hallitsevan maailmanmestarin Australian. Toisessa välierässä Uusi-Seelanti aiheutti yllätyksen kaatamalla lajin mahtimaan Intian.

Huipputasaisen finaalin ratkettua Englannin pelaajat tanssivat kentällä ja osa pelaajista kyynelehti ilosta.

–  En löydä sanoja. Kaikki kova työmme viimeisen neljän vuoden aikana, sitten pääsimme tänne ja olemme maailmanmestareita. Se on upea tunne. Olen aika lopussa, sanoi Englannin pelaaja Ben Stokes kyyneleitä silmissään.

Kuningatar huomioi myös häviäjät

Kriketin MM-kisat on yksi maailman seuratuimmista urheilutapahtumista. Laji on erityisen suosittu Etelä-Aasian maissa, joissa se kerää valtavia tv-yleisöjä.

Kuningatar Elisabet esitti finaalin jälkeen onnittelunsa Englannin mestarijoukkueella ja muisti myös Uuden-Seelannin joukkuetta. Elisabet on myös Uuden-Seelannin valtionpäämies.

–  Prinssi Philip ja minä lähetämme lämpimät onnittelumme Englannin miesten krikettijoukkueelle heidän otettuaan huippujännittävän voiton tämän päivän MM-finaalissa. Haluan myös esittää pahoitteluni toiseksi sijoittuneelle Uudelle-Seelannille, joka kilpaili niin kunniakkaasti tämän päivän ottelussa ja läpi turnauksen, kuningatar sanoi.

Britannian postilaitos kertoi julkaisevansa maailmanmestaruuden kunniaksi erikoispostimerkin.