Jääkiekko: Kärpät hävisi vii­mei­sen lii­ga­kamp­pai­lun­sa Ha­ka­met­säs­sä jat­ko­ajal­la

Pääkirjoitus: Köy­hil­le pu­toi­lee nyt vain muruja rik­kai­den ro­ko­te­pöy­dil­tä, eikä se ole edes jäl­kim­mäi­sen joukon etu

Ener­gia­to­dis­tus voi maksaa jopa yli tonnin

Energiatodistuksen hinta saattaa nousta reippaasti yli tuhanteen euroon.

Rakennusinsinööri Kristian Hyväri teki maanantaina energiatodistusta varten katselmuksen Veikko Ronkaisen (oik.) talolla Pattijoella.
Rakennusinsinööri Kristian Hyväri teki maanantaina energiatodistusta varten katselmuksen Veikko Ronkaisen (oik.) talolla Pattijoella.
Kuva: Timo Myllykoski

Energiatodistuksen hinta saattaa nousta reippaasti yli tuhanteen euroon. Kesäkuun alussa voimaan tulevan lain mukaisen todistuksen laatiminen ja talon energialuokan määrittäminen vaatii aikaisempaa enemmän työtä.

Tähän asti todistus on yleisesti kirjoitettu energiankulutuksen perusteella. Kesäkuusta lähtien todistuksen tekijän tulee käydä arvioitavassa talossa.

Energialuokka lasketaan kaavalla, jossa otetaan huomioon muun muassa energiamuoto ja talon rakenne, esimerkiksi lämmönläpäisystä kertovat U-arvot.

Aukoton ja tasapuolinen ei uusikaan laki ole.

”2000-luvun taloista U-arvot löytyvät, mutta 1980-luvun taloissa piirustukset voivat olla jo hukassa”, kertoo toimitusjohtaja Tero Pyykkönen Pohjois-Suomen Talokeskuksesta.

Kun paperit puuttuvat, tutkii todistuksen tekijä talon rakenteet mittaillen, silmäillen, haastatellen ja reikiä kairaten. U-arvojen selvittäminen tällä tavoin vie aikansa ja hinta voi jopa tuplaantua tavallisesta.