Asuminen: Oulun Lip­po­ran­nan kort­te­lis­ta löytyi poik­keuk­sel­li­nen ma­ja­paik­ka, joka pois­tet­tiin käytön puut­teen vuoksi

Sotaharjoitukset: Ou­lu­lai­nen Teemu Hil­tu­nen, 25, sai käskyn ker­taa­maan ja suureen Na­to-har­joi­tuk­seen

Tuulivoima: Vesa Hakola tietää, mitkä ovat maan­omis­ta­jan su­den­kuo­pat tuu­li­puis­to­jen suhteen

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Ener­gia­kol­mio: Tuu­li­voi­ma laskee sähkön hintaa tukia enemmän

Tuulivoima maksaa veronmaksajilta saamansa tuet takaisin alentamalla sähkön hintaa, laskee energia-alan asiantuntijayritys Energiakolmio Oy.

Tuulettomina päivinä sähköntuotto on minimaalinen, kun taas joinain päivinä se voi olla hyvinkin suuri.
Tuulettomina päivinä sähköntuotto on minimaalinen, kun taas joinain päivinä se voi olla hyvinkin suuri.

Tuulivoima maksaa veronmaksajilta saamansa tuet takaisin alentamalla sähkön hintaa, laskee energia-alan asiantuntijayritys Energiakolmio Oy.

Energiakolmio tarkasteli alkuvuoden sähkömarkkinoita ja tulkitsee tietoja niin, että tuulisina päivinä tuulivoima alentaa sähkön markkinahintaa suomalaisilta kuluttajilta enemmän kuin sille maksetaan tukea.

Tuulivoiman sähkön hintaa laskeva vaikutus perustuu siihen, että tuulivoima syrjäyttää tuulisena päivänä sähkömarkkinoilta kalliimpia sähköntuotantotapoja. Tuulivoiman tuotanto on halpaa voimalan rakentamisen jälkeen, koska tuulivoiman tuotannosta riippuvat kustannukset ovat alhaiset. Tuulivoimala ei esimerkiksi tarvitse polttoainetta sähkön tuotantoon.

Energiakolmion mukaan tuulivoiman tuoma säästö sähkönkäyttäjille on reilusti suurempi kuin tuulivoimalle maksettava julkinen tuki. Kotimaisessa tukijärjestelmässä tuki perustuu takuuhintaan, eli sitä maksetaan tuotetun sähkön mukaan. Tuen suuruus määräytyy markkinahinnan ja tuulivoiman tuottajille luvatun takuuhinnan erotuksena.

"Kun tuulisähköä on markkinalla paljon, näkyy se vähätuulisempaan päivään verrattuna selvästi alempana sähkön markkinahintana. Kun otetaan huomioon sähkön kokonaisoston hinta, nähdään, että sähkön markkinahinnan laskussa saavutettu säästö on moninkertainen maksettuun tukeen verrattuna. Kaikki uusi tuotanto laskee sähkön hintaa Suomen ollessa aliomavarainen", selittää Energiakolmio Oy:n analyytikko Antti Kouvo Tuulivoimayhdistyksen torstaina julkaisemassa tiedotteessa.

Tukia yli sadan miljoonan euron edestä

Tuulivoiman tuet nousivat keskusteluun tammikuussa monessa mediassa. Tuulivoiman tukien arvioidaan nousevan tänä ja ensi vuonna jo yli sadan miljoonan euron. Vielä tänä vuonna tuulivoiman takuuhinta on 105,3 euroa megawattitunnilta, mutta se laskee ensi vuonna 83,5 euroon.

Koska sähkön markkinahinta on laskenut alle 40 euroon megawattitunnilta, noin kaksi kolmasosaa tuulivoiman tuottajien saamasta tulosta on tällä hetkellä veronmaksajien tukea.

Maksettavien tukien määrä vähenee, jos sähkön markkinahinta kääntyy nousuun. Tähän voi vaikuttaa yleinen talouden piristyminen, tai esimerkiksi päästöoikeuksien pohjamutiin painuneen hinnan nousu EU:n päästökaupassa.

Tällä hetkellä päästöoikeuksien hinta on niin alhainen, ettei päästökauppa riitä ohjaamaan energiantuotantoa fossiilisesta energiasta puhtaampiin energianlähteisiin.