"En lenk­kei­le enää koskaan fluns­sai­se­na"

Kuntoilu sairaana ei kehitä, vaan kuluttaa elimistöä, pitkittää infektiota ja voi johtaa vakaviin jälkitauteihin

Rytmihäiriöt yllättivät Lauri Mikkosen, kun hän kävi tavanomaisella iltalenkillä lievässä flunssassa. "Minulla oli vain vähän kurkku kipeä ja pientä nuhaa", hän kertoo. Rytmihäiriöiden syyksi paljastui sydänlihastulehdus.
Rytmihäiriöt yllättivät Lauri Mikkosen, kun hän kävi tavanomaisella iltalenkillä lievässä flunssassa. "Minulla oli vain vähän kurkku kipeä ja pientä nuhaa", hän kertoo. Rytmihäiriöiden syyksi paljastui sydänlihastulehdus.

Oululainen maratoonari Lauri Mikkonen on oppinut, ettei sairaana kannata urheilla. Hänellä todettiin sydänlihastulehdus sen jälkeen, kun hän kävi lenkillä flunssan aikana.

"Kukaan ei juokse kovassa kuumeessa, mutta minulla oli vain vähän kurkku kipeä ja pientä nuhaa. Ajattelin, että lievässä flunssassa voi harrastaa kevyttä liikuntaa", Mikkonen sanoo.

Hän kävi töiden jälkeen kymmenen kilometrin lenkillä, joka sujui normaalisti. Seuraavana päivänä hän meni uudestaan, mutta rytmihäiriöt keskeyttivät juoksun.

"Kun menin nukkumaan, rytmihäiriöt tuntuivat myös levossa. Aamulla lähdin työterveyslääkärille."

Lääkäri epäili heti sydänlihastulehdusta ja otti verikoneet ja sydänfilmin. "Hän soitti töihin, että nyt on pantava lenkkarit naulaan. Kyllähän diagnoosi säikäytti."

Mikkosen piti olla kolme viikkoa levossa. Kun tauti todettiin jälkitarkastuksessa parantuneeksi, hän sai aloittaa liikunnan varovasti. Hän toipui taudista täysin.

"Opin, että sydänlihastulehdus on salakavala tauti. Moni luulee, että se voi tulla vain rajun flunssan jälkeen."

Himojuoksijat eivät aina malta levätä kipeänä.

Kun on harjoitellut tiettyä tapahtumaa varten, yllättävä flunssa voi pilata suunnitelmat. Silloin moni ottaa riskin.

"Maratoneilla lähdössä usein kuulee jonkun sanovan, että olen vähän flunssainen, joten juoksen vähän hiljempaa tai pelkän puolikkaan", Mikkonen kertoo.

Hänen vauhtiaan sydänlihastulehdus ei ole sittemmin hidastanut.

Hän on juossut tähän mennessä 89 maratonia ja viime vuonnakin kymmenen. Ennätysaika on 3.09. Siihen 55-vuotias mies on tyytyväinen.

Lääkärit näkevät usein sydänlihastulehduksia sairaana liikkuneilla kuntoilijoilla.

"Monesti se tulee esiin niin, ettei kuntoilija ala toipua infektion jälkeen, vaan syke pysyy koholla, väsyttää, treeni ei kulje, eikä harjoituksesta palaudu. Oireet eivät yleensä ole kovin dramaattisia", kertoo liikuntalääketieteen erikoislääkäri Tiina Nylander.

Vaikka suurin osa potilaista toipuu täysin, sydänlihastulehdus on vakava tauti, johon voi kuolla. Äkkikuoleman riski vaanii erityisesti taudin aikana urheilevia.

Kuntoilu sairaana on riski muutenkin, sillä se voi pitkittää infektiota ja johtaa jälkitauteihin, kuten keuhkokuumeeseen. Flunssassa urheilu ei kehitä, vaan kuluttaa elimistöä.

Kuumeinen infektio on elimistölle kovempi rasitus kuin liikunta. Puolentoista vuorokauden kuume kuluttaa lihaksia niin, että niiden palautumiseen voi mennä kaksi viikkoa.

Viikon mittainen kuumetauti heikentää aerobista suorituskykyä jopa neljänneksen. Jos on ollut viikon kuumeessa, elimistö toipuu ennalleen vasta 2-3 kuukaudessa.

"Siksi flunssan jälkeen ei voi lähteä treenaamaan vanhalla ohjelmalla siltä tasolta, jolla oli ennen flunssaa. Ohjelmaa on pakko keventää ensimmäisiksi viikoiksi", Tiina Nylander sanoo.

Liikunnan pitää olla kevennettyä ainakin sen ajan, jonka flunssa on kestänyt.

Lääkärit suosittelevat lepäämään kaksi kuumeetonta päivää, ennen kuin alkaa harrastaa kevyttä liikuntaa.

Lastenlääkäri Jaana Ronkainen tietää, että lapset osaavat kuunnella kehoaan. He lähtevät luonnostaan liikkeelle, kun ovat kunnossa ja levähtävät, kun eivät jaksa. Aikuisten pitäisi kunnioittaa lasten tuntemuksia.

"Ala-asteikäiset tiiviisti harjoittelevat ovat riskiryhmä. Heistä voi tuntua, että harjoituksiin pitää mennä, vaikka olisi puolikuntoinen. Ei joko malteta jäädä pois tai valmentajaltakin voi tulla kyselyjä tärkeän pelaajan perään", Ronkainen sanoo.

Valmentajalle kannattaa kertoa, että on ollut sairas, jottei joudu tekemään kuluttavia harjoituksia liian aikaisin.

Ronkainen kehottaa jättämään treenit väliin heti, kun flunssa ilmoittaa tulostaan. "Jos malttaa huilata silloin, kun tauti on iskemässä, pääsee vähemmällä kuin jos odottaa, että tauti on kunnolla päällä."