Yritykset: Kemp­pai­sen ken­kä­kaup­pa Oulun kes­kus­tas­sa täyttää 100 vuotta

Kulttuuri: Ou­lu­lai­nen Emilia Laa­ti­kai­nen kisaa Sar­ja­ku­va-Fin­lan­dias­ta

Luitko jo tämän: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Emän­tän­sä paras lenk­ki­ka­ve­ri

Sari Maaninen ja Remu ovat lyhyellä päivälenkillä Raahen museorannassa. Askel on kevyt, hymy herkässä ja tunnelma leppoisa. Aurinkokin kurkistaa pilven takaa. Ensi viikon lauantaina Maaninen tekee pitkän lenkkinsä ilman Remua.

Remu jää kotiin, kun Sari Maaninen juoksee ensi viikon lauantaina Oulun Terwamaratonin. "Laskujen mukaan lenkki pitäisi mennä noin neljään tuntiin ja varttiin. Pääasia on kuitenkin, että pääsen maaliin", Maaninen suunnittelee.
Remu jää kotiin, kun Sari Maaninen juoksee ensi viikon lauantaina Oulun Terwamaratonin. "Laskujen mukaan lenkki pitäisi mennä noin neljään tuntiin ja varttiin. Pääasia on kuitenkin, että pääsen maaliin", Maaninen suunnittelee.

Sari Maaninen ja Remu ovat lyhyellä päivälenkillä Raahen museorannassa. Askel on kevyt, hymy herkässä ja tunnelma leppoisa. Aurinkokin kurkistaa pilven takaa.

Ensi viikon lauantaina Maaninen tekee lenkkinsä ilman Remua. Auringonpaisteesta on pahan mennä takuuseen, mutta muutama asia on kuitenkin varmaa: Juoksijan askel painaa eikä hymy karehdi huulilla koko matkaa. Tunnelman kanssa on niin tai näin, todennäköisesti se on pilvissä.

33-vuotis Maaninen juoksee lauantaina elämänsä ensimmäisen maratoninsa.

"Jännittää", Maaninen huokaisee.

"Vaan ei sitä voi enää peruakaan, kun asiasta tuli näin julkinen. Pakko sinne lähtöviivalle on ilmestyä."

Ei sen puoleen, etteikö Maaninen olisi muutenkin pysynyt päätöksessään. Lauantaina hän liittyy Oulun Terwamaratonilla itsensä voittajien joukkoon.

"Jos pannaan sata ihmistä riviin ja noukitaan siitä maratonin juosseet joukosta, niin ei niitä aivan mahdottoman paljon ole", Maaninen sanoo mutta huomauttaa, että maraton on hänelle kuitenkin ensisijaisesti henkilökohtainen juttu.

"Kai sitä pitää hakea elämyksiä ja asettaa tavoitteita itselleen."Hitaasti
kiiruhtaen


Koskaan ei saisi sanoa "ei koskaan". Sari Maaninenkin on saanut muutaman kerran syödä sanansa - omaksi onnekseen.

Parikymppisestä saakka koriensa kanssa kävelylenkkejä tehnyt Maaninen tuhahti aikoinaan sauvakävelylle ja juoksemiselle. Niin vain kävi, että kerran hän yllätti itsensä sauvakävelylenkiltä ja vähän myöhemmin juoksemasta.

"Paino tippui ainakin 20 kiloa", viitisen vuotta sitten juoksemisen aloittanut raahelainen sanoo. Se oli lähtölaukaus maratonille.

Lentoon lähtenyt idea sai maata alleen, kun ystävä houkutteli mukaan maratonkouluun. Maaninen on treenannut syksystä saakka Oulun Diakonissalaitoksen (ODL) testauspäällikkö Hannu Kaikkosen resepteillä. Maratonille on kiihdytetty hitaasti mutta varmasti.

"Alkuunsa ohjelma oli niin kevyt, etten meinannut todeksi uskoa. Hannun piti monta kertaa sanoa, että kevyellä viikolla on todellakin lupa levätä. Tahti on kiristynyt sen verran, ettei keväällä enää ole tarvinnut omia ekstroja tehdä."

Maaninen on laskenut, että tämän vuoden puolella juostujen kilometrien viikkokeskiarvoksi on tullut noin 40 - saman verran pitäisi juosta lauantaina yhtä soittoa.

"Niin, tuntuu hurjalta. Hannu väittää, että näillä kilometrimäärillä se onnistuu, ja pakkohan häntä on uskoa."Hyötyliikuntaa
kuudelle jalalle


Maratonkouluun houkutellut ystävä jätti leikin kesken, mutta Maanisella sellainen ei ole käynyt mielen vieressäkään. Talven aikana jo ennestään hyvä kunto on noussut, juoksuvauhtia on tullut lisää ja jalat ovat pysyneet kunnossa.

"Aikaahan tämä vie. Kun on työ, perhe, kaksi lasta, koirat ja juokseminen, niin ei siinä ehdi enää villasukkia kutoa", Maaninen nauraa.

Lenkillä Maaninen lyö kaksi kärpästä yhdellä iskulla: juokseminen on hyötyliikuntaa yhteensä kuudelle jalalle.

"Remu on paras mahdollinen lenkkikaveri. Se on valmis lähtemään säällä kuin säällä eikä se valita koskaan", Maaninen kiittelee 3-vuotiasta rottweileriaan.

Maratonkoulu on tehnyt terää Remullekin. Sutjakka uros on palkittu sertifikaatilla Suomessa, Virossa, Norjassa ja kohta myös Ruotsissa. Sunnuntaina Remu on estradilla Piteån koiranäyttelyssä.

Viikon kuluttua on Remun emännän vuoro saada oma palkintonsa. Se odottaa 42 195 metrin päässä lähtöviivasta.

Oulun Terwahölkkä ja -maraton juostaan ensi lauantaina 20. toukokuuta kello 12.