EM-ki­soi­hin val­mis­tau­tu­va Oulun Uinnin Veera Ki­vi­rin­ta sai virtaa ole­mal­la puo­li­tois­ta kuu­kaut­ta poissa al­taas­ta – "Olin kurk­kua­ni myöten täynnä ui­mis­ta"

Veera Kivirinta on ainoa oululaisedustaja keskiviikkona Glasgow'ssa alkavissa lyhyen radan EM-kisoissa.

Veera Kivirinta ui EM-altaassa keskiviikkoaamuna.
Veera Kivirinta ui EM-altaassa keskiviikkoaamuna.

Veera Kivirinta on ainoa oululaisedustaja keskiviikkona Glasgow'ssa alkavissa lyhyen radan EM-kisoissa. Kivirinta matkusti Skotlantiin maanantaina ja otti tuntumaa kisa-altaaseen illalla.

– Täällä oli pitkän radan EM-kisat viime vuonna, eli paikka on tuttu. Kisat olisivat voineet olla muuallakin, mutta ei auta valittaa, Kivirinta kertoi puhelimitse maanantai-iltana.

Oulun Uintia edustava urheilija kilpailee heti avauspäivänä aamulla 50 metrin rintauinnin alkuerissä. Lyhyen radan EM-kisoissa on voimassa sääntö, jonka mukaan välierissä saa olla mukana ainoastaan kaksi uimaria samasta maasta. Kyseisen säännön perusteella Kivirinta karsiutui kaksi vuotta sitten EM-välieristä, vaikka oli alkuerien viidenneksi nopein.

– Jos nyt olisi minun vuoroni ottaa jatkopaikka. Lähden hakemaan omaa parasta uintiani lyhyellä radalla.

Muut Suomen edustajat matkalla ovat Ida Hulkko ja Jenna Laukkanen.

Kivirinta piti kesällä totaalitauon uinnista ajauduttuaan keväällä fyysiseen ja henkiseen umpikujaan. Alkuvuoden sairastelun jälkeen Kivirinta harjoitteli jatkuvasti väsyneenä ja alipalautuneena liian suuria määriä. Lopulta kesän alussa SM-kisojen jälkeen hän puhalsi pelin poikki.

– Treenasin liikaa, minkä seurauksena en saanut unta, ja kun en saanut unta, en palautunut. Olin kurkkuani myöten täynnä uimista. En ollut pitänyt yli kymmeneen vuoteen kolmen viikon taukoa lajista.

Oulun Uinnin Tommi Pulkkinen kysyi kesän lopussa, joko Kivirinta olisi valmis palaamaan altaaseen puolentoista kuukauden tauon jälkeen – hän oli.

– Olen harrastanut kilpauintia 17 vuotta, ei kunto häviä mihinkään puolessatoista kuukaudessa. Toki harjoittelin tauonkin aikana, niin lihaksistoni ei päässyt lörpsähtämään, mutta altaassa en käynyt. Tauon avulla sain henkistä jaksamista, enkä ole ollut enää pahalla päällä.