Kaupunginjohtaja: Seit­se­män kiin­nos­ta­vaa nimeä kertoo, ovatko he ha­ke­mas­sa

Jääkiekko: Oulun alueen ju­nio­ri­jouk­kueet pe­laa­maan taas omien lo­go­jen­sa alle

Teatteri: Kau­ris­mäen klas­sik­ko en­si-il­las­sa Oulussa

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Ely-kes­kus tutkii ok­to­murs­ket­ta

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus ja Liikennevirasto tutkivat oktomursketta, jonka on julkisuudessa epäilty aiheuttavan autojen jakohihnojen rikkoutumisia.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus ja Liikennevirasto tutkivat oktomursketta, jonka on julkisuudessa epäilty aiheuttavan autojen jakohihnojen rikkoutumisia.

Tutkimuksen kohteena ovat Oulun seudulla yleisesti käytetyt tiepäällysteet ja niissä käytetyt materiaalit, myös oktomurske.

Oktomurskeen lisäksi on arveltu, että jakohihnaongelmia esiintyisi jonkun muun tienpidollisen toimenpiteen tai jonkun muun nimenomaan Oulun seudun liikenteeseen liittyvän seikan vuoksi.

Ely-keskuksen mukaan liikenne Oulun seudulla tai sen alueelliset ominaispiirteet eivät poikkea niin merkittävästi muusta Suomesta, että välittömästi voitaisiin tunnistaa jokin seikka, joka voisi aiheuttaa poikkeavaa moottorien rikkoontumista.

Myöskään keli- tai ilmasto-olosuhteista ei ole sellaista tutkittua tietoa, että voisi varmuudella sanoa esitetyn ilmiön liittyvän niihin.

Oktomurskeenkaan vaikutuksesta ei ole varmuutta. Ely-keskuksen mukaan moottoreiden jakohihnoja rikkoneessa aineksessa ei ole kromia. Oktomurske sisältää kromia ja sen puuttuminen viittaa siihen, että jakohihnojen rikkoontumisen aiheuttaa jokin muu syy.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen liikennevastuualueen johtajan Markku Tervon mukaan tiestöstä vastaavien viranomaisten on syytä syventää tutkimuksia.

”Haluamme varmistaa, ettei tien kulutuskerroksessa ole ilmiötä ruokkivaa tekijää, jonka vuoksi meidän tienpitäjinä tulisi tehdä johtopäätöksiä.”

Tutkimuksen toteuttaa Aalto-yliopisto. Tuloksia odotetaan loppukeväästä 2014.