Pääkirjoitus: Ei laak­soa, ei kuk­ku­laa – vaa­ka­suo­ra ta­lou­den kas­vu­käy­rä lisää sääs­tö­pai­nei­ta

Luitko jo tämän: Ase­ma­kaa­vois­ta va­li­tuk­set menevät Oulussa läpi ää­rim­mäi­sen harvoin

Kalevan vaalivartti: Se­bas­tian Tynk­ky­sen so­me­tai­dot ja tapaus Mikko Kärnä

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Ely-kes­kus jakoi 8,6 mil­joo­naa euroa yri­tys­tu­kia, isoim­mat potit Rukalle ja Lap­Wal­lil­le

Ely-keskus jakoi reilut 8,6 miljoonaa euroa yritystukia Pohjois-Pohjanmaalle tammi-maaliskuussa. Tukea myönnettiin yhteensä 45 yritykselle.

Rukan tavoitteena on houkutella entistä enemmän erityisesti ulkomaisia turisteja.
Rukan tavoitteena on houkutella entistä enemmän erityisesti ulkomaisia turisteja.
Kuva: Pekka Peura

Ely-keskus jakoi reilut 8,6 miljoonaa euroa yritystukia Pohjois-Pohjanmaalle tammi-maaliskuussa. Tukea myönnettiin yhteensä 45 yritykselle.

Eniten tukia suuntautui Kuusamon Rukalle sekä Pyhännällä toimivalle LapWallille.

Rukalla tukea myönnettiin Rukakeskukselle, joka on sitoutunut yhteensä 16 miljoonan euron rinne- ja hissi-investointeihin. Niiden tavoitteena on nostaa Rukan rinnetuote kansainvälisten asiakkaiden vaatimalle tasolle. Samalla pyritään nostamaan Rukan kansainvälisten asiakkaiden osuus nykyisestä noin 18 prosentista 27 prosenttiin vuoteen 2019 mennessä.

Rukakeskuksen investointi on osa Kuusamon kaupungin kanssa tehtyä aiesopimusta. Se pitää sisällään Ruka Masterplan 3 -suunnitelman. Sen puitteissa tehtyjen kokonaisinvestointien arvioidaan nousevan 113 miljoonaa euroon. Niiden seurauksena alueelle tulee arviolta noin sata matkailualan työpaikkaa, ja Itäkylään rakennetaan 1500 uutta vuodepaikkaa.

Rukalla rahoitusta sai myös Ruka Safaris, jolle myönnettiin tukea 282 500 euroa. Yritys aikoo rakentaa kymmenen lasikattoista ja -seinäistä majoitusrakennusta revontulien ja yöttömän yön auringon ihailemiseen. Tavoitteena on lisätä Rukan vetovoimaa kansainvälisillä markkinoilla.

Toiseksi eniten tukea Pohjois-Pohjanmaalla sai LapWall. Pyhäntäläisen yrityksen tavoitteena on kehittää ja rakennuttaa uudenlaisia robotisoituja ja automatisoituja tuotantosoluja puuelementtien tuotantoon. Tässä vaiheessa LapWall pyrkii kehittämään tekniikkaa, jotta koolaukset, ulkoverhoukset ja levytykset voitaisiin tehdä automatisoidusti.

Ely-keskus jakaa yritystukia sekä kansallisesta rahoituksesta sekä EU:n aluekehitysrahoituksesta.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus vastaa myös Lapin ja Kainuun yritystuista. Lappiin tukea myönnettiin reilut 5,1 miljoonaa ja Kainuusen 1,3 miljoonaa euroa.

Katso kaikki tuen saajat.