Elopin suosima Mic­ro­soft-kon­sult­ti joh­to­ryh­män ko­kouk­sis­sa – ”Har­kin­ta näyttää pet­tä­neen”

Nokian matkapuhelimet Microsoftille vuonna 2013 myyneen Stephen Elopin taustalta paljastuu erikoinen konsulttikytkös.

Nokian matkapuhelimet Microsoftille vuonna 2013 myyneen Stephen Elopin taustalta paljastuu erikoinen konsulttikytkös. Asiaa valottaa tiistaina ilmestynyt Operaatio Elop -kirja, joka perustuu pääosin Nokian palveluksessa toimineiden henkilöiden haastatteluihin.

Kirjan tietojen mukaan Elop palkkasi Nokiaan tultuaan konsultteja yhdysvaltalaiselta McKinseyltä, joka on yksi maailman kuuluisin ylimmän johdon konsulttitoimisto. Samalla Elop aloitti Nokian oman strategiaosaston harventamisen.

Elopilla oli hyvät suhteet McKinseyyn aiempien työpaikkojensa Juniper Networksin ja Microsoftin kautta. Elopin luottomieheksi McKinseyltä oli noussut norjalainen Endre Holen, johon Elop otti yhteyttä heti noustuaan Nokian johtoon. Kirjan mukaan Holen on ollut todennäköisesti yksi merkittävimmistä Nokian uudistumiseen ja strategiaan vaikuttaneista henkilöistä.

Kirjan saamien luotettavien tietojen mukaan Holen oli tuohon aikaan vastannut tai vastannut aiemmin konsulttiyhtiön Microsoft-asiakkuudesta. Kirjassa ihmetellään, miksei konsulttiyhtiö katsonut Holenia jääviksi työskentelemään Nokialle.

”Harkinta näyttää pettäneen pahasti sekä Elopilla että Holenilla. Jokainen voi miettiä, mikä mielikuva syntyy, kun Microsoftia konsultoiva tai ainakin siihen läheisessä suhteessa oleva henkilö istuu Nokian johtoryhmän kokouksissa. Holenin kaksoisrooli on kuin liekehtiviin salaliittoteorioihin heitetty bensiini”, Operaatio Elop -kirjassa todetaan.

Hallitus tietämätön Holenin taustasta

Kirjassa epäillään, että Nokian hallitus on ollut todennäköisesti tietämätön Holenin kytköksistä Microsoftiin. Kirjan kirjoittaneet toimittajat Pekka Nykänen ja Merina Salminen kuitenkin painottavat, että he eivät väitä Holenin kytkösten suoraan vaikuttaneen Nokian valintoihin.

”…mutta jokainen kuitenkin tietää, että valinta kallistuu helposti vaihtoehtoon, josta on eniten tietoa, eli joka on tutuin ja parhaiten perusteltavissa. Mielikuvissa asetelma on kestämätön: Nokian strategiavaihtoehtoja mietti ja käytännön päätökset niistä teki kaksi erittäin vahvasti Microsoftiin leimautunutta henkilöä”, kirjassa sanotaan.

Elopin aikana Nokia hylkäsi MeeGo-käyttöjärjestelmänsä ja teki Microsoftin Windows Phonesta sen pääasiallisen käyttöjärjestelmän. Elop siirtyi takaisin Microsoftille sen jälkeen, kun Nokian puhelinmyyntituotanto oli myyty yritykselle. Kirjan mukaan Elop onnistui tuhoamaan Nokian kohtalokkaalla "palava öljylautta" -kommentillaan.

Elop toimi Nokian toimitusjohtajana vuosina 2010-2013.