Koulutus: Par­tu­ri-kam­paa­moil­la on pula pä­te­vis­tä työn­te­ki­jöis­tä

Panimot: Kemiin pe­rus­te­taan panimo, jonka tarina on kuin elo­ku­vis­ta

Mainos: Kalevan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

Elin­tar­vi­ke­vi­ras­to ottaa en­si­as­ke­lei­taan

Pitkään odotettu EU:n elintarvikevirasto ottaa Parmassa ensiaskeliaan. Ensimmäinen muutaman hengen suuruinen virkamiesryhmä on jo muuttanut tänne, toisen on määrä saapua marraskuussa, ja tammikuun aikana kaupunkiin pitäisi tulla vielä noin 50 viraston virkamiestä.

Pitkään odotettu EU:n elintarvikevirasto ottaa Parmassa ensiaskeliaan. Ensimmäinen muutaman hengen suuruinen virkamiesryhmä on jo muuttanut tänne, toisen on määrä saapua marraskuussa, ja tammikuun aikana kaupunkiin pitäisi tulla vielä noin 50 viraston virkamiestä.

Myös kaupungin ja maakunnan hallintoelimet tekevät parhaansa tarjotakseen virastolle, mitä se tarvitsee: 1500-luvulta peräisin oleva maineikas herttuan palatsi - josta Carabinieri-poliisivoimien päämajan on määrä pian muuttaa pois - on annettu viraston edustustiloiksi.

Viraston varsinaiset toimitilat sijoitetaan puolestaan jo lähes valmiina olevaan uudisrakennukseen, minkä lisäksi sillä tulee olemaan tiloja myös joissakin pienemmissä kiinteistöissä. Viraston johtokunta on jo pitänyt palatsissa kaksi kokoustaan.

Kaupungin viranomaiset pyrkivät kaikin keinoin helpottamaan viraston muuttoa Parmaan: viraston toimihenkilöitä ja heidän perheitään avustamaan ja opastamaan on perustettu neuvontakeskus, jossa on kolme useaa kieltä taitavaa työntekijää. Lisäksi he saavat käyttöönsä etukortin, jolla saa alennusta kaupungin kaupoissa ja palvelupisteissä.

Myös nettisivu on valmiina osoitteessa www.authority.comune.parma.it.Muutto on
kangerrellut


Ensi vuoden lokakuuhun saakka virasto työskentelee kahdessa paikassa, Brysselissä ja Parmassa, koska muutto on kangerrellut, mutta viraston pääjohtajan Geoffrey Podgerin mukaan sen pitäisi olla valmiina ensi vuoden loppuun mennessä.

Viraston henkilöstömäärä on nyt noin sata, mutta lopullisen määrän pitäisi olla 300. Vuoden 2005 budjetissa virastolle on varattu noin 28 miljoonaa euroa. Lopullisen budjetin loppusummaksi arvioidaan noin 40 miljoonaa euroa vuodessa.

Muutaman vuoden kuluttua henkilöstön ja heidän perheenjäsentensä yhteismäärä saattaa nousta jo 5 000:n tienoille. Kokouksien ja kongressien määrä voi kohota vuodessa jopa 300:een ja niissä voi kerralla olla jopa yli tuhat osanottajaa. On ymmärrettävää, että asukkaat odottelevat sekavin tuntein, millainen vaikutus tällä on 170 000:n asukkaan kaupunkiin, ja jotkut ovat huolissaan mahdollisesta elinkustannusten kohoamisesta. Monet kuitenkin uskovat, että edut ovat suurempia kuin haitat.

Parman maine alkoi kärsiä viime vuonna, kun tieto Parmalat-skandaalista levisi ympäri maailmaa, eikä se vieläkään ole toipunut siitä. Skandaalin oikeuskäsittely on täällä juuri alkanut.

Niinpä kovalla työllä kaupunkiin saadun elintarvikeviraston menestyksekäs toiminta on parmalaisille suorastaan kunniakysymys. Muuan taksikuski iloitsee hyväpalkkaisten "eurokraattien" tulosta ja arvelee, että "on aika ostaa uusi auto".

Parman kaupunki sijaitsee vauraalla ja hedelmällisellä seudulla, joka maailmankuulujen herkkujens ansiosta on saanut lisänimen "ruokalaakso".

Neljä vuotta sitten kaupunki aloitti obbauksen, jonka tavoitteena oli EU:n elintarvikeviraston päämajan saaminen Parmaan. EU perusti elintarvikeviraston hullun lehmän taudin jälkimainingeissa tarkoituksenaan tehdä siitä elintarvikkeisiin liittyvien riskien arviointiverkoston eurooppalainen kulmakivi.

Viraston tehtävänä on palvella eurooppalaisia tarjoamalla riippumatonta ja objektiivista tietoa olemassa olevista ja ennakoiduista elintarvikkeisiin liittyvistä vaaratekijöistä.

Paolo Bertoletti on tärkeimmän paikallisen ammattiliiton, 70 000:n jäsenen suuruisen CGIL:n puheenjohtaja. Hänen mielestään elintarvikeviraston tulo "merkitsee kaikille tilaisuutta, ajattelimmepa sitten tulevaisuudennäkymiä, työmarkkinaympäristöä tai alueen erityispiirteitä. Mutta tämä tilaisuus pitää käyttää hyväksi, vaikka tällä hetkellä tosin vasta odottelemme ja tarkkailemme tilanteen kehittymistä."