Eläin­suo­je­lu­ri­kok­ses­ta tuo­mi­tun naisen eläin­ten­pi­to­kiel­to lyheni – saa yrittää kaupata itse nau­tan­sa

Eläinsuojelurikoksesta tuomittu ja eläintenpitokieltoon määrätty nainen saa yrittää itse hankkiutua eroon naudoistaan.

Nainen tuomittiin viideksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen eläinsuojelurikoksesta.
Nainen tuomittiin viideksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen eläinsuojelurikoksesta.
Kuva: Jarno Juuti

Eläinsuojelurikoksesta tuomittu ja eläintenpitokieltoon määrätty nainen saa yrittää itse hankkiutua eroon naudoistaan.

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus tuomitsi viime syksynä vuonna 1962 syntyneen naisen viideksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen eläinsuojelurikoksesta.

Hänet määrättiin syyskuun 2023 puolivälin tienoille ulottuvaan, nautoja koskevaan eläintenpitokieltoon. Lisäksi hänet tuomittiin menettämään valtiolle ne naudat, joita hänellä tuomiopäivänä oli.

Nainen laiminlöi pitkäaikaisesti ja toistuvasti hoidossaan olleiden nautojen huolehtimisen pohjoispohjalaisessa kunnassa. Navetan yleisestä hygieniasta ei huolehdittu eikä eläimille järjestetty jaloittelutilaa laidunkausina 2014 ja 2016. Lisäksi ryhmäkarsinassa oli liikaa eläimiä.

Eläinsuojeluviranomaiset olivat toistuvasti yrittäneet puuttua tilanteeseen antamalla neuvoja, kehotuksia ja määräyksiä sekä uhkasakkoja. Tästä huolimatta eläinten laiminlyönti jatkui.

"Kykenemätön ja soveltumaton huolehtimaan naudoista"

Nainen valitti tuomiosta hovioikeuteen ja vaati sen hylkäämistä. Lisäksi hän vaati muun muassa sitä, että hänelle varattaisiin tilaisuus myydä itse eläintenpitokiellossa tarkoitetut eläimet.

Hovioikeuden mielestä naisen menettely osoittaa hänen olevan kykenemätön ja soveltumaton huolehtimaan nautojen hyvinvoinnista. Se määräsi hänet nautoja koskevaan eläintenpitokieltoon käräjäoikeuden tavoin, mutta lyhensi sen keston päättymään joulukuussa 2021.

Tätä hovioikeus perusteli sillä, että nautojen pitäminen ja omistaminen on naisen elinkeino. Oikeuden mukaan hän on merkittävästi korjannut ja parantanut menettelyään sekä osoittanut hoitaneensa nautoja eläinsuojelurikoksensa tekemisen jälkeen moitteettomasti. Tästä syystä hovioikeus piti kahden vuoden mittaista eläintenpitokieltoa perusteltuna.

Se päätti, että naiselle pitää varata tilaisuus myydä itse tai luovuttaa muuten omistamansa naudat. Hänen täytyy hankkiutua niistä eroon 4. tammikuuta mennessä. Jos hän ei toimi näin, menettää hän eläimet valtiolle.

Nainen on tuomittu vastaavankaltaisen toiminnan vuoksi eläinsuojelurikoksesta myös vuonna 2012. Hän sai sakkorangaistuksen. Naista ei tuolloin määrätty eläintenpitokieltoon, sillä hän osoitti saattaneensa nautojen olosuhteet kuntoon.