Vaatesuunnittelu: Tytti Ala­pie­ti suun­nit­te­lee Pi­ki­saa­res­sa ui­ma­pu­ku­ja ja muita vaat­tei­ta

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Eläin­lää­kä­rin vinkit: Koiran ul­koi­lut­ta­mi­nen liuk­kail­la vaatii tark­kuut­ta, älä vie eläintä kal­te­vil­le pin­noil­le

Oulun seudulla tiet ovat paikoin peilijäässä, mikä aiheuttaa ongelmia myös ulkoileville koirille. Eläinlääkäri Matti Rinnekangas kertoo, että lemmikkien selät menevät tukkoon ja ontumisia ilmenee.

Kevyen liikenteen väylä oli jäässä Etu-Lyötyssä tiistaiaamuna. Lemmikit kulkevat jäisiä katuja ja myös niillä on liukkaudesta johtuva ongelmia.
Kevyen liikenteen väylä oli jäässä Etu-Lyötyssä tiistaiaamuna. Lemmikit kulkevat jäisiä katuja ja myös niillä on liukkaudesta johtuva ongelmia.
Kuva: justus

Oulun seudulla tiet ovat paikoin peilijäässä, mikä aiheuttaa ongelmia myös ulkoileville koirille. Eläinlääkäri Matti Rinnekangas kertoo, että lemmikkien selät menevät tukkoon ja ontumisia ilmenee.

– Vaikka lemmikit kulkevat neljällä jalalla, liukas jäinen keli on niille äärimmäisen hankala alusta. Koirat kun eivät pysty käyttämään nastakenkiä.

Oulun seudun eläinlääkärivastaanotolle tuodaan koiria, joiden selät ovat lihasjäykkyyksien vuoksi tukossa. Lisäksi seniorikoirien nivelrikot alkavat vaivata.

– Kipu- ja nivelrikkolääkkeiden menekki selvästi nousee tällaisella kelillä.

Rinnekangas kertoo, että koiralenkillä kannattaa vältellä kaltevia, liukkaita pintoja. Esimerkiksi autourat tiellä ovat hankalia, sillä ne aiheuttavat eläimelle sivuliikkeitä. 

– Oma koiranikin ontuu nyt sivuliikkeiden vuoksi.

Ei ole merkitystä, painaako lemmikki kaksi tai neljäkymmentä kiloa, liukkauden ongelma on sama kaikille, jos ne joutuvat ottamaan äkillisiä sivuliikkeita.

Sipsuttelua hihna löysällä

Rinnekangas suosittelee käyttämään pyöräteitä, polkuja ja muita tasaisia alueita koiralenkkeilyyn. 

– Vaikka se menisi sipsutteluksi. Vauhti kannattaa pitää rauhallisena ja hihna löysällä.

Koiran tassut kannattaa pestä aina ulkoilun jälkeen ainakin kantakaupungin alueella, jos liukkauden torjunnassa on käytetty suolaa. Muuten tassut voivat mennä huonoon kuntoon.

Lisäksi terävä hiekoitushiekka kuluttaa tassuja. Rinnekangas kehottaa pistämään tossut koiran jalkaan, jos hiekoitushiekka raapii tassuja.

Tassuvahoista ei ole tähän apua. Ne kostuttavat pakkasen kuivattamia tassuja ja estävät lumen tarttumista.

– Pakkasjakso ei ole niin suuri ongelma kuin nollakeli ja liukkaus.