Pääkirjoitus

EKP puhalsi talouteen liekkiä – nyt katseet kääntyvät tiukkaan talouskuriin ripustautuneeseen Saksaan

Euroopan kasvuennusteita ruuvataan alaspäin. Euroopan keskuspankki reagoi näkymiin aiheestakin.Katse kääntyy nyt euromaiden johtajiin.

-
Kuva: RONALD WITTEK

Euroopan kasvuennusteita ruuvataan alaspäin. Euroopan keskuspankki reagoi näkymiin aiheestakin. Katse kääntyy nyt euromaiden johtajiin. Heiltäkin odotetaan taloutta virkistäviä toimia.

Euroopan keskuspankki (EKP) julkisti torstaina uuden, harmaan talousennusteensa. Tänä vuonna talous kasvaisi 1,1 prosenttia, ensi vuonna 1,2 prosenttia. Lukemia tarkistettiin alaspäin kesäkuun arvioista.

Samaan aikaan Euroopan talouden moottoriksi kutsutussa Saksassa kasvuvauhti on tyystin hiipumassa. Vuoden toinen neljännes oli jo miinusmerkkinen. Mahdollisena pidetään, että myös kuluvan neljänneksen lukema olisi alle nollan. Se merkitsisi teknisesti taantumaa.

Edessä ei ole Euroopan tai edes euroalueen talouden syöksyä. Näkymät ovat kuitenkin siinä määrin synkentyneet, että Euroopan keskuspankki päätti reagoida. Pääjohtaja Mario Draghi puhui euroalueen pitkittyneestä heikkoudesta.

Epävarmuutta on luonut erityisesti kauppasotien kiihtymisen uhka ja Britannian mahdollinen ero EU:sta ilman sopimusta.

Tältä taustalta EKP:n odotettiin esittelevän järeitä aseita. Etukäteen puhuttiin "isosta singosta".

Draghi kertoikin uusista elvytystoimista. EKP työntää rahaa Euroopan talouksiin ostamalla marraskuusta lähtien markkinoilta arvopapereita kuukausittain 20 miljardin arvosta.

Lisäksi pankkien keskuspankkitalletuksista saamia korkoja alennetaan edelleen, nyt -0,4 prosentista -0,5:een. Tarkoituksena on saada pankit hankkimaan tuloa lainoittamalla yrityksiä ja kansalaisia, mikä toisi virettä talouteen.

Asiatuntijoiden arviot EKP:n toimien purevuudesta ovat ristiriitaisia. Muutaman kuukauden kuluttua alkaa selvitä, miten nyt päätetyt keinot tehoavat.

Marraskuun alussa EKP:n johdossa aloittaa uusi pomo, entinen Kansainvälisen valuuttarahaston pääjohtaja Christine Lagarde. Jos Draghin keinot eivät auta, Lagarden osaaminen joutuu testiin saman tien.

Draghin puheenvuorossa huomionarvoista oli näkemys siitä, kenellä niskassa taakka suunnan oikaisusta on. Hän sanoi suoraan, että rahapoliittisten keinojen ohella "finanssipolitiikan on korkea aika ottaa vastuu".

Kommentti lähti euromaiden poliittisille päättäjille, epäilemättä erityisesti Saksaan. Draghi siis haluaa, että euromaatkin päättävät toimista, joilla talous kammetaan terveelle kasvu-uralle.

Pääjohtaja on oikeassa. Vastuuta ei voi kaataa yksin keskuspankille.

Avainasemassa olevassa Saksassa olisi valtiontalouden vahvan tilan ansiosta ongelmatonta toteuttaa elvytystoimia. Vastassa ovat kuitenkin tiukan talouskurin perinne sekä perustuslakiin kirjattu velkajarru.

Koko Euroopan kannalta olisi suotavaa, että dogmin toimivuus arvioitaisiin uudelleen. Saksalla olisi kovasti tehtävää vaikkapa jättimäisten hiilidioksidipäästöjensä kutistamisessa nykyistä mittavammilla uusiutuvan energian investoinneilla.

Euroopan talousministerit aloittivat perjantaina kaksipäiväisen kokouksensa Helsingissä. On toivottavaa, että osallistujamaiden välille syntyy jonkinlainen yhteisymmärrys keinoista, joilla synkimpien näkymien toteutuminen voidaan torjua.