Vaatesuunnittelu: Tytti Ala­pie­ti suun­nit­te­lee Pi­ki­saa­res­sa ui­ma­pu­ku­ja ja muita vaat­tei­ta

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

EKP lo­pet­taa ar­vo­pa­pe­rei­den os­to-oh­jel­man­sa – kor­ko­jen nosto luvassa hei­nä­kuus­sa ja syys­kuus­sa

Pankki kertoo seuraavan koronnoston olevan luvassa syyskuussa, ja nostot jatkuvat sen jälkeenkin.

-
Kuva: Pekka Aho

Euroopan keskuspankki kertoo lopettavansa arvopapereiden osto-ohjelmansa 1. heinäkuuta. Pankki ennakoi myös nostavansa ohjauskorkojaan 0,25 prosenttiyksiköllä heinäkuun kokouksessaan. Seuraava koronnosto on luvassa syyskuussa.

Ohjauskoroista perusrahoitusoperaatioiden korko on ollut nollassa syyskuusta 2019 lähtien. Talletuskorko pudotettiin –0,5 prosenttiin ja maksuvalmiusluoton korko 0,25 prosenttiin.

Korkojen nosto ja arvopapereiden osto-ohjelman lopettaminen merkitsee sitä, että EKP kiristää rahapolitiikkaansa vaiheittain.

Arvopapereiden osto-ohjelma on kestänyt kymmenen vuotta. Osto-ohjelma käynnistyi EKP:n silloisen pääjohtajan Mario Draghin ilmoitettua kuuluisassa lausunnossaan, että pankki puolustaa euroa mitä tahansa se vaatiikin.

Jo sitä ennen EKP osti vaikeuksiin joutuneiden euromaiden joukkovelkakirjoja.

EKP kertoo tiedotteessa odottavansa, että korkojen nostot jatkuvat syyskuun jälkeenkin. Pankki kertoo käyttävänsä kaikkia mahdollisia keinoja inflaation taltuttamiseksi noin kahteen prosenttiin keskipitkällä aikavälillä.

Tämän vuoden inflaatioennusteensa EKP nostaa 6,8 prosenttiin, kunnes inflaatio hidastuu 3,5 prosenttiin ensi vuonna. Voimakkaasti vaihtelevista energian ja elintarvikkeiden hinnoista puhdistettu pohjainflaatio juoksee uuden arvion mukaan tänä vuonna 3,3 prosentin tahtia.

EKP leikkaa tuntuvasti kasvuennustettaan

EKP leikkaa tuntuvasti euroalueen kasvuennustettaan. Uusi tämän vuoden ennuste on 2,8 prosenttia, kun vielä maaliskuussa ennuste oli 3,7 prosenttia.

Ensi vuoden kasvun EKP arvioi jäävän 2,1 prosenttiin. Maaliskuun arvio oli 2,8 prosenttia.

Pankin mukaan euroalueen taloutta rasittaa Venäjän hyökkäys Ukrainaan, joka hidastaa kauppaa, aiheuttaa raaka-ainepulaa sekä nostaa energian ja elintarvikkeiden hintoja.