Sää: Hel­le­ra­ja pau­kah­ti rikki Oulussa

Kolumni: "Mie­les­tä­ni ty­pe­rin­tä, mitä toi­mit­ta­ja voi tehdä on kir­joit­taa it­ses­tään"

Ei va­li­tus­lu­paa - Anneli Auerin va­paut­ta­va tuomio jää voimaan

Korkein oikeus (KKO) ei myönnä valituslupaa Ulvilan murhajutussa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Anneli Auerin vapauttava tuomio jää voimaan.

Korkein oikeus (KKO) ei myönnä valituslupaa Ulvilan murhajutussa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Anneli Auerin vapauttava tuomio jää voimaan.

Hovioikeus katsoi helmikuussa, että Auer on syytön miehensä murhaan. Hovioikeus ratkaisi asian äänin 2-1. Oikeusoppineiden mukaan hovioikeus perkasi surman näytön tuolloin poikkeuksellisen perusteellisesti.

Syyttäjät, osa Auerin lapsista sekä yksi uhrin omaisista yrittivät saada asian vielä korkeimman oikeuden puntariin, mikä ei siis onnistunut. Syyttäjät hakivat valituslupaa muun muassa sillä perusteella, että heistä tuomitsemiskynnys oli nostettu Ulvilan henkirikosasiassa poikkeuksellisen korkealle.

Päätöksen valitusluvan hakemisesta teki valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen. Hänestä valitusluvan hakemiseen oli myös painava syy sen vuoksi, mikä merkitys sillä on koko rikosoikeudenhoidon uskottavuudelle ja oikeuskäytäntöjen yhtenäisyydelle.

Perustelut eivät kuitenkaan riittäneet valituslupaan KKO:ssa. KKO ei perustele valituslupapäätöksiään.

Oikeusasteet kahteen kertaan läpi

Ulvilan murhajuttu on käynyt kaikki oikeusasteet läpi kaksi kertaa. Auer on katsottu käräjillä kahdesti syylliseksi ja hovioikeudessa kahdesti syyttömäksi. Korkein oikeus palautti edellisellä kerralla jutun takaisin lähtöruutuun, koska asiassa oli ilmennyt uusia todisteita. Käytännössä nämä uudet todisteet olivat Auerin lasten kertomuksia.

Auerin puoliso surmattiin perheen kotona Ulvilassa joulukuussa 2006. Ensimmäinen käräjäratkaisu henkirikosasiassa annettiin vuonna 2010.

Auer on jo istunut tuomion, jonka sai törkeistä seksuaalirikoksista. Hänen asianajajansa Manner sanoo MTV:lle, että Auer hakee uusien selvitysten perusteella purkua Turun hovioikeuden langettamaan seksuaalirikostuomioon.

- Olemme jo jonkin aikaa valmistelleet tuomion purkua, ja se tullaan jossain vaiheessa jättämään, Manner kommentoi MTV:lle.

Hän ei kertonut tarkemmin, millaisesta selvityksestä on kyse.

Vankeuskorvaukset voivat olla jopa satoja euroja päivältä

Syyttömäksi todettu Anneli Auer voi hakea valtiolta korvauksia vankeusajaltaan. Turun yliopiston rikosoikeuden professori Jussi Tapanin mukaan vuorokausikorvaukset ovat yleensä sadan euron molemmin puolin.

Tapanin mukaan korvauksen nostolle on tässä tapauksessa perusteita. Noin kahden vuoden vapauden menetysaika on poikkeuksellisen pitkä, ja juttu on julkisuusarvoltaan poikkeuksellinen. Korvaukset voivat olla jopa satoja euroja vuorokaudessa.

- Ei tullut yllätyksenä, ettei valituslupaa annettu. Prosessin tai näytön perusteella on vaikea saada valituslupaa, Tapani toteaa.

Tapanin mukaan rikosjutun sivussa on kulkenut toinen juonne. Erityisesti jutun tutkinnan alkuvaiheessa oli paljon ongelmia. Näistä on nyt opittu.

Jutun selvittämiseksi tehty työmäärä on erittäin suuri. Murha on rikosoikeudellisesti ja yhteiskunnallisesti vakavimpia tekoja, ja silloin myös voimavaroja laitetaan sen selvittämiseen.