Koti: Ou­lu­lai­set Mat­lee­na ja Jori Haa­pa­lai­nen ra­ken­si­vat unel­mien­sa kodin lu­moa­viin mai­se­miin Jää­lin­jär­ven ran­nal­le

Päätoimittajan kolumni: Kou­lu­jen le­vot­to­muus kertoo siitä, että ai­kui­set eivät ole kan­ta­neet vas­tuu­taan

Luitko jo tämän: Sä­de­sie­ni lymysi Oulun po­lii­si­ta­los­sa, po­lii­sin yk­si­näi­nen tais­te­lu päättyi äl­lis­tyt­tä­vään voit­toon kor­keim­mas­sa oi­keu­des­sa

Ei miek­ko­ja eikä kruu­nu­ja, mutta big band ja glit­te­riä – katso otteita jazz-bän­din tier­na­po­jis­ta

Sointi Jazz Orchestra tuo sunnuntaina Oulun kaupunginteatteriin modernit tiernapojat.

Sointi Jazz Orchestran Tiernapoikien solisteina ovat vasemmalta oikealle Minna Tuuliainen (Mänkki), Kalle Ruusukallio (Herodes), Juuso Waris (Knihti) ja Lauri Mikkola (Murjaanien kuningas).
Sointi Jazz Orchestran Tiernapoikien solisteina ovat vasemmalta oikealle Minna Tuuliainen (Mänkki), Kalle Ruusukallio (Herodes), Juuso Waris (Knihti) ja Lauri Mikkola (Murjaanien kuningas).
Kuva: Pietari Purovaara

Tiernapojat tietävä voi hetken nikotella, kun kuulee ensimmäisen kerran Sointi Jazz Orchestran uudelleensovituksen yli 200 vuotta vanhasta perinteestä. Myös kuunteluaikaa kannattaa varata enemmän. 15 minuutissa laulettu esitys on yhtyeen käsissä laajentunut lähes tunnin mittaiseksi.

Eikä miekkoja ja kruunuja näy. Murjaanin naama ei ole musta.

Miten sellaisella kokonaisuudella rohkenee tulla tiernakaupunki-Ouluun, Sointi Jazz Orchestran perustaja ja taiteellinen johtaja, Rasmus Soini?

– Vähän jännittää, mutta tosi innolla olemme tulossa. Täytyy myöntää, että murteen suhteen joissain kohdissa on mutkat voineet vähän oieta, mutta lähtöteksti on kuitenkin Oulun murteella.

Ensiesitys joulukuussa 2014

Uudelleensovitettu Tiernapojat esitettiin ensimmäisen kerran Helsingissä joulukuussa 2014. Idea tuli yhtyeen rumpalilta Siiri Partaselta, joka on Soinin mukaan jouluihminen ja esittänytkin tiernapoikia lukuisia kertoja.

Soini ei ajatukselle heti lämmennyt. Perinne ei ollut hänelle kovinkaan tuttu eikä hän ollut koskaan tiernapoikia esittänyt. Korvaankin särähti sen toisteisuus.

– Alkutyrmäyksen jälkeen kuitenkin kiinnostuin ideasta sovittaa esitys erilaiselle kokoonpanolle. Miten melodia soveltuisi 17-hengen yhtyeelle ja neljälle solistille?

Soini jakoi kappaleet Partasen kanssa, ja yhdessä he miettivät esityksen dramaturgiaa, kokonaisuutta, sovitusta ja muotoa. Jotta perinteisesti 15 minuuttia kestävä esitys saatiin laajennettua 50 minuutin mittaan, sävellettiin myös uutta täydentävää materiaalia sekä mukaan otettiin improvisaatiota.

– Esimerkiksi perinteisessä esityksessä Herodes ja Murjaani laulavat peräkkäin samalla melodialla. Me halusimme sovituksilla korostaa hahmojen erilaisuutta. Pyrimme kuitenkin ehyeen kokonaisuuteen, ja lopputulos on riemastuttava.

Aivan omanlainen tiernapoikalook

Toki tiernapoikia on vuosien saatossa esitetty muutenkin kuin perinteisin menoin, esimerkiksi hevimiesten tulkitsemina. Soinin korostaa, että heidän tiernapoikatulkintansa on uudistettu nimenomaan musiikillisesti ottamalla mukaan aivan uusiakin sävellyksiä.

– Se on iloinen kimara. Siinä on rehellistä vanhaa swingiä, mutta myös klassisia, orkestraalisia sävyä, pophenkisyyttä ja kansanmusiikkivaikutteita. (Juttu jatkuu videon jälkeen.)

Konserttiversiosta on jätetty pois rekvisiittapuoli, joten kruunuja ja miekkoja ei tiernapojilla nähdä. Solisteille on kuitenkin luotu oma tiernapoikalook ja luvassa on klitteriäkin, vinkkaa Soini.

Tiernojen jälkeen suomalaisia joululauluja

Yhtye vierailevine laulajineen esittää tiernapoikia jo neljättä vuotta. Siitä on muodostunut bändille jouluperinne.

Runsas viikko sitten esitys julkaistiin levynä, ja sitä juhlistetaan Oulusta alkavalla neljän kaupungin minikiertueella. Itse asiassa bändi toivoi pääsevänsä Ouluun jo ensimmäisenä esitysvuonna, mutta 22 hengen joukolla pistokeikka Helsingistä Ouluun ei ole helppoa, lähinnä taloudellisista syistä.

– Mukavaa, että Oulun kaupunginteatteri kiinnostui tiernapojistamme. Olemme todella innoissamme.

Tiernapoikien jälkeen konsertin toisella puoliskolla kuullaan suomalaisia joululauluja yhtyeelle sovitettuna. Osa kappaleista on instrumentaalisia ja lisäksi jokaisella neljällä laulajalla on oma soolonsa. Lopussa kuullaan vielä yhteisesti esitetty Siiri Partasen uusi joululaulusävellys Tähtipojat.

– Näin ympyrä vanhasta uuteen sulkeutuu.

Sointi Jazz Orchestra

Sointi Jazz Orchestra on nuorista ammattimuusikoista koottu pääkaupunkiseudulla toimiva big band -kokoonpano.

Yhtye on toiminut vuodesta 2013.

Taiteellisena johtajana toimii yhtyeen perustaja Rasmus Soini.

Yhtye on muun muassa sijoittunut ensimmäiselle sijalle Suomen big band -mestaruuskilpailussa, kiertänyt Suomen Jazzliiton yhteistuotantokiertueella sekä julkaissut debyyttialbuminsa Syntymä keväällä 2016.

Tiernapojat-albumi julkaistiin 1. joulukuuta 2017 omakustanteena joukkorahoituskampanjan avulla.

Tiernapojat-konsertin solistit ovat Kalle Ruusukallio (Herodes), Lauri Mikkola (Murjaanien kuningas), Juuso Waris (Knihti) sekä Minna Tuuliainen (Mänkki).

Tiernapojat-levynjulkaisukiertue Oulun kaupunginteatterissa sunnuntaina 10. joulukuuta kello 15.