Edus­kun­nan pit­kä­ai­kai­nen pää­sih­tee­ri Seppo Tii­ti­nen antoi neuvon seu­raa­jal­leen

Eduskunta on valitsi perjantaina uudeksi eduskunnan pääsihteeriksi varatuomari Maija-Leena Paavolan, joka toimii tällä hetkellä eduskunnan lainsäädäntöjohtajana.

Maija-Leena Paavola valittiin pääsihteeriksi.
Maija-Leena Paavola valittiin pääsihteeriksi.
Kuva: Eduskunta

Eduskunta on valitsi perjantaina uudeksi eduskunnan pääsihteeriksi varatuomari Maija-Leena Paavolan, joka toimii tällä hetkellä eduskunnan lainsäädäntöjohtajana.

Paavola sai täysistunnossa suoritetussa äänestyksessä 107 ääntä. Ääniä saivat myös Antti Pelttari 46 ääntä, Pertti Rauhio 27 ja Jari Partanen 2.

Paavola aloittaa uudessa työssään 1.1.2016, kun nykyinen eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen jää eläkkeelle.

Vuodesta 1992 eduskunnan pääsihteerinä toiminut Tiitinen kuvailee seuraajaansa jämptiksi juristiksi. Hän sanoo, että eduskunnan lainsäädäntöjohtajana työskentelevä Paavola on hyvin arvostettu sekä esimiesten että alaisten keskuudessa.

Titiisen mukaan Paavola on jo hyvin perillä tulevasta tehtävästään.

– Paavola on työskennellyt keskuskansliassa jo parikymmentä vuotta. Eli hän on päässyt pitkään seuraamaan näitä tilanteita.

Paavola tuli eduskunnan palvelukseen vuonna 1991 oikeusasiamiehen kansliaan. Vuonna 1997 hän siirtyi eduskuntasihteeriksi eduskunnan kansliaan, ja lainsäädäntöjohtajan virassa hän aloitti vuonna 2013.

Minkälaisia neuvoja antaisitte seuraajallenne?

– Vaikea sanoa mitään yleisneuvoja. Tarvitaan hyviä valmiuksia reagoida, tapahtui mitä vain.

Tiitinen sanoo, että pääsihteerillä pitää olla tykötarpeinaan vastauksia kaikkiin mahdollisiin kysymyksiin, mitä eduskuntatyössä tulee vastaan.

– Pitää olla vastaus niin kaikkiin kysymyksiin, mitä puhemiehelle, puhemiehistölle tai puhemiesneuvostolle tehtävissään tulee. Ja ne vastaukset pitää tulla suhteellisen ripeästi. Reunaehto on, etteivät vastaukset saisi olla vääriä. On vaikea peruuttaa, jos ollaan salissa ja puhemies tekee väärin. Sitä ei saa takaisin millään.

Tiitisen mukaan eduskunnan pääsihteerillä pitää olla selkäytimessään menettelytavat erilaisiin yllättäviinkin tilanteisiin, joita eduskuntasalissa tulee silloin tällöin vastaan.

– Jos tulee esimerkiksi yllättäviä pöydällepanopyyntöjä, on ratkaistava, että äänestetäänkö heti vai keskeytetäänkö käsittely. Salissa tulee ehdotuksia ja puhemies kysyy, miten näiden ehdotusten suhteen on meneteltävä. Menettelytapojen ajolinjat pitävät olla selkäytimessä.

Supon ex-päällikkö Tiitinen sanoo, että pääsihteerin tehtävässä tärkeimmät ominaisuudet ovat järkevä täsmällisyys, tarkkuus ja esimiestaidot.

– Ensin pitää olla alaisena, ja kun on ollut alaisena riittävän kauan, saattaa sellaisesta henkilöstä kehkeytyä ihan hyvä esimieskin, kun on vähän näkökulmaa myöskin alaisena olosta.

Tiitisen mukaan raskainta eduskuntatyössä ovat olleet iltaistunnot, jotka venyvät pahimmillaan aamun tunneille – joskus jopa aamuneljään asti.

– Edustajat puhuvat ja virkamiesten täytyy pitää yllä edellytykset, että istunnot voivat jatkua, että kaikki tapahtuu sovittujen pelisääntöjen mukaan.

Entä, millä mielin jätätte tehtävänne?

– Ei olla vielä maalissa, vasta kalkkiviivoilla. Lopullista huojennusta ei voi vielä ilmaista, mutta oletan, että tulee aikamoinen huojentuneisuuden tunne, kun valjaista pääsee. Vaikka tällä kertaa joutuu lähtemään, se on perusvastuu, mikä painaa.