Budjetti: Kau­pun­gin­joh­ta­ja Laa­ja­lan ta­lous­ar­vio­esi­tys 23 mil­joo­naa euroa yli­jää­mäi­nen

Eläimet: Nyt vie­te­tään Eläin­ten päivää – lähetä kuva eläi­mes­tä, joka on sinulle lä­hei­nen

Joko luit tämän: Kar­ja­ti­lal­li­sen mie­les­sä lo­pet­ta­mi­nen käy päi­vit­täin

Pääkirjoitus

Ebolan le­viä­mi­nen saanut vaa­ral­li­set mit­ta­suh­teet

Ebola-viruksen aiheuttama verenvuotokuume on tappanut lyhyessä ajassa yli 350 ihmistä kolmessa läntisen Afrikan tasavallassa: Guineassa, Sierra Leonessa ja Libe

Ebola-viruksen aiheuttama verenvuotokuume on tappanut lyhyessä ajassa yli 350 ihmistä kolmessa läntisen Afrikan tasavallassa: Guineassa, Sierra Leonessa ja Liberiassa. Pahinta tuhoa on syntynyt Guineassa.

Epidemian laajuudesta on tällä hetkellä vain arvailuja. Kuolleiden lisäksi ainakin yli 500 ihmisen tiedetään saaneen tartunnan. Tässä ei varmasti ole kaikki, sillä ihmisiä asuu seuduilla, joista ei ole kunnon yhteyksiä suuriin keskuksiin.

Ebolan aiheuttama verenvuototauti on tuhoisa. Jopa 90 prosenttia tartunnan saaneista menehtyy siihen lyhyessä ajassa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan tauti levää nyt hallitsemattomasti. Ensimmäisen kerran sitten vuonna 1976 tapahtuneen tunnistamisen jälkeen sitä esiintyy yhtä aikaa kolmessa Afrikan maassa.

Meneillään olevaa epidemiaa pidetään kaikkien aikojen tuhoisimpana. Tällä hetkellä ei ole näköpiirissä, että leviäminen saataisiin pysäytettyä. Osasyy tähän on siinä, etteivät ihmiset tunnista tautia eivätkä osaa ehkäistä ennalta tartuntaa.

Ebola-epidemia leviää yleensä ihmisestä toiseen kehon nesteiden välityksellä. Sen alkuperänä pidetään kuolleita eläimiä ja niitä kosketelleita ihmisiä.


WHO on syystäkin huolissaan, sillä epidemian kourissa olevat valtiot eivät ole osanneet tehdä riittäviä varotoimia estääkseen tartuntoja. Näin on vaara, että tauti leviää vielä nykyistä laajemmalle alueelle.

Jos Ebolaa esiintyisi länsimaissa, siihen oltaisiin jo keksitty lääke. Mutta kun se raivoaa köyhässä Afrikassa, lääkekehittelijöiden kiinnostus tautia kohtaan on vähäistä. Rokotteen keksimisen arvioidaan vaativan satoja miljoona euroja. Siihen ei ainakaan epidemia-alueen mailla ole varaa.