Päätoimittajan kolumni: Viina vie urat, perheen ja ter­vey­den, mutta mitäpä siitä?

Vanhat kuvat: Lu­mi­lau­tai­lun suosio nousi 2000-lu­vul­la ja nuoriso väsäsi omia hyp­py­rei­tä

Luitko jo tämän: Kym­me­nen ou­lu­lais­opet­ta­jat ker­to­vat, että van­hem­mil­ta tulee rajuja ja asiat­to­mia vies­te­jä

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Di­gi­mu­seo.fi-pal­ve­lu kokoaa mu­seoi­den di­gi­taa­li­set pal­ve­lut yhteen paik­kaan


Digimuseo.fi-palvelu avautuu mobiililaitteissa tämän näköisenä.
Digimuseo.fi-palvelu avautuu mobiililaitteissa tämän näköisenä.

Suomen museoliitto ja John Nurmisen Säätiö ovat  julkistaneet suomalaismuseoiden sisältöjä tarjoavan verkkopalvelun.

Digimuseo.fi-palvelun tavoitteena on koota kaikkien suomalaisten museoiden digitaaliset sisällöt ja tarjonta samaan paikkaan.

Digimuseossa pääsee tutustumaan virtuaalisesti museoiden kokoelmiin. Tutustumiskierrokselle pääsee ensimmäistä kertaa myös yhtä aikaa ystävien kanssa tai oppaan opastuksella.

Tekijöiden kunnianhimoinen tavoite on kasvattaa palvelusta Suomen suosituin digitaalisia museopalveluja tarjoava sivusto.

– Ennen Digimuseo.fi -palvelukokonaisuutta museoiden digitaalisten aineistojen julkaisemiseen ei ole ollut yhteistä alustaa, eikä ansaintamallin sisältämää kanavaa niiden käyttämiseksi. Nyt museoala saa käyttöön palvelun, jolla digitalisaation mahdollisuudet voidaan hyödyntää ja tuottaa museopalvelujen käyttäjille elämyksiä ennennäkemättömällä tavalla, sanoo Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä.

Kuluttajien lisäksi myös museot hyötyvät palvelusta. Museot voivat keskittyä sisältöihin, kun tekniset ratkaisut on keskitetty yhdelle alustalle.

Digimuseo.fi-palvelussa avataan aluksi kolmen museon ovet: kävijällä on mahdollisuus tutustua Apteekkimuseo & Qwenselin talon, Helinä Rautavaaran museon sekä Maatalousmuseo Saran kokoelmiin. Neljäntenä kohteena on John Nurmisen Säätiön merelliset kokoelmat.

Kokoelmiin tutustumisen lisäksi palvelussa järjestetään näyttelyitä ja opastettuja kierroksia. Digimuseo.fi -sivusto sisältää jo aiemmin käyttöönotetut museoiden digitaaliset palvelut: Seinätön museo, Kysy museolta sekä Lokistories. Tulevaisuudessa Digimuseoon lisätään myös museokauppa.