HS: Ricardo Duarte nou­se­mas­sa AC Oulun vas­tuu­ve­tä­jäk­si Jyrki Aholan jälkeen

Televisio: Pa­ra­tii­si-tv-sar­jan toi­sel­la tuo­tan­to­kau­del­la Oulu näyttää myös va­loi­sat kas­von­sa

Co­de­no­mi­co­nin Takanen on nyt si­joit­ta­ja – ta­voit­tee­na kas­vat­taa au­to­tal­li-star­tu­pien yhteisö Ouluun

Codenomiconin perustajiin kuuluva Ari Takanen ei löytänyt yrityskaupan jälkeen tuhansien ihmisten organisaatiosta mielekästä tekemistä. Hän mieluummin rakentaa omalta osaltaan Oulun startup-yhteisöä.

- Toivottavasti tämän vuoden aikana saadaan jo täysi pöhinä päälle, Ari Takanen sanoo. Arkistokuva.
- Toivottavasti tämän vuoden aikana saadaan jo täysi pöhinä päälle, Ari Takanen sanoo. Arkistokuva.
Kuva: Maiju Torvinen

Oululainen tietoturvayhtiö Codenomicon myytiin viime vuonna yhdysvaltalaiselle yritykselle. Kaupan seurauksena yhtiön yksi perustajista, Ari Takanen, tunsi kuitenkin veren vetävän takaisin startup-kentille.

– Codenomiconissa oli mielenkiintoinen urapolku ja tuntui, että tällaisessa kymmenen tuhannen työntekijän organisaatiossa ei ollut niin mielekästä tekemistä itselle. Oli aika hakea muita haasteita. Ydinosaamiseni on kuitenkin yrityksen kasvussa ja rahoituksessa, myynnissä ja markkinoinnissa, Takanen sanoo.

Takanen jäi pois Codenomiconista kokonaan viime syksynä.Takanen on ollut mukana Oulussa ja Rovaniemellä toimivassa Radai-yrityksessä, joka kehittää lennokkien avulla tehtävää geofyysistä mittausta. Radain tuotteita rakennettaessa Takanen hoksasi, että pajaa tarvitseville startupeille ei ole Oulun seudulla omaa paikkaa.

– Kiihdyttämöt ja perushautomot satsaavat tyypillisesti läppäristartupeihin. Firmoihin, jotka koodaavat ja tekevät pelejä. Radai on puolestaan perinteinen autotallifirma, käytännössä ensimmäinen prototyyppi on toisen perustajan autotallissa rakennettu, Takanen sanoo.

Autotallistahan ovat monet suuret ponnistaneet, kuten Piilaakson mytologiassa muistetaan aina muistuttaa: sieltä ovat saaneet alkunsa niin Hewlett-Packard, Apple kuin Googlekin.

Tavoitteena pysyvän yhteisön rakentaminen

Siitä syntyi ajatus perustaa autotallihautomo startupeille, jotka haluavat itse rakentaa rautaa pelkän softan sijaan. Takanen perusti Kielo Growth -yrityksen, jonka kautta hän aikoo sijoittaa alueen startupeihin ja rakentaa osaltaan lisää oululaista startup-yhteisöä. Takasen lisäksi Kielossa ovat mukana liiketoiminnan konsultti Sami Halonen sekä Ari Saartenoja, joka on myös Radain toimitusjohtaja.

Tämän vuoden aikana Takasella on tavoitteena hankkia toimivat tilat ehkä vähän samalla konseptilla kuin Fingersoft on tulossa pelikampus-ajatuksellaan Oulun keskustaan.

– Sama ideologia tässä on taustalla. Panostamme aluksi hyvien toimitilojen löytämiseen ja niiden ympärille kasvatetaan toimintaa. Tarkoituksena on rakentaa jotain pysyvää eikä mitään parin vuoden rahoitushanketta.

Takasta kiinnostavat muun muassa geofysiikka ja siihen liittyvä mittausteknologia, robotiikka, 3D-tulostaminen, erilaiset kuvantamisteknologiat. Autotallihautomon tarkoituksena on tarjota toimivat tilat prototyyppien rakentamiseen ja jos kävisi niin, että jokin yritys lähtisi korkeavolyymiseen tuotantoon, Takasen mukaan siihenkin on Oulussa mahdollisuuksia. Toimijoitahan alueella on, Takanen huomauttaa.

Tuoreella sijoituksella vauhtia tuotekehitykseen

Kielo Growth kertoi viime viikolla sijoittaneensa yritykseen, joka liittyy Takasen edellisen yrityksen toimialaan, tietoturvaan. Helsingissä, Jyväskylässä ja Oulussa toimiva Sparta Consulting on saanut Kielolta ja toiselta rahoittajalta rahoituksen, jonka turvin yhtiö aikoo tuoda oman tuotteensa markkinoille vielä tämän vuoden aikana.

Spartan toimitusjohtaja Sakari Sanaksenahon mukaan yritys toimittaa asiakkailleen ratkaisuja, joilla ne saavat ydintiedostaan kaiken irti. Yrityksen omaa ydinosaamista on liiketoiminnan kehityksen konsultointi, ja kyberturva-asioita yhtiö on pyöritellyt pari vuotta "tiskin alla".

– Kyberturvallisuutta ajatellaan helposti teknisenä asiana, että kunhan on valtavan korkea palomuuri niin sillä asiat hoidetaan. Me lähestymme asiaa informaationhallinnan ja kyberturvallisuuden risteyksestä ja olemme kehittäneet siihen tarkoitukseen ohjelmistotuotetta, Sanaksenaho sanoo.

Sanaksenahon mukaan Spartan tuotekehitys ja konsultointibisnes on pääosin Jyväskylässä ja Helsingissä, mutta yhtiö on rekrytoimassa tänä vuonna lisää väkeä, ja Sanaksenaho aikoo vetää rekrytoinneissa niin sanotusti kotiin päin ja hankkia Ouluunkin lisää vahvistusta.

Kielo Growth ei julkistanut Sparta-sijoituksensa suuruutta, mutta Takasen mukaan sijoitus on osa isompaa kokonaisuutta. Jatkoa on siis luvassa ja autotallihautomon ajatus on jo ehtinyt juurtua.

– Toivotaan, että saadaan tämän vuoden aikana täysi pöhinä päälle ja uusi yhteisö jaloilleen, Takanen sanoo.