Chirac voitti Ranskan pre­si­den­tin­vaa­lit yli­voi­mai­ses­ti

Ranskan presidentti Jacques Chirac valittiin sunnuntaina toiselle virkakaudelle ylivoimaisella äänten enemmistöllä.

Ranskan presidentti Jacques Chirac valittiin sunnuntaina toiselle virkakaudelle ylivoimaisella äänten enemmistöllä.

Kun lähes kaikki presidentinvaalien toisen kierroksen äänistä oli laskettu, Chiracin kannatus oli 82,06 prosenttia ja hänen vastaehdokkaansa Jean-Marie Le Penin kannatus 17,94 prosenttia.

Koskaan aiemmin Ranskassa ei presidenttiehdokas ole voittanut vastaehdokastaan yhtä suurella äänten erolla.

Äänestysprosentti nousi toisella kierroksella huomattavasti ensimmäistä korkeammaksi: uurnilla kävi 80,76 prosenttia äänioikeutetuista. Annetuista äänistä hylättiin 4,36 prosenttia.

Vaalien ensimmäisellä kierroksella kaksi viikkoa sitten uurnilla kävi vain 58,55 prosenttia äänioikeutetuista. Edellisten presidentinvaalien toisella kierroksella vuonna 1995 puolestaan äänestämässä kävi 79,7 prosenttia äänioikeutetuista.

”Nähdään parlamenttivaaleissa”

Heti ensimmäisten ovensuukyselyjen selvittyä äärioikeistolainen Jean-Marie Le Pen myönsi tappionsa Chiracille, mutta syytti kuitenkin tätä ”neuvostoaikaisten keinojen” käyttämisestä vaalitaistelussa. Le Pen vakuutti ryhtyvänsä uuteen taistoon kesäkuussa, kun maassa järjestetään parlamenttivaalit.

"Nähdään parlamenttivaaleissa", hän totesi.

Häviöstään huolimatta Le Pen sai lähes kuusi miljoonaa ääntä eli lähes puoli miljoonaa ääntä enemmän kuin kaksi viikkoa sitten järjestetyllä ensimmäisellä kierroksella.

Hän ei kuitenkaan onnistunut saamaan taakseen ensimmäisen kierroksen toisen äärioikeistolaisen ehdokkaan, Bruno Megret´n, kaikkia tukijoita. Vielä sunnuntaina Le Pen sanoi uskovansa 30 prosentin kannatukseen.

Le Penin saamat lisä-äänet kuitenkin kalpenevat, jos niitä vertaa Chiracin toisella kierroksella kasvaneeseen kannatukseen: nyt yli 80 prosenttia äänistä saanut presidentti ylsi kaksi viikkoa sitten vain 19,9 prosentin kannatukseen, joka puolestaan oli huonoin tulos, johon virassa oleva presidentti koskaan on yltänyt.

Voittopuheessaan Chirac kiitti ranskalaisia ”tasavaltalaisiin arvoihin” sitoutumisesta, mutta vakuutti kuulleensa myös ne äänet, jotka vaativat Ranskaan muutosta.

Enne parlamenttivaaleista

Chiracin ylivoimainen voitto presidentinvaalissa ennustaa keskusta-oikeiston voittoa myös kesäkuussa pidettävissä parlamenttivaaleissa, käy ilmi sunnuntaina julkistetusta mielipidekyselystä.

Sofres-instituutin viime viikolla tekemän kyselyn mukaan Chiracia tukevat keskusta-oikeistolaiset puolueet saisivat parlamentin 577 paikasta 301.

Keskusta-vasemmistoon kuuluvan puolueet – johon lukeutuu myös vihreät – saisivat puolestaan 252 paikkaa. Myös äärioikeiston povataan yltävän parlamenttiin ensi kerran sitten vuoden 1988 ja saavan kaksi paikkaa.