Työelämä: Ou­lu­lai­nen Simo Ke­kä­läi­nen tapasi kiin­nos­ta­van eng­lan­ti­lai­sen ja hieroo nyt kaup­po­ja Va­lio­lii­ga­seu­ran kanssa

Liikenne: Hurjaa yli­no­peut­ta ajanut au­toi­li­ja jäi kiinni Kuu­sa­mon­tiel­lä Oulussa

Luitko jo tämän: Ou­lu­lai­sen Paulus Män­ty­län, 33, rin­nas­sa sykkii jo kolmas sydän

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Child­ren of Bodom -mies telt­tai­li lapsena mur­ha­jär­vel­lä

Kun uusi käänne Bodominjärven murhatutkimuksissa paljastui, oli Janne Wirman ällikällä lyöty.

Kun uusi käänne Bodominjärven murhatutkimuksissa paljastui, oli Janne Wirman ällikällä lyöty. Tapaus kosketti omakohtaisesti, sillä hän soittaa koskettimia murhista nimensä saaneessa Children of Bodom -heavy-yhtyeessä.

"Se oli kyllä aikamoinen shokki, kun kuulin siitä radiosta. En olisi ikinä uskonut, että jotakin vielä tulee ilmi", Wirman kummastelee.

Nimi Children of Bodom keksittiin, kun 17--18-vuotiaat espoolaisnuoret olivat solmimassa ensimmäistä levytyssopimustaan. "Meillä oli alun perin toinen nimi, mutta se piti vaihtaa, kun tuli ikävä levydiilisotku", Wirman muistelee.

Levy-yhtiö Spinefarm Recordsin ehdotus kelpasi nuorille rokkareille. Children of Bodom ei ole muutenkaan kaukana totuudesta, sillä Bodominjärvi on viisikolle tuttu paikka.

"Telttailemassa ja ryyppäilemässä tuli kakarana paljon käytyä juuri sillä niemellä. Luulen, että muut bändiläiset ovat käyneet siellä myös", Wirman kertoo.

Nimen ansiosta Children of Bodom on saanut oman siivunsa murhatutkimuksen julkisuudesta. Wirman ei usko siitä olevan haittaa sen enempää kuin hyötyäkään. Jos joku nyt innostuisi lehtijutun nähtyään levyn ostamaan, niin mikäpä siinä.

"Aluksi vitsailtiin, että nyt meni bändin nimi vaihtoon, mutta eipä kai sentään", Wirman naureskelee.

Wirman on edelleen tyytyväinen Children of Bodom -nimeen. Se on mieleenpainuva ja siinä on mukavasti mysteeriä. Jo alkujaan ajateltiin, että nimen pitää toimia ulkomaillakin, vaikka tietenkään maailmalle lähtö ei ollut kuin orastava haave. Niin siinä kuitenkin kävi, että Bodominjärven murhamysteerin taustoja on saanut selittää ulkomailla "ihan jatkuvalla syötöllä".

Bodom-sana sopii heavybändille, sillä se kuulostaa synkeältä ja enemmän fantasia- kuin maantietokirjasta reväistyltä. Aina nimeäminen ei kuitenkaan onnistu. Varsinkin heavy-yhtyeet haksahtavat muutenkin helposti kömpelöön mahtipontisuuteen.

Myös muotivirtaukset näkyvät usein rock-yhtyeiden nimissä. Wirman kertoo, että Children of Bodominkin alkuperäinen nimi oli 90-luvun alun muodin mukaisesti yksisanainen ja lopussa oli ed-pääte. Esimerkiksi Oulun ylpeys Sentenced edustaa juuri tätä nimityyppiä.

Murhamysteeri on antanut innoituksen useampaan Children of Bodomin kappaleeseen. Muun muassa Silent night, Bodom night, Bodom after midnight ja Bodom beach terror kuvaavat karmaisevia tapahtumia. Sanojen lähempi tarkastelu herättää epäilyksen, ettei tekstittäjä ole aivan tosissaan. Wirman tunnustaa, ettei bändi panosta sanoituksiin - pikemminkin Children of Bodom tunnettu huonoista teksteistään. Haukut eivät häiritse, koska musiikki on tärkeämpää ja sanat lähinnä välttämätön paha.

"En ole edes viitsinyt lukea sanoja meidän levyjen kansista", Wirman nauraa.

Hän ei suurin surminkaan vaihtaisi englannin kieltä suomeen, vaikka suomenkielinen metalli onkin vahvassa nosteessa. Huonot englanninkieliset sanat eivät häiritse, mutta äidinkieliset kökköydet tökkivät pahoin. Myös Wirman tuntee metallibändeille tutun ongelman: asiaan perehtymättömät ottavat kieli poskessa väsätyt tekstit liian vakavasti. Kamalista veritöistä karjuvien pitkätukkien luullaan olevan tosissaan. Toisaalta metallikansa kuuntelee mielimusiikkiaan keskivertoa enemmän otsa rypyssä.

"Se on ihan jees, että on omistautuneita faneja. Jos jotkut saavat lyriikoista päähänpistoja, se ei ole hyvä juttu", Wirman sanoo.