Chem­po­lis avasi oven Kiinaan

Oululainen Chempolis Oy on ottanut aimo harppauksen Kiinassa. Yhtiö on sopinut ympäristöystävällisen olkiselluloosaprosessinsa soveltamisesta uudessa tehtaassa. Luvassa on useampia hankkeita.

Uskoa ja sisua. Chempoliksen toimitusjohtaja Esa Rousu on löytänyt Kiinasta rakennuttajan puuta korvaavalle sellulaitokselle.
Uskoa ja sisua. Chempoliksen toimitusjohtaja Esa Rousu on löytänyt Kiinasta rakennuttajan puuta korvaavalle sellulaitokselle.
Kuva: Pekka Ala-aho

Oulu

Oululainen Chempolis Oy on ottanut aimo harppauksen Kiinassa. Yhtiö on sopinut ympäristöystävällisen olkiselluloosaprosessinsa soveltamisesta uudessa tehtaassa. Luvassa on useampia hankkeita.

Tehdas on suunnitteilla Henan maakuntaan, lähelle pääkaupunkia Zhengzhouta, kertoo Chempoliksen toimitusjohtaja Esa Rousu. Tuotannossa tullaan hyödyntämään vehnän olkea. Henan maakunta on yksi suurimpia vehnänviljelyalueita.

Rakentaminen alkaa huhtikuulla. Laitetilaukset ovat jo meneillään ja 50 000 tonnin tuotantolaitos pitäisi saada valmiiksi ensi vuoden aikana. Siitä tulee samalla suurimpia olkisellulaitoksia: "Se on suurin yksilinjainen tehdas."Tavoitteena
miljoona tonnia


"Tavoitteena on miljoona tonnia rakennettua kapasiteettia", Rousu kertoo. Kunhan yhtiö onnistuu ensimmäisessä tehtaassaan, sille avautuu ovi useisiin kohteisiin yhtä aikaa.

"Yhtiömme ja osakkaidemme sijoitukset alkavat tuottaa taloudellista tulosta vuonna 2004", Rousu ennakoi.

Jatkosuunnitelmia on eri maakunnissa 10-20 tuotantolaitoksen verran. "Näin on seuraavan kymmenen vuoden kuluessa realistista ajatella, että yksi asiakas pystyy hoitamaan."

Chempolis on kehittänyt selluvalmistusta varten tekniikan, joka on sekä edullinen että ympäristöystävällinen. Orgaaniset kemikaalit, kuten muurahaishappo, ovat suljetussa kierrossa.

Ne otetaan, kuten myös vesi, visusti uuskäyttöön.

"Kiinassa kaivataan tätä, koska siellä on paljon tehtaita, jotka saastuttavat vesistöjä. Menetelmä on hyvin edullinen."

Logistiset kustannukset, raaka-aine ja tuotteen toimitus pystytään toteuttamaan pienestä mittakaavasta huolimatta hyvin kilpailukykyisesti.

Puusellutehtaiden on oltava kymmenenkin kertaa suurempia ollakseen kannattavia. "Se on tässä etu."Monialayhtiö
kumppanina


Kiina on jo toiseksi suurin paperinkäyttäjä maailmassa. "Ja kohta se on suurin", Rousu ennakoi. Silti kukin kiinalainen kuluttaa vasta 35 kiloa paperia vuodessa, kun esimerkiksi japanilainen käyttää 250 kiloa.

"Paperivalmistuksen tulevaisuuden kohteet liittyvät varmasti Aasiaan", Rousu tietää.

Samoin ajattelee Chempoliksen kiinalainen yhteistyökumppani. Sillä tähän asti yksityinen monialayritys Hangzhou Jinjiang Group on keskittynyt tekstiileihin, farmasiaan sekä energiaan. Mutta jatkossa yhtiön tulorahoituksella tekemät investoinnit painottuvat sellu- ja paperituotantoon. Yrityksellä on 4 500 työntekijää.

Ensimmäinen tehdasinvestointi on 25-30 miljoonan euron arvoinen. Chempolis puolestaan saa patentoidusta menetelmästään kertaluonteisen lisenssimaksun ja lisäksi rojalteja vuotuisesta tuotosta.Luvassa lisää
kehitystyötä


Oulun seudulla Chempolis on tehnyt määrätietoista tutkimus- ja kehitystyötä etenkin ruokohelpin nimissä. Mutta Kiinassa Chempolis toteuttaa nyt sen, mihin moni ei kotona ole uskonut. "Hyvältä tuntuu, että tätä teknologiaa tarvitaan", Rousu sanoo.

Vaikka Suomessa paperinkulutus ei kasvakaan Kiinan malliin, jaksaa Rousu edelleen luottaa teknologiaansa myös kotioloissa. "Puuraaka-aineen hankinta on aika kriittistä. Puun käyttöä suojellaan yhä enemmän, yhä enemmän sillekin löytyy kestävämpää käyttöä kuin paperi."

Mutta ensin pieni perheyritys keskittää voimansa itään. "Muut operaatiot länsimaissa odottavat nyt Kiinan avausta. Ei kannata yhtä aikaa lähteä, kokemus saadaan Kiinan tehtailta", Rousu sanoo.