Synnytykset: Myös Oulussa ko­ti­syn­ny­tys­ten määrä kasvaa

Sumuttajat: Lis­ta­sim­me poh­joi­sen me­huk­kaim­pia hui­ja­rei­ta ja vei­ja­rei­ta

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Charles on ju­lis­tet­tu vi­ral­li­ses­ti Bri­tan­nian ku­nin­kaak­si

Varsinaiset kruunajaiset järjestetään myöhemmin. Charlesista tulee Britannian historian vanhimpana kruunattu monarkki.

Lontoo
Tuore kuningas Charles ja kuningatarpuoliso Camilla kuvattiin perjantaina.
Tuore kuningas Charles ja kuningatarpuoliso Camilla kuvattiin perjantaina.
Kuva: NEIL HALL

Britanniassa Charles on julistettu virallisesti uudeksi kuninkaaksi. Julistaminen tapahtui Lontoossa St. Jamesin palatsissa järjestetyssä seremoniassa, jossa olivat mukana muun muassa kaikki elossa olevat entiset pääministerit. Kuninkaan hallitsijanimi on Charles III.

Charles ei itse osallistunut seremoniaan vielä tässä vaiheessa, mutta läsnä oli hänen vanhin poikansa, uusi Walesin prinssi, William.

Kuninkaaksi julistamisen jälkeen seremoniassa kerrottiin kuningattaren kuolemasta, julistettiin kunniaa aiemmalle hallitsijalle ja ilmaistiin tuki uudelle hallitsijalle.

Uusi kuningas lausui myös valan, jossa hän vannoi suojelevansa Skotlannin kirkkoa. Tämä perinne on peräisin jo 1700-luvulta.

Charlesista tuli perimysjärjestyksen mukaisesti kuningas automaattisesti kuningatar Elisabetin kuoleman jälkeen torstaina. Julistusseremonia on perustuslaillinen muodollisuus, jossa monarkin valta tunnustetaan.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan St. Jamesin palatsin lähelle on kerääntynyt joukko ihmisiä seuraamaan tapahtumia. Seremonia televisioidaan, mutta osa ihmisistä on BBC:n mukaan halunnut tulla itse paikalle.

Hieman ennen kello yhtä Suomen aikaa yleisö oli päästetty palatsin pihalle odottamaan Charlesin julkista julistusta kuninkaaksi palatsin parvekkeelta.

Suruliputus taukoaa vuorokaudeksi

Charlesin seurassa seremoniassa ovat olleet hänen vaimonsa, kuningatarpuoliso Camilla, ja hänen vanhin poikansa, kruununprinssi William.

Julistuksen jälkeen Britanniassa suruliputukseen lasketut liput nostetaan vuorokauden ajaksi ylös uuden kuninkaan kunniaksi. Edesmenneen kuningatar Elisabetin suruliputus jatkuu jälleen sunnuntaina.

Uuden kuninkaan kunniaksi ammutaan myös tykinlaukauksia niin Hyde Parkissa, London Towerissa kuin laivaston aluksilla. Lisäksi Edinburghissa, Cardiffissa ja Belfastissa luetaan julistus, jossa Charles julistetaan uudeksi kuninkaaksi.

Seremonia televisioidaan ensimmäistä kertaa historiassa.

Varsinaiset kruunajaiset järjestetään myöhemmin, mutta niiden tarkkaa ajankohtaa ei ole vielä kerrottu.

"Toistan lupauksen elinikäisestä palveluksesta"

Charles piti eilen televisioidun puheen, jossa hän ylisti edesmenneen äitinsä "järkkymätöntä omistautumista" tehtäväänsä kuningattarena seitsemän vuosikymmenen ajan.

– Toistan tuon saman lupauksen elinikäisestä palveluksesta teille kaikille, Charles sanoi puheessaan.

Uutistoimisto AFP kertoo, että uuden kuninkaan puhe on uutisoitu tänään laajasti Britannian tabloid-lehdistössä. Charlesin kunnianosoitus hänen "rakkaalle äidilleen" koristi muun muassa Daily Telegraphin, Daily Expressin, Daily Mailin, Sunin ja Daily Starin etusivuja.

Sen sijaan sanomalehdet Independent, Guardian ja Times olivat valinneet etusivuilleen kuvan Charlesista hänen saavuttuaan eilen Buckinghamin palatsiin ensimmäistä kertaa kuninkaana.

Kuvan yhteyteen oli painettu Britannian kansallislaulun sanat "God Save the King". Laulu tunnetaan suomeksi nimellä Jumala suojahas. Laulun sanat vaihtelevat sen mukaan, hallitseeko Britanniaa kuningas vai kuningatar.

Charles rikkoo Vilhelm IV:n ennätyksen

BBC:n mukaan Charlesista tulee 73-vuotiaana Britannian historian vanhimpana kruunattava monarkki. Tällä hetkellä vanhimpana kruunattu monarkki on 64 vuoden, 10 kuukauden ja viiden päivän iässä vallan itselleen saanut Vilhelm IV. Hänestä tuli kuningas vuonna 1830.

Charlesin edeltäjästä kuningatar Elisabetista taas tuli hallitsija vain 25-vuotiaana vuonna 1952. Elisabet hallitsi Britanniaa 70 vuotta.

Charlesin lapsista perimysjärjestyksessä seuraava on vanhin lapsi eli kruununprinssi William.

Charles peri paikan Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsijana äidiltään kuningatar Elisabetilta, joka kuoli torstaina Balmoralin linnassa Skotlannissa 96-vuotiaana.