Asuminen: Oulun Lip­po­ran­nan kort­te­lis­ta löytyi poik­keuk­sel­li­nen ma­ja­paik­ka, joka pois­tet­tiin käytön puut­teen vuoksi

Sotaharjoitukset: Ou­lu­lai­nen Teemu Hil­tu­nen, 25, sai käskyn ker­taa­maan ja suureen Na­to-har­joi­tuk­seen

Tuulivoima: Vesa Hakola tietää, mitkä ovat maan­omis­ta­jan su­den­kuo­pat tuu­li­puis­to­jen suhteen

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Bu­si­ness Oulun Ala-Mur­su­la: "Ou­lus­sa on ict-alal­la 3 000–4 000 ihmisen vaje"

Business Oulun johtaja Juha Ala-Mursula sanoo, että lisää tekijöitä ict-alalle Ouluun on hankittava useita reittejä pitkin.

Business Oulun johtaja Juha Ala-Mursula sanoo, että sekä yliopistoon että ammattikorkeakouluun pitäisi saada lisää rahoitusta.
Business Oulun johtaja Juha Ala-Mursula sanoo, että sekä yliopistoon että ammattikorkeakouluun pitäisi saada lisää rahoitusta.
Kuva: Tapio Maikkola

Business Oulun johtaja Juha Ala-Mursula sanoo, että lisää tekijöitä ict-alalle Ouluun on hankittava useita reittejä pitkin.

– Tämä vaatii monen eri sektorin tekemistä. Oulussa on ict-alalla 3 000–4 000 ihmisen vaje siinä, minkä verran koulutetaan, ja minkä verran tarvittaisiin seuraavan neljän-viiden vuoden aikana. Kouluista valmistuu vain 400–500 ihmistä vuodessa. Heistä kaikki eivät jää Oulun alueelle, Ala-Mursula sanoo.

Koulutukseen pitää hänen mukaansa saada lisää rahoitusta sekä yliopistoon että ammattikorkeakouluun. Oulu pitää tehdä niin houkuttelevaksi paikaksi, että saadaan lisää kansainvälisiä asiantuntijoita muuttamaan kaupunkiin.

– Jos me emme järjestä firmoille mahdollisuuksia saada kansainvälisiä osaajia, firmojen kasvu hyytyy.

Ala-Mursula muistuttaa, että lukiolaiselle pitkä matematiikka ja fysiikan opinnot ovat tärkeitä reittejä hyvin palkattuihin töihin.

– Se ei ole helppoa, mutta opiskelijoiden kannattaisi ponnistella. Se ei sulje ovia pois vaan avaa niitä.

Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki sanoo, että muunto- ja täydennyskoulutus on nopein keino akuuttiin hätään.

– Samaan aikaan pitäisi myös viilata tutkintomääriä ja lisätä vetovoimaa alalla. Ministeriön kanssa tullaan keskustelemaan, voidaanko koulutusmääriä lisätä. Mutta tutkintokoulutus vie kuitenkin viisi vuotta.

Niinimäen mukaan Oulun yliopistosta valmistuvat diplomi-insinöörit saavat nyt töitä nopeammin kuin muissa kaupungeissa valmistuvat.

– Se on Oulun ict:n hyvän vedon ansiota. Uskon, että ministeriössäkin tiedetään tämä tilanne ja uskon, että he pyrkivät helpottamaan tilannetta mahdollisimman äkkiä.

Kaleva kertoi aiemmin tänään, että myös Nokia palkkaa koko ajan lisää tuotekehittäjiä.