Bri­tan­nias­sa ää­nes­tä­jä vaikka haetaan kotoa uur­nal­le – vaa­li­päi­vä­nä jul­kais­tut vii­mei­set gal­lu­pit en­tei­le­vät voittoa Boris John­so­nil­le ja kon­ser­va­tii­veil­le

Mielipidemittausten mukaan konservatiivit ovat säilyttäneet johtoasemansa parlamenttivaaleissa Britanniassa, vaikka ero työväenpuolueeseen on kampanjan...

Pääministeri Boris Johnson äänesti mukanaan koiransa Dylan. Chelseassa eläkeläiset kävivät äänestämässä vaikka rollaattorin kyydillä. Työväenpuolue Labourin johtaja Jeremy Corbyn on kiistanalainen hahmo. Hän äänesti Lontoossa vaimonsa Laura Alvezin kanssa. Työväenpuolueen ehdokas Anna McMorrin pitää Walesin Cardiffissa huolta siitä, että kerran äänestämään lupautuneet myös muistavat käydä uurnalla.
Pääministeri Boris Johnson äänesti mukanaan koiransa Dylan.
Pääministeri Boris Johnson äänesti mukanaan koiransa Dylan.
Kuva: VICKIE FLORES

Mielipidemittausten mukaan konservatiivit ovat säilyttäneet johtoasemansa parlamenttivaaleissa Britanniassa, vaikka ero työväenpuolueeseen on kampanjan aikana hieman kaventunut. Näillä lukemilla pääministeri Johnson saisi vahvan tuen brexit-aikeilleen. Äänestyspaikat sulkeutuvat Suomen aikaa puoliltaöin, ja tulos valmistuu perjantaiaamuksi.

Lontoo

– Ketä ajattelit äänestää torstaina, kysyy kotiovella seisova tuntematon ihminen.

Kun Suomessa ehdokkaat vierailevat toreilla ja marketeissa, Britanniassa ehdokkaat lähtevät vaalien alla suoraan mahdollisten äänestäjien koteihin. Suora suomennos ovelta ovelle kiertävälle kampanjoinnille on "ääntenkalastus".

Vaalit näkyivät Lontoon kaduilla torstaisen vaalipäivän edellä vain vähän. Edes parlamenttitalon ympäristössä ei voinut havaita mitään merkkejä siitä, että vaalikampanjat kävivät kuumimmillaan.

Chelseassa eläkeläiset kävivät äänestämässä vaikka rollaattorin kyydillä.
Chelseassa eläkeläiset kävivät äänestämässä vaikka rollaattorin kyydillä.

Kampanjointi ei näytä Britanniassa nojaavan vain vaalijulisteisiin ja rupatteluun soppakattilan ääressä. Sitä tehdään henkilökohtaisemmin, menemällä suoraan ihmisten luo.

Koputus oveen voi keskeyttää viikonlopun hitaan aamiaisen tai television tuijottamisen raskaan työpäivän jälkeen. BBC:n mukaan ehdokkaita kuitenkin ohjeistetaan, että tärkeän jalkapallopelin aikaan on paras jättää kierros tekemättä.

Äänensä luvanneen nimi pannaan listalle

– Mitä kuuluu, muistathan äänestää minua huomenna, tiedusteli Walesin työväenpuolueen ehdokas Anna McMorrin vaalipiirinsä asukkailta keskiviikkona Cardiffissa.

Vaaleja edeltävänä päivänä hän kiersi yhdessä vaalitiiminsä kanssa ovelta ovelle. Enää keskiviikkona ei keskitytty uusien äänestäjien värväämiseen, vaan käytiin muistuttamassa tulevasta vaalipäivästä niitä, jotka olivat luvanneet äänestää McMorrinia.

Kampanjoinnin alussa ehdokkaat kiertävät tukijoukkojensa kanssa juttelemassa ja kuuntelemassa alueensa asukkaita.

Työväenpuolue Labourin johtaja Jeremy Corbyn on kiistanalainen hahmo. Hän äänesti Lontoossa vaimonsa Laura Alvezin kanssa.
Työväenpuolue Labourin johtaja Jeremy Corbyn on kiistanalainen hahmo. Hän äänesti Lontoossa vaimonsa Laura Alvezin kanssa.

Kantaa ei tietenkään ole pakko kertoa, mutta tavallisesti se kuitenkin kerrotaan, McMorrin kertoi kierroksen aikana. Näiden kierrosten aikana tiedustellaan myös, ketä kukin aikoo äänestää. Sen pohjalta kootaan nimilista niistä, jotka ovat luvanneet äänestää ehdokasta.

Vaalikampanjan alkuvaiheessa kerättyä nimilistaa käydään tarkasti läpi myös vaalipäivänä.

Muutama ääni voi ratkaista

Monen äänestäjän kiinnostus politiikkaan on laimeaa. EU-eroa eli brexitiä on vatvottu kesän 2016 kansanäänestyksestä lähtien.

Britit suuntaavat nyt uurnille kolmatta kertaa alle viiden vuoden sisään.

Viimeisten mielipidemittausten mukaan konservatiivipuolue on sitkeästi säilyttänyt kärkipaikan ja johtaa uutistoimisto Reutersin kyselyssä työväenpuoluetta 11 prosenttiyksikön erolla. Luvuissa ei ole tapahtunut isoja muutoksia viime päivien aikana.

Työväenpuolueen ehdokas Anna McMorrin pitää Walesin Cardiffissa huolta siitä, että kerran äänestämään lupautuneet myös muistavat käydä uurnalla.
Työväenpuolueen ehdokas Anna McMorrin pitää Walesin Cardiffissa huolta siitä, että kerran äänestämään lupautuneet myös muistavat käydä uurnalla.

Ovelta ovelle kiertäneet kampanjaryhmät seuraavat äänestyksen kuluessa tarkasti nimilistoista, että äänestäjät todella saapuvat uurnille. Jos äänestäjää ei ala kuulua, ehdokkaiden kampanjatiimi saattaa soitella perään tai jopa ajaa kotiovelle hakemaan äänestäjän vaalipaikalle.

Vaikka konservatiivien johtoasema Britanniassa näyttää selvältä, pienissä vaalipiireissä kilpailu ehdokkaiden välillä voi olla tiukkaa – joskus muutama ääni voi ratkaista pelin.

Tuloksia puolenyön jälkeen

Britannian parlamenttivaalien äänestyspaikat avattiin jo aamulla seitsemältä paikallista aikaa.

Miljoonien ihmisten odotetaan äänestävän Englannissa, Walesissa, Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa ennen kuin äänestysaika iltakymmeneltä päättyy. Hetkeä myöhemmin eli puolen yön jälkeen Suomen aikaa odotetaan suuntaa antavia ovensuukyselyiden tuloksia.

Varsinainen vaalitulos on todennäköisesti näkyvissä varhain perjantaiaamuna. Seuraamme tuloksen kehittymistä.