Pääkirjoitus

Britannian on aika päättää – erosopimuksen hyväksymistä on turha vitkutella

Kaikkialla EU:ssa odotetaan kädet kyynärpäitä myöten ristissä, että uusin erosopimus menisi Britannian alahuoneessa läpi.

Britannian pääministeri Boris Johnson onnistui neuvottelemaan uuden erosopimuksen EU:n kanssa. Tänään lauantaina ratkeaa, riittääkö luottamusta myös omassa parlamentissa. Britannian alahuone äänestää joko erospopimuksen puolesta tai sitä vastaan.
Britannian pääministeri Boris Johnson onnistui neuvottelemaan uuden erosopimuksen EU:n kanssa. Tänään lauantaina ratkeaa, riittääkö luottamusta myös omassa parlamentissa. Britannian alahuone äänestää joko erospopimuksen puolesta tai sitä vastaan.
Kuva: OLIVIER HOSLET Olivier Hoslet

Kaikkialla EU:ssa odotetaan kädet kyynärpäitä myöten ristissä, että uusin erosopimus menisi Britannian alahuoneessa läpi.

EU ei ole kääntämässä selkäänsä briteille, mutta EU:n on aika pitää huolta omista eduistaan.

Britannia on jo kahden pääministerin johdolla neuvotellut Euroopan unionin kanssa brexit-sopimuksen, jolla Britannia voi erota unionista järjestäytyneellä tavalla. Kipupisteenä olleesta Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajasta päästiin sopuun tavalla, joka mahdollistaa sen, että Britannia voi lähteä sisämarkkinoilta ja tulliliitosta.

EU voi huokaista helpotuksesta, sillä vastuu on nyt Britannialla. Ratkaisu on tänään alahuoneen käsissä, ja luvassa on ilmeisen täpärä äänestys.

Brexit on sotkenut pahasti Britannian politiikkaa viime vuodet. Eripura on jakanut kansalaiset kahteen jyrkästi vastakkaiseen leiriin, ja välirikkoja on tapahtunut sukulaisten ja perheiden kesken. Puhumattakaan siitä, että Britannian valtiollinen yhtenäisyys on vaarassa, sillä Skotlanti ei suinkaan haluaisi erota EU:sta.

Ilmassa on roppakaupalla jännitystä, sillä ei ole varmaa, mitä Britannian alahuone päättää asiasta. EU-johtajien ja Britannian pääministeri Boris Johnsonin torstaina hehkuttama ilo sopimuksen syntymisestä voi jäädä lyhyeksi.

Ennusmerkit eivät ole hyvät, sillä alahuone on kumonnut jo kolme kertaa Johnsonin edeltäjän Theresa Mayn neuvotteleman sopimuksen. Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP on todennut, ettei se aio hyväksyä uuttakaan sopimusta. Työväenpuolue on samoin vastahankaan, mutta joukossa on edustajia, jotka haluavat siirtyä jo eteenpäin.

Johnsonin puolesta puhuu se seikka, että hänellä ovat tukenaan kovan linjan konservatiivit ja nähtävästi myös useimmat niistä konservatiiveista, jotka potkittiin aiemmin pois puolueesta. Lontoossa on viime päivät lobattu ankarasti ja laskettu edustaja edustajalta, miten äänestyksessä käy.

Jos Britannian parlamentti hyväksyy EU:n kanssa neuvotellun sopimuksen, se on valtava voitto Johnsonille ja parantaa hänen asemiaan tulevissa parlamenttivaaleissa. Samalla alkaisivat siirtymäaika ja neuvottelut brexitin jälkeisestä ajasta ja tulevasta kumppanuudesta. Kukaan EU:ssa ei ole kääntämässä selkää Britannialle vaan suhteita hoidetaan jatkossakin.

Jos Britannian parlamentti torjuu sopimuksen, britit voivat lähteä EU:sta lokakuun lopussa kertarytinällä. Jäljet ovat sitten sen mukaiset. Toisaalta brittiparlamentti on edellyttänyt jatkoajan hakemista, jos sopimusta ei ole hyväksytty 19. lokakuuta mennessä.

Tilanne olisi vaikea, sillä pääministeri Johnson on sanonut makaavansa mieluimmin katuojassa kuin pyytävänsä EU:lta lisäaikaa. Edessä olisivat uudet vaalit, uudet neuvottelut ja ehkä uusi kansanäänestys, kuka tietää.

Kaikkialla EU:ssa pidetään nyt käsiä kyynärpäitä myöten ristissä sen puolesta, että alahuone hyväksyisi sopimuksen. Britannian lähtö EU:sta on valitettavaa, mutta asiaa on turha viivytellä enempää. Myös EU:n pitää huolehtia omista eduistaan ja sisämarkkinoistaan.

EU on koko olemassaolonsa ajan osoittanut kykyään sopeutua ja uudistua. Akuuteista mielipide-eroista huolimatta EU on laajentumassa, ja uusia jäsenmaita on jonoksi asti.