Pääkirjoitus

Britannia on maalannut itsensä nurkkaan, ja siksi uuden brexit-kansanäänestyksen tarve on yhä polttavampi

Britannian parlamentti äänestää tällä viikolla kolmesti brexit-kysymyksestä. Senkin jälkeen ero EU:sta jää roikkumaan ilmaan.

Britannian parlamentti äänestää tällä viikolla kolmesti brexit-kysymyksestä. Senkin jälkeen ero EU:sta jää roikkumaan ilmaan.

EU:n ei pidä katsella brittien iltalypsyjä loputtomiin. Maan on itse vastattava politiikkansa seurauksista.

Britannia päätti kansanäänestyksessä kesällä 2016, että maa eroa Euroopan unionista 29. maaliskuuta 2019. Nyt erohetkeen on 15. päivää, mutta on yhä hämärän peitossa, miten Britannia lähtee ja milloin. Mahdollista on vielä sekin, että brexit peruuntuu.

Keskiviikkoiltana Britannian parlamentin alahuone äänesti jälleen yhdestä brexit-kysymyksestä. Nyt se päätti, että maa ei lähde EU:sta ilman unionin kanssa tehtyä erosopimusta.

Tämäkään ei kuitenkaan merkinnyt ratkaisua itse pääongelmaan. Parlamentti ei ole kyennyt päättämään, miten ero sitten tapahtuu.

Pääministeri Theresa Mayn EU:n kanssa neuvottelema sopimusesitys äänestettiin parlamentissa jälleen tiistaina rumin lukemin nurin. Toista sopimusvaihtoehtoa ei ole pöydällä.

Itsensä ja maansa nurkkaan maalannut parlamentti joutuukin tänään äänestämään hätäratkaisusta eli siitä, että eropäivää siirrettäisiin eteenpäin. Jos parlamentti ei jatkoaikaa kannata, Britannia lähtee ilman sopimusta kuun lopussa.

Jos taas parlamentti kannattaa jatkoaikaa, asialle vaaditaan myös EU:n jäsenmaiden hyväksyntä. Jatkoaikaa tuskin annetaan toukokuun loppua pitemmälle, jolloin järjestetään Euroopan parlamentin vaalit. Niitä ennen pitää tietää, onko Britannia päättänyt jäädä vai lähteä.

EU on jo ilmoittanut, ettei pöydällä olevasta sopimuksesta enää käydä uusia neuvotteluja. Iltalypsyille pitää ollakin takaraja.

Pääministeri May esiintyy yhä näennäisen itsevarmasti ikään kuin tilanne olisi hänen hallinnassaan. Enää se vain ei ole.

Hänen taktiikkanaan on ollut, että sopimuksettoman brexitin pelossa parlamentti lopulta äänestäisi erosopimusesityksen puolesta. Tiistain äänestystulos kertoi, kuinka kaukana se tavoite on.

On mahdollista, että sopimusesityksestä äänestetään vielä kerran, kun mahdollinen eron jatkoaika lähenee loppuaan. Koko sen ajan taustalla roikkuisi edelleen myös sopimuksettoman brexitin uhka.

Ero ilman sopimusta olisi vahingollinen EU:lle, mutta ennen kaikkea se olisi hyvin vahingollinen Britannialle. Irlannin saarelle ilmestyisi jyrkkä raja Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin välille.

Toinen briteille yhtä vaikea vaihtoehto on, että rajaa ei tulisi, mutta Pohjois-Irlanti jäisi pitkälle EU:n lainsäädännön alaiseksi Britannian osaksi. Jompikumpi vaihtoehto vain olisi valittava.

Lähipäivinä ja -viikkoina voidaan nähdä nopeita käänteitä. Mayn tuoli heiluu yhä vakavammin, ja hän voi joutua eroamaan. Voi kuitenkin kysyä, kuka toinen henkilö kykenee kokoamaan täysin hajallaan olevan parlamentin yhden yhteisen EU-linjan taakse.

Kun kuningaskunta on maalannut itsensä nurkkaan, ja kansanedustajat eivät kykene maata sieltä tuomaan ulos, uuden kansanäänestyksen tarve nousee yhä polttavammaksi. Se olisi nyt täysin perustelua siksikin, että Britannian kansalaiset tietävät nyt paljon tarkemmin kuin kesällä 2016, mitä lähtö unionista todella tuo mukanaan.