Luonto: Raakun suojelu sai mil­joo­na­ra­hoi­tuk­sen, sim­pu­koi­den et­sin­tään kou­lu­te­taan raak­ku­koi­ra

Formula 1: Ana­lyy­si: Lando Norris maksoi kovan hinnan uh­ka­pe­lis­tään Sotshin F1-ki­sas­sa

Bodomin verinen sur­ma­telt­ta nousi oi­keus­sa­liin

Espoon käräjäoikeuteen oli tiistaina pystytetty Bodominjärven surmateltta, jonka verijäljistä keskusteltiin koko päivän ajan. Paikalle oli haastettu todistamaan kolme keskusrikospoliisin rikosteknisen laboratorion tutkijaa.

KRP:n muotojälkitutkijan mukaan teltan viiltojäljet syntyivät pääsääntöisesti ennen verijälkiä.
KRP:n muotojälkitutkijan mukaan teltan viiltojäljet syntyivät pääsääntöisesti ennen verijälkiä.

Espoon käräjäoikeuteen oli tiistaina pystytetty Bodominjärven surmateltta, jonka verijäljistä keskusteltiin koko päivän ajan. Paikalle oli haastettu todistamaan kolme keskusrikospoliisin rikosteknisen laboratorion tutkijaa.

Bodominjärven murhista syytetyn Nils Gustafssonin puolustus yritti tiistaina Espoon käräjäoikeudessa horjuttaa syyttäjien telttateoriaa.

Verijälkitutkija korosti, että teltta on tutkittu mahdollisimman tarkasti. Tutkinnassa kaikki merkitykselliset ja erityyppiset verijäljet erotettiin omiksi tahraperheikseen, ja niistä otettiin näyte DNA-tunnistusta varten.

Teltta tutkittiin erikseen sisä- ja ulkopuolelta. Osasta jälkiä ei kuitenkaan saatu selvitettyä, kenen veri oli kyseessä.

Gustafssonin puolustus tivasi oikeudessa pitkään sitä, miksi heidän laskujensa mukaan 11 verinäytettä jäi epäselväksi.

-Muistan heti kolme kohtaa, joista ei saatu DNA-tunnistetta. Ne eivät ole merkityksellisiä, koska ne sijaitsivat teltan pohjalla. Merkitystä ei ole, koska valokuvat kertovat hyvin, missä uhrit sijaitsivat, verijälkitutkija sanoi.

KRP:n DNA-tutkijan mukaan osasta epäselviä jälkiä saatiin tuloksia Englannissa ja Saksassa tehdyistä tutkimuksista.

Björklundin jäljet ristiriidassa

Nils Gustafssonin, Anja Mäen ja Seppo Boismanin verijäljet teltassa vastaavat sitä, mistä heidät löydettiin helluntaina vuonna 1960.

Sen sijaan Irmeli Björklundin verijäljet teltan sisällä takapäädyssä eivät vastaa löytöpaikkaa. Teltasta ei löytynyt kenenkään ulkopuolisen verta.

KRP:n muotojälkitutkijan mukaan teltan viiltojäljet syntyivät pääsääntöisesti ennen verijälkiä.

- Tämän voi päätellä siitä, että verijäljet eivät jatku viiltojen yli säännöllisinä ja yhtenäisinä vaan ne katkeavat, tutkija sanoi.

Huomio tukee syyttäjien teoriaa siitä, että tekijä olisi viiltänyt teltan päädyt auki ja puukottanut uhreja syntyneistä viiltoaukoista.

Surmateltta oli huomattavan repaleinen, ja sen päätyihin viilletyt aukot suuret. Teltasta oli kuitenkin yhä paljain silmin havaittavissa tummia verijälkiä, etenkin takaseinässä. Teltan jälkeen aloitettiin Gustafssonin kenkien mikroskooppinen tutkimus. Teltan lisäksi kengät muodostavat syyttäjien vahvimman teorian Gustafssonia vastaan.

Tutkimus ei viittaa kehenkään

Veri sinkoutui Gustafssonin kenkiin viistosti ylhäältä. Roiskeita on lähinnä kenkien päällä. Lisäksi oikean kengän sisäsivu on kauttaaltaan verinen. Vasemmassa kengässä ei ole verta juuri lainkaan.

Verijälkitutkijan mukaan kengät ovat voineet olla surmahetkellä vain kolmessa paikassa. Yksi paikoista on teltan etusivustalta löydetty void-alue, jossa roiskeiden keskelle on muodostunut puhdas, kenkää muistuttava kuvio. Kenkien on kuitenkin täytynyt olla teltan edustan lähistöllä, koska niistä löytyi Anja Mäen verta. Mäki surmattiin teltan oviaukon luokse.

Gustafssonin puolustus epäili, etteivät teltan jäljet olisi säilyneet tutkimuksen kannalta luotettavassa kunnossa.

Puolustus muistutti, että teltta pakattiin murhapaikalla jo iltapäivällä ja pystytettiin valokuvattavaksi Leppävaaran poliisiaseman pihalla. Verijälkitutkijan mukaan tutkimuksen luotettavuus on hyvä.

- Tuolloin oli kuiva ja aurinkoinen sää, ja jäljet kuivuivat nopeasti. Vain Boismanin kohdalla on saattanut olla hyytymätöntä verta.

Tärkein kysymys jäi kuitenkin oikeudessa yhä ilman vastausta. Osaa omaisista edustava asianajaja Heikki Lampela tiedusteli, onko tutkimuksissa selvinnyt edes välillisesti, että Gustafsson olisi tekijä.

- Tutkimukset eivät suoranaisesti viittaa kehenkään henkilöön, verijälkitutkija vastasi.