vastaa kyselyyn: Tuetko työn­te­ki­jä­jär­jes­tö­jen mie­len­il­mauk­sia ja lak­ko­ja?

Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Jääkiekko: Miksei Saku Mäen­alas­ta pääs­tet­ty NHL-lei­ril­le?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Bis­nes­idea te­rä­vöi­tyy kiih­dyt­tä­mös­sä – "Vii­kos­sa edetty yhtä paljon kuin kes­ke­näm­me puo­les­sa vuo­des­sa"

Zemeho ja viisi muuta yritystä osallistuivat mentoripäivään, joka on osa Nestholman ja BusinessOulun yrityskiihdyttämötoimintaa.

Playsignin Toni Alatalo (vas.), Tomi Hurskainen ja Hanna Rauma kertovat tuotteestaan sijoittaja Erkki Tiittaselle Nestholman yrityskiihdyttämön mentoripäivässä. Nestholma
Playsignin Toni Alatalo (vas.), Tomi Hurskainen ja Hanna Rauma kertovat tuotteestaan sijoittaja Erkki Tiittaselle Nestholman yrityskiihdyttämön mentoripäivässä.
Playsignin Toni Alatalo (vas.), Tomi Hurskainen ja Hanna Rauma kertovat tuotteestaan sijoittaja Erkki Tiittaselle Nestholman yrityskiihdyttämön mentoripäivässä.
Kuva: Janne-Pekka Manninen

– Kaksi minuuttia aikaa pitchata, ensimmäinen ole hyvä!

Nestholma-yrityskiihdyttämön Topi Järvinen luovuttaa puheenvuoron Zemehon Kimmo Kuusipalolle, joka kävelee rennosti Business Kitchenissä Patio-tilan eteen ja aloittaa myyntipuheensa.

Saman tien tilanne näyttää seisahtuvan, sillä videotykillä kankaalle heijastettu kalvo ei vaihdukaan odotetusti napinpainalluksella. Sen sijaan, että esiintyjän hermo pettäisi, Kuusipalo kuittaa tilanteen huumorilla, ja mikäs siinä – kyseessä on kuitenkin vasta harjoitus.

Kuusipalon edustama Zemeho ja viisi muuta yritystä ovat mentoripäivässä, joka on osa Nestholman ja BusinessOulun yrityskiihdyttämötoimintaa. Mentorit, esimerkiksi yksityissijoittajat, bisnesenkelit, markkinoinnin asiantuntijat ja toimittajat ovat tulleet sparraamaan yrityksiä.

Startupit harjoittelevat pitchausta yleisön edessä.
Startupit harjoittelevat pitchausta yleisön edessä.
Kuva: Janne-Pekka Manninen

Mentoripäivän aluksi jokainen startup pitää kahden minuutin myyntipuheen eli pitchin. Tämän jälkeen yritykset saavat 20 minuuttia kestävän session mentoriparin kanssa, jotka kysyvät ideanikkareilta tiukkoja kysymyksiä. Kuka on teidän asiakkaanne? Mistä saatte tuloja? Ketä tämä kiinnostaa?

Oulun kiihdyttämössä ovat mukana Caml, SIMO, Playsign, Flexidet, Vessla ja Zemeho. Yritykset ovat valikoituneet mukaan ohjelmaan hakuprosessin kautta. Intensiivivaiheessa kuusi yritystä hioo ideaansa, strategiaansa ja liikesuunnitelmaansa.

Yritysten ideat ovat mielenkiintoisia ja toisistaan hyvin erilaisia, mikä osoittaa yrittäjiksi haluavien etsivän bisnestä erittäin laajalta alueelta. On ruokatoimituspalvelua, 3D-mallinnusta, painettavaa elektroniikkaa, striimauspalvelua, interaktiivista taidetta ja terveysteknologiaa.

Sparrausta pitkän päivän iltana

Kahden minuutin pitchauksien jälkeen alkaa ensimmäinen tunti, jossa mentorit kiertävät firman luota toiselle neukkarista neukkariin. Startupeille on muodostunut jo rutiini oman ideansa esittelystä, mutta yksi mentoripäivän tarkoituksista onkin harjoitella kestävyyttä: yritykset totuttelevat kertomaan itsestään uudestaan ja uudestaan, vaikka kuinka väsyttäisi. Venettä voi myös keikuttaa mentorilta tuleva yllättävä kysymys, joka avaa uutta ja ehkä odottamatontakin näkökulmaa startupin ideaan.

Startupin kannattaa yrittää tehdä ensimmäinen diili mahdollisimman pian.
Erkki Tiittanen, bisnesenkeli

Oululaisen Playsiginin Tomi Hurskainen huilaa hetken ensimmäisen tunnin jälkeen kahvitauolla. Välillä tuntuu, että on palattu lähtöruutuun oman idean kanssa, Hurskainen sanoo. Punainen lanka kuitenkin löytyy, kun ympärillä on asiantuntijoita ja muita yrittäjiä, joiden kanssa asioita pallotellaan.

– Jo ensimmäisen intensiiviviikon jälkeen tuntui, että on edetty vähintään yhtä paljon kuin puolessa vuodessa keskenämme miettien, Hurskainen sanoo.

Yritykset kokoavat ajatuksensa kahvitauolla ja vetäytyvät toiseksi tunniksi neuvotteluhuoneisiin ja toimistotiloihin sessioihin mentoreiden kanssa. Illan aikana selviää, että jonkun yrityksen bisnesmalli on paremmalla tolalla kuin jonkun toisen, joku ei ole vielä määritellyt omaa markkina-aluettaan kenties kyllin tiiviisti ja joku kaipaa vielä viestinsä terävöittämistä. Kaikilla on kuitenkin kunnianhimoa ja potentiaalia.

Happotestejä luvassa

Yksityissijoittaja ja bisnesenkeli Erkki Tiittanen on yksi kiihdyttämön mentoreista. Tiittanen tuo kiihdyttämön startupeille bisneskokemusta, sillä hän istuu tällä hetkellä noin puolen tusinan yrityksen hallituksessa. Esityksiä ja informaatiota pursuavan parituntisen jälkeen Tiittanen pohtii kuulemaansa Business Kitchenin taukotilassa.

– Melkoinen ero oli firmojen tilanteessa. Ovat eri vaiheessa toisiinsa verrattuna. Taisi kuitenkin olla niin, että yhdelläkään ei vielä ole oikeita asiakkaita tai tehtyjä kauppoja, Tiittanen sanoo.

– Startupin kannattaa yrittää tehdä ensimmäinen diili mahdollisimman pian, koska se on happotesti, joka kertoo, onko tuotteelle kiinnostusta. Sitten suuntaa voi korjata nopeasti, jos tarvitsee.

Happotestejä on startupeille luvassa lähiviikkoina, kun ohjelma jatkuu. Kuluvan syksyn aikana yritykset käyvät läpi kolme kuukautta kestävän kiihdyttämöohjelman, joka huipentuu joulukuussa pidettävään demopäivään. Sitten nähdään, kuinka pitkän matkan startupit ovat ehtineet kiihdyttämön aikana käydä.

Kaleva on Nestholman kiihdyttämön yhteistyökumppani ja kirjoittaja yksi ohjelman mentoreista.