TOKION OLYMPIALAISET: Topi Rai­ta­nen on edennyt Tokion olym­pia­fi­naa­liin Janne Ukon­maan­ahon val­men­nuk­ses­sa

PÄÄKIRJOITUS: Hel­le­ke­sän huk­ku­mis­ti­las­to on ruma - su­ru­vies­te­jä on viety yli sata

Bio­mor­foo­si pal­jas­tuu syys­kuus­sa

Oulun kaupunginteatterin yleisölämpiössä on viime viikot pystytetty Valomaisemaa. Kyseessä on kajaanilaislähtöisen taiteilijan, professori Matti Koskelan kineettinen valotaideteos.

Oulun kaupunginteatterin yleisölämpiössä on viime viikot pystytetty Valomaisemaa.

Kyseessä on kajaanilaislähtöisen taiteilijan, professori Matti Koskelan kineettinen valotaideteos. Hänen Valomaisemansa on toinen Marjatta ja Martti Jaatisen suunnittelemaan, vuonna 1972 valmistuneeseen teatteritaloon hankituista niin sanotusta prosenttitaideteoksista.

Toinen on oululaistaiteilija Martti Mäen neliosainen maalaus Metamorfoosi, joka on sijainnut yleisölämpiöön nousevien portaiden yläpäässä, katsomon vasemman sisäänkäynnin edessä.

Nyt kun teatteritalo on peruskorjattu ja saanut lisärakennuksen, teatteriin on hankittu uutta prosenttitaidetta. Syyskuun 3. päivänä paljastetaan lisärakennuksen Pikisaaren puoleisella ulkoseinustalla Marika Mäkelän laaja väribetoninen julkisivuteos Biomorfoosi.

Betonielementteihin toteutettu Mäkelän teos pysyy siis vielä koko kesän piilossa vanereiden alla.

Prosenttitaide tarkoittaa sitä, että taidehankintoihin on varattu tietty prosenttimäärä rahaa kyseisen kunnallisen kohteen rakennusbudjetista. Näitä rahoja hallinnoi Oulun kaupungissa teknisen keskuksen Tilapalvelut.Punainen, oranssi, keltainen


Matti Koskelan ohuesta teräslevystä tekemä teos hajotettiin osiin teatterin remontin ajaksi. Pari viime viikkoa teosta on koottu pala palalta. Osa teoksesta ripustettiin takaisin paikoilleen kattoon. Lattialle kohoaa kaksi teräspylvästä.

Teoksessa on elementtejä ja tankoja yhteensä noin 70 osaa.

"Teoksen pystyttäminen on melkein iso työ, että osat menevät oikein. Se ei ole aina mitenkään yksiselitteistä. Varastoinnin ja kaiken täytyy olla hyvin ammattimaisesti hoidettu", kuvailee taidemuseon amanuenssi Tarja Kekäläinen.

Teoksen konservoinnista ja kokoamisesta vastaavat taidemuseon konservaattori Henni Reijonen ja museoassistentti Matti Räntilä apunaan museoharjoittelija Susanna Lehto.

"Teoksen pystyttäminen on paljon hitaampaa kuin sen hajottaminen", toteaa Räntilä.

Luultavasti elokuussa taiteilija itse tulee säätämään teoksen valojen rytmityksen. Valomaisemassa vaihtuvat värit punainen, oranssi ja keltainen. Valorintama etenee hitaasti himmentyen ja syttyen.

Kaupungin kokoelmasta teatterille ovat olleet sijoitettuina Aale Hakavan muotokuva näyttelijä Pentti Pääkkösestä vuodelta 1967 ja Veikko Törmäsen teoksia Maa, Tuli, Vesi -sarjasta vuodelta 1986.

"On valmisteltu niin, että jos teatteri haluaa, ne menevät myös takaisin", kertoo taidemuseon amanuenssi Tarja Kekäläinen.

Kun teatterilla kaikki on valmista, silloin ilmeisesti mietitään sijoitustaideteosten tilanne, tulisiko niitä vielä uusiakin. Todennäköisesti ainakin Pääkkösen muotokuva menee takaisin.Muotokuvat odottavat ripustamista


Yleisöaulan Pikisaaren puoleiselle seinälle on puhkaistu sisäänkäynti uuteen kahvioon.

Pääkkösen muotokuvan rinnalla seinällä olleet Oulun Teatterinaisten lahjoittamat muotokuvat odottavat vielä ripustamista. Poissa sijoiltaan ovat näyttelijöiden Jorma Kohon, Aulis Rosendahlin ja Elina Hoffrénin sekä talouspäällikkö Taisto Aaltion muotokuvat.

"Toivomme, että kaikki taideteokset ovat paikoillaan siihen mennessä kun Lippupiste syyskuussa avataan. Silloin yleisö pääsee tutustumaan kumpaankin yleisöaulaan ja uuteen ravintolaan", lupaa teatterinjohtaja Anu Saari.