Tilaajille

Bingo oli pitkään Mar­tin­nie­men työ­väen­ta­lon ve­to­nau­la ja onnikat kus­ka­si­vat kansaa pai­kal­le Pa­te­nie­meä ja Iitä myöten – työ­väen­ta­lo tu­hou­tui tu­li­pa­los­sa kol­man­nen kerran

"Kauhistus valtasi Helsingin herrojen mielen, kun huhut Martinniemen työväentalon palamisesta ja uudelleen rakentamisesta kiirivät pääkaupunkiseudulle.

Martinniemen työväentaloa rakennettaessa ei tekijöistä ollut puutetta. Kuva on tiettävästi vuodelta 1921. Martinniemi tuli tunnetuksi 1920-luvulla kiivaiden työtaisteluiden vuoksi. Martinniemen työväentalo toimi tuolloin myös asunnoistaan häädettyjen ihmisten väliaikaisena suojapaikkana. Talkoovoimin rakennetun työväentalon vihkiäistilaistilaisuuteen loppiaisena 1982 osallistui Kalevan uutisen mukaan ennätysmäärä väkeä. Talkootunteja oli rakennustöissä käytetty 31400. Martinniemen työväentalo roihusi ilmiliekeissä helmikuussa 1980. Martinniemen työväentalo vuonna 1924. Vilho Nikkinen myöntää, että työväentalon ylläpito koitui Martinniemen sos.dem. työväenyhdistykselle lopulta liian raskaaksi. Enää talosta ei ole jäljellä kuin rauniot, ja paljon muistoja. Pentti Utriainen on seurannut vuosikymmenten ajan lähietäisyydeltä Martinniemen työväentalon vaiheita.
Martinniemen työväentaloa rakennettaessa ei tekijöistä ollut puutetta. Kuva on tiettävästi vuodelta 1921.
Martinniemen työväentaloa rakennettaessa ei tekijöistä ollut puutetta. Kuva on tiettävästi vuodelta 1921.

"Kauhistus valtasi Helsingin herrojen mielen, kun huhut Martinniemen työväentalon palamisesta ja uudelleen rakentamisesta kiirivät pääkaupunkiseudulle. Ajateltiin, että suurien salien aika on ohi. (- - -) Tällä kertaa Helsingin herrat olivat kuitenkin täydellisesti väärässä."

Näin totesi SDP:n puheenjohtaja Kalevi Sorsa puhuessaan loppiaisena Martinniemen uuden työväentalon vihkiäisissä, kertoi Kalevan uutinen tammikuussa 1982.