Vihapuhe: Lauri Nikula antoi tör­ky­pu­heen virrata vuosia, kunnes mitta tuli täyteen

Ruoka: Ou­lu­lais­ten ba­naa­nit kyp­sy­vät Van­taal­la

Harrastukset: Suo­si­tuil­le ke­ra­miik­ka­kurs­seil­le pääsee Oulussa vain tuu­ril­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Bel­ling­ca­ti­na tun­net­tu kan­sa­lais­jour­na­lis­tien tut­ki­ja­ver­kos­to on netin parasta jouk­ko­voi­maa

Bellingcat-verkoston kansalaisjournalistit ovat tuoneet päivänvaloon asioita, joita viranomaiset tai valtiolliset tiedustelukoneistot eivät ole selvittäneet. Verkosto on tunnettu Venäjän toimien tutkimisesta mutta sen selvitysten asteikko on laaja.

Internet ja sosiaalinen media pystyvät heiluttamaan vaalituloksia, välittämään ennennäkemättömällä voimalla valeuutisia ja salaliittoteorioita sekä tarjoamaan vaihtoehtoisia todellisuuksia niille, jotka haluavat irtautua ympäröivästä todellisuudesta.

Verkossa on onneksi myös toimijoita, joiden tarkoituksena ei ole hämmentää ja pimittää vaan saada piilossa oleviin ilmiöihin valoa.  Näihin toimijoihin kuuluu kansainvälinen Bellingcat-verkosto, joka on viime vuosina pystynyt selvittämään internetin ja sosiaalisen median työkaluja ja avoimia sisältöjä hyödyntäen muun muassa salamurhien ja attentaattien taustoja ja tekijöitä.

Verkoston toiminta lähti alun perin liikkeelle siitä, että brittiläinen tietokoneharrastaja Eliot Higgins ryhtyi etsimään muun muassa Facebookiin ladattujen videoiden avulla tietoa vuonna 2011 alkaneen Syyrian sisällissodan tapahtumista.

Vastikään suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Higgins kertoo kokeneensa hätkähdyttävän oivalluksen: monet mielipidevaikuttajat, korkeat virkamiehet ja poliitikot, jotka päättivät sotatoimista, tiesivät Syyrian selkkauksesta paljon vähemmän kuin Higgins, joka oli hankkinut tietonsa avoimista lähteistä.

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.